Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Merkez Bankası faiz kararını açıkladı - Para Haberleri

        Merkez Bankası politika faizini yüzde 8.25'te bıraktı. Piyasadaki genel beklenti, Merkez'in faizde değişiklik yapmaması yönündeydi. Merkez'in kararı öncesi 2.2478 lira olan dolar karar sonrası, 2.26 TL'ye fırladı.

        1 DOLAR KAÇ LİRA OLDU? DOLARDAKİ SON DURUM NE?

        Devam� i�in: http://www.cnbce.com/haberler/finans/kritik-karar-aciklandi-8cea3043c31388fd

        Copyright © cnbce.com

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonlandı. Merkez Bankası marjinal fonlama oranını yüzde 11.25 ile değiştirmedi, zorunlu karşılıklar ve ROM'da değişiklik yapmadı. Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandı, marjinal fonlama faizini de yüzde 11,25 ile sabit tuttu, borçlanma faiz oranı yüzde 7,5 olarak açıklandı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75 olarak açıklandı.

        "SIKI DURUŞ SÜRDÜRÜLECEK"

        Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir. Yılın başında alınan makroihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmeye başlanmıştır. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bununla birlikte düşen emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri sınırlayabileceği değerlendirilmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır." denildi.

        "DOLAR 2.30 TL'Yİ GÖREBİLİR"

        ALB Menkul Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Merkez Bankası'nın bugün yaptığı faiz açıklamasında faizleri sabit tutmasının olumlu bir karar olduğunu söyledi. Karabulut faiz kararı ile ilgili şu yorumu yaptı: "Faizin sabit tutulmasındaki en temel etken olarak ise “gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmesidir” denmektedir. Diğer yandan bundan sonra sadece gıda fiyatları fiyatlanmamakla birlikte yükselen kurlardaki geçişkenlik özelliği ithalatını Amerikan Doları üzerinden yapan ülkemizin enflasyonun üzerinde tekrardan kendisini gösterecektir. Diğer yandan katılmadığım bir düşünce ise açıklamada “Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir” cümlesidir, 2014 1Ç. İhracatımızın yüzde 45’ini yaptığımız Avrupa’da toparlanmanın emareleri görülmüş buraya ihracatımız hızla artmış, yüksek dolar kuruna rağmen aynı zamanda Euro olarak mamül sattığımız Avrupa bölgesinde ticari hacmimiz artmış, işler ilk çeyrekte iyi gitmemesine rağmen Euro Bölgesi’ne ihracatımız Türkiye’nin yüksek büyüme açıklamasına neden olmuştu. 2. Çeyrekte ise Euro Bölgesi’nde bazı ülkelerde resesyon işaretlerinin tekrar görülmesi 2. Çeyrekte büyümenin yüzde 2,1 büyüme açılmasına neden oldu. 3. ve 4. Çeyrekte Euro Bölgesi’nden açıklanan öncü göstergelerin beklentilerin altında kalması ve ekonomide daralmaya işaret etmesi 3. ve 4. Çeyrekte büyüme sonuçlarının pek iç açıcı olmayacağını bize göstermektedir. Yani Merkez’in 1. Çeyrekte bütün olumsuz koşullara rağmen bulduğu Euro bölgesi toparlanması artık bu aşamada yok. Diğer yandan 2. Çeyrekten bu yana yarı yarıya düşmüş olan Irak ihracatımız da göz önünde bulundurulmalıdır. Dolar kurunda 2, 23 seviyesi önemli bir trend desteği olarak gözükmektedir, 2,23 seviyesinin altında gevşeme görmemiz halinde 2,2640 ve 2,30 seviyelerine doğru bir yükseliş görebiliriz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ