Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Altının onsundaki düşüşle beraber “Altın bin dolar olur mu?” sorusu akıllara geldi - Para Haberleri

        Seda YAĞCI / HABERTURK.COM

        Altının son günlerdeki kötü gidişatının ardından henüz en kötü dönemi görmediği konuşuluyor. Altının onsunda devam eden düşüşle beraber “Altın 1000 dolar olur mu?” sorusu akıllara geldi. Konuyu uzman görüşlere sorduk...

        ABD FAİZLERİNDE SERT YÜKSELİŞ GELİRSE...

        ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, "Altın 1000 dolar olur mu?" sorusunu ve altının seyrini değerlendirdi:

        "Direkt 1000 dolara doğru hareket yapmayabilir. ABD faizlerinde sert bir yükseliş gerçekleşirse, altınında aşağı yönlü hareket etmesi beklenebilir. Burda da 1000 dolar seviyesi ön plana çıkabilir. Yakın vadede ise Eylül-Ekim aylarında Hindistan, Çin tarafındaki fiziki talep açıklamaları öne çıkacak. Yukarıya doğru 1240-1270 bandına doğru bir hareketlenme görülebilir. Fakat burada risk olarak gördüğümüz şey olumlu ABD verileri ve yine faiz beklentileri altının önünü kesebilecek etkenler olarak gözüküyor."

        2015'İN İKİNCİ YARISI TOPARLANMA YAŞAYABİLİR

        Altının uzun vadede toparlanma süreci yaşayabileceğini belirten Karabulut, 2015'in ikinci yarısından itibaren 1400 doları görebileceğini belirtti:

        "Uzun vadeli olarak bu seneden sonra özellikle ABD faiz kısmında beklentilerin gerçekleşmesiyle birlikte 2015 birinci çeyrek itibariyle altında toparlanma süreci başlayabilir. Bununla birlikte 1400-1450'ye doğru bir hareketlenme görülebilir. İlk önce faizin altında fiyatlamasını göreceğiz.1000-1100 dolar aralığına doğru bir geri çekilme sonrasında beklentilerin gerçekleşmesiyle yukarı yönde hareketin olması beklenebilir. 1400'e doğru hareketlenme başlayabilir. Bu gelişmenin 2015'in 2. yarısından itibaren olması mümkün."

        ALTIN KADEMELİ DÜŞECEK

        Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının arada ufak yükselişler yaşamasına karşın kademeli şekilde düşeceğini belirtti:

        "Yıl sonunda bin dolar, bin elli dolar olur. Aşağı yönde dalgalanma devam edecektir. Altın, 1180 dolara gerileyip bu seviyeden tekrar 1215 dolara doğru tırmanabilir. Sarı metalin ons fiyatı bundan sonra her seferinde bir önceki yükselişin daha aşağısında bir yükseliş yaşayıp sonra tekrar gerileyerek kademeli olarak düşüşünü sürdürecektir."

        ALTINDA DİP SEVİYE 775 DOLAR

        Altında kısa ve uzun vadeli beklentileri değerlendiren Yıldırımtürk, altının 775 dolara gerilemeden düşüşünün durmayacağını ifade etti:

        "Altın, 2015-2016 yıllarını bulsa da 775 dolara gerilemeden düşüşün durmayacağı kanaatindeyim. 2007 yılında görüp, oradan başladığı yükselişin tamamlanabilmesi için 775 dolara kadar önümüzdeki bir, iki yıl içinde gerilemesi gerekiyor. Amerikan faizlerinin yükseliş takvimine de bağlı olarak daha hızlı bir şekilde yükselirse o süre daha da kısalabilir. Daha uzun vadede yükseliş olursa altının düşüşü biraz daha uzayabilir. Bunun dışında yerel para birimleri dolar karşısında zayıf seyrediyor. Burada da altının dış piyasadaki gerilemesinin içerde yansımadığını, daha az yansıdığını görüyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ