Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para ‘Kara deliğe’ iPhone darbesi, Açığı 660.7 milyon dolar büyütecek - Para Haberleri

        UFUK KORCAN / EKONOMİ SERVİSİ / ÖZEL HABER

        Apple’ın son modelleri iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın satışa çıktığı ilk günden bu yana tüketiciler yoğun ilgi gösterdi.

        Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yılbaşında cari işlemler açığını kontrol altına almak için cep telefonu satışlarına getirdiği kredi kartında taksit sınırlaması da tüketicileri frenleyemedi. Tahminlere göre, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus Türkiye’de satışa çıktığı ilk gün 15-20 bin adet arasında bir satış rakamına ulaştı.

        Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği Genel Sekreteri Ömer Kavas’ın dün basında yer alan açıklamalarına göre, 2014 yılında Türkiye’de yeni modelleri ve eski modelleri dahil toplamda 600 bin iPhone satılacak.

        Apple Türkiye’nin yeni iki ürününün satış fiyatları 2.349 TL ile 3.249 TL arasında değişiyor. Apple’ın daha önce satışa sunduğu ürünlerinin fiyatlarına bakıldığında ise iPhone’ların ortalama 2.500 TL gibi bir fiyatla tüketicilerle buluştuğu anlaşılıyor.

        Peki Apple’ın “kara delik” olarak adlandırılan Türkiye’nin cari açığına ne kadarlık bir darbe vuracak?

        CARİ AÇIĞIN YÜZDE 1.25‘İ

        Eğer önümüzdeki 1 yıl boyunca tahmin edildiği gibi Türkiye’de 600 bin adetlik iPhone satışı olursa ortalama 2.500 TL’lik satış fiyatına göre tüketiciler yaklaşık 1.5 milyar TL’yi iPhone’a yatıracak. Bu da tamamı ithal ürün olduğu için cari işlemler açığını (2.27 TL dolar kuruna göre) yaklaşık 660.7 milyon dolar büyütecek.

        Merkez Bankası’nın son Beklenti Anketi’ne göre, 2014 yılı cari işlemler açığı beklentisi, 48,4 milyar dolar seviyesinde. 2015 yılı cari işlemler açığı beklentisi ise önceki anket döneminde 54.1 milyar dolar iken bu anket döneminde 53 milyar dolara düştü. Yani 1 yılda cari açığın yaklaşık yüzde 1.25’i iPhone satışlarında kaynaklanabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ