Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Dolar/TL yüksek gelen dış ticaret açığı nedeniyle 2.28'i geçti - Para Haberleri

        Eren SAKARYA / HABERTURK.COM

        Doların ateşi sönmüyor! Dün 2.29 TL sınıran dayanarak 30 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar/TL bugün de 2.28 TL sınırını geçti. Dolar dün 2.2896 TL seviyesine tırmanarak 8 ayın zirvesine çıkıp, akşama doğru ABD'den gelen ekonomik verilerin etkisiyle tekrar 2.27 TL seviyelerine gerilemişti. Bugün ise hem dış ticaret açığının beklenenden fazla gelmesi hem de gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinden kaçış nedeniyle dolar tekrardan 2.28 TL seviyesini geçti. Dolar uluslararası piyasada euro karşısında da değer kazanmaya devam ediyor. Euro/dolar paritesi son olarak 1.2590 seviyesinde bulunuyor.

        BİR DOLAR ŞU ANDA KAÇ LİRA?

        MERKEZ BANKASI DOĞRUDAN MÜDAHALE EDECEK Mİ?

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) cuma günü satım ihalesinde asgari miktarı 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarıp ve son üç iş gününde TL piyasasını sıkılaştırdı. Ancak bu müdahalelere karşın dolar yükselişini sürdürdü. Dolar yükselişini sürdürürken akıllara gelen soru ise Merkez Bankası'nın hangi durumda kura doğrudan müdahale edeceği... Integral Menkul Değerler Analisti Beste Naz Süllü, Merkez Bankası'nın kredilerde büyüme olması ve reel efektif kurun hızlı ve volatif şekilde düşmesi halinde doğrudan müdahale edebileceğini belirterek, şu anda böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

        DOLAR O SEVİYEYİ GEÇERSE...

        Süllü, 17 - 25 Aralık sürecinde kurun sert ve ani hareketleri sonucu MB'nin doğrudan müdahale ettiğini söylerken şu anda TL'nin gelişmekte olan ülke kurları arasında en çok değer kaybeden beşinci para birimi olduğunu ve kur hareketlerinin normal seyirde devam ettiğinin altını çizdi. Fakat Merkez Bankası için Dolar/TL kritik seviyesinin 2.32 - 2.40 olduğunu belirten Süllü, bu seviyelerin aşılması durumunda Merkez'den müdahale gelebileceğini sözlerine ekledi.

        KRİTİK GÜN CUMA!

        A1 Capital Direktörü Belgin Maviş ise doların sepet bazında 2.60 - 2.65 (0.5 dolar + 0.5 euro) TL'ye doğru ataklar yapması halinde Merkez Bankası'nın doğrudan müdahale edebileceğini belirtti. Maviş kritik seviyenin kur bazında da 2.30 - 2.35 TL olduğunun altını çizdi. Doları yükseltebilecek 3 tane temel faktör olduğunu belirten Maviş, bunları Irak ve Suriye'ye yönelik sınırötesi opeasyon için tezkereler, cuma günü açıklanacak Fitch Raporu ve enflasyon verileri olarak sıraladı. Dış ticaret açığının beklenenden fazla gelmesinin, Fitch'in Türkiye'nin notunu durağandan negatife çevirme ihtimalini kuvvetlendirdiğini ifade eden Maviş, doğalgaz ve elektrik zamlarının da enflasyon rakamlarını etkileyebileceği ve faizleri yukarı çekebileceğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ