Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın’dan çarpıcı açıklamalar - Para Haberleri

        HABERTURK.COM / EKONOMİ SERVİSİ / ÖZEL HABER

        Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, bankacılık sisteminin sağlıklı bir sermayeye sahip olmasının ve sağlıklı bir getiri almasının en önemli katkısının reel sektöre desteğinin devam etmesi ve ülkenin büyümesi şeklinde tezahür edeceğini söyledi.

        Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club buluşmaları kapsamında banka genel müdürlerinin katılımıyla "Bankacılar Zirvesi" düzenlendi.

        Faik Açıkalın, zirvede yaptığı konuşmada, bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerin kısa vadede "acı ilaç" olmakla birlikte orta ve uzun vadede sektörün sağlığı ve sermayenin korunması için doğru ve yerinde olduğunu ifade etti.

        Bu düzenlemelerin 2011-2014 arasında bankacılık sisteminin karının yaklaşık yüzde 29'unu götürdüğünü aktaran Açıkalın, "Düşen sermaye karlılığı var. Yüzde 20'ler belki çok sürdürülebilir değildi, yüzde 13'e geriledi. Biz karlılıkla ilgili konuştuğumuzda ‘Bu adamların karları düşüyor, çok ağlıyorlar’ diye algılanabilir. Bankacılık sektörü olarak Türkiye'de belki en fazla sermaye ile çalışan sektörüz. Türkiye'deki bankaların aslında BIST 30 şirketlerinin ortalaması kadar sermaye getirileri olduğunu görüyoruz. Türkiye bankalarının karının büyüklüğü aslında sermayenin büyüklüğünden kaynaklanıyor. 200 milyar liranın üzerinde sermayesi var. Dolayısıyla bu sermayede bu getiri rakamının olması son derece normal. Daha önemlisi, biz kar ettiğimizde yüzde 20 civarında ortalama temettü dağıtırız. Onu da her banka dağıtmaz. Karın yüzde 80'i sermayeye eklenir ve tekrar reel sektöre, Türkiye'nin büyümesine kredi olarak döner” diye konuştu.

        Karın kalitesine de bakmak gerektiğine işaret eden Açıkalın, "Karın ne kadarı operasyonel işlemlerden müşteri tarafından, ne kadarı faiz hareketlerinden, portföy hareketlerinden, enflasyona endeksli kağıtlardan geliyor, bunun iyi analiz edilmesi lazım. Çünkü bunun da sürdürülebilirliği yok. Eğer bugün faizler düşerken bankacılık sistemi kar ediyorsa, önümüzdeki dönemde faizler artarken belirli portföylerde tutulan kağıtların zarar etmesi gündeme gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

        ‘MERKEZ BANKASI POLİTİKASI ÇALIŞTI’

        Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici ise Merkez Bankası'nın öncelikle fiyat istikrarını sağlamaya çalıştığını belirterek Merkez Bankası'nın toplamda işini doğru yaptığını söyledi.

        Türkiye ekonomisinde tek kırılgan noktanın cari açık olduğunu belirten Leblebici, "Cari açığı toparlayabilmek için iç talepte belki biraz taviz vermek durumunda kalıyorsun. Ama dış talebi yukarıda tutmak gerekiyor. Bunun için de kuru biraz yukarı alman gerekiyor. Son 3-5 senede yapılan iş budur. Biz bilinçli bir şekilde kuru yukarıya aldık. Bu, ithalatçılar arasında biraz problem yarattı ama ihracat açısından bizi destekledi. Burada çok hızlı kur hareketlerine maruz kalırsanız fiyatlama dengesi bozulur. O nedenle volatilite denilen oynaklığı mümkün olduğunca az tutmamız gerekiyor. Yapılan da bu" diye konuştu.

        Bunun büyüme tarafında negatif etkisinin çok olmadığını ifade eden Leblebici, "Bu anlamda Merkez Bankası politikası çalıştığını düşünüyorum. 2015'te bundan daha hızlı büyüyecek bir altyapıya ulaştık deriz, o zaman o altyapıyı harekete geçiririz. O zaman Merkez bankası biraz daha faiz indirir. Hem birey olarak hem de ekonomide çalışan bir bankacı olarak şu ana kadar yapılanlar doğru ve bir şekilde de çalıştı" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ