Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para IMF Başkanı Lagarde küresel ekonomiyi değerlendirdi - Para Haberleri

        Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonomideki iyileşmenin vasat, dengesiz ve riskli olduğuna dikkati çekerek, IMF'nin büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize edeceğini söyledi.

        IMF Başkanı Lagarde, gelecek hafta başlayacak "IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantısı" öncesinde küresel ekonomiyi değerlendirdi. Başkent Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde konuşan Lagarde, küresel ekonominin beklentilerden daha yavaş bir iyileşme gösterdiğini belirtirken, bu durgunluğun uzun bir süre devam edebileceği uyarısında bulundu. Lagarde, beklentilerin altında kalan iyileşmeden memnuniyetsizliğini dile getirerek, şunları kaydetti:

        "Küresel ekonomi, genel olarak 6 ay önce öngördüğümüzden daha zayıf durumda. Potansiyel büyüme tahminlerimiz de düştüğü için, 2015 için mütevazı bir büyüme bekleniyor. Beklentiler, elbette ülkeler ve bölgeler arasında değişiklik gösteriyor. Aslında, şu anki ekonomik şartların en büyük özelliği, ülkelere özgü olmaları."

        Lagarde, gelişmiş ülkelerdeki en güçlü ekonomik iyileşmenin ABD ve İngiltere'de görüldüğünü, fakat Avro bölgesindeki iyileşmenin çok zayıf olduğunu ifade etti. Gelişmekte olan ülkelerin gösterdiği büyümenin küresel büyümenin yüzde 80'ini oluşturduğunu açıklayan Lagarde, bu ülkelerin küresel ekonomiye katkılarının devam edeceğini, ancak bunun eskisine oranla daha yavaş olacağını öne sürdü. Orta Doğu'nun ekonomik görünümünün sosyal ve politik çatışmalarla gölgelendiğini aktaran Lagarde, Sahra altı Afrika gibi düşük gelirli olan gelişmekte olan ülkelere yönelik beklentilerin ise yükseldiğine işaret etti. Lagarde, öte yandan bu ülkelerin artan borçları konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

        "KÜRESEL EKONOMİ DÖNÜM NOKTASINDA"

        Lagarde, jeopolitik riskleri ekonominin üstünde dolaşan "kara bulutlar" olarak nitelendirirken, bu riskleri Ukrayna'daki gerilimin tırmanması, Orta Doğu ve Asya'daki protestoların şiddetlenmesi ve Ebola salgının genişlemesi olarak sıraladı. Küresel ekonominin dönüm noktasında olduğunu ileri süren Lagarde, "Şimdi temel hedefimiz küresel ekonominin vites artırmasına yardım ederek, kırılgan, dengesiz, ve risklerle çevrelenmiş olan hayal kırıcı iyileşmenin üstesinden gelmek. Bu gelecek hafta kanun yapıcıların aklındaki en önemli konu olacak" dedi.

        Ülkelerin, daha cesur ve akıllı tedbirlerle istihdamı artırıp, büyümeyi hızlandırabileceğini savunan Lagarde, bunu sağlayabilmek için parasal ve mali politikaların daha iyi dengelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Lagarde, "Gelişmiş ülkelerin merkez bankaları tarafından uygulanan genişleyici para politikaları, ekonominin düzelmesine büyük katkıda bulundu. Ancak bu politikalar ne kadar devam ederse, finansal riskler de o kadar artacak" diyerek parasal normalleşmeden en çok etkilenecek gelişmekte olan ülkelerin finansal istikrarlarını korumak amacıyla uygun makro ihtiyati politikaları benimsemesi tavsiyesinde bulundu.

        "REFORMLARA İHTİYAÇ VAR"

        Dünya genelinde 200 milyon işsiz olduğunu kaydeden Lagarde, istihdam ve işgücü verimliliğini artıracak büyüme ve istihdam dostu reformlara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Gelir eşitsizliğine konusuna da değinen Lagarde, gelir piramidinin en tepesindeki yüzde 1'lik kesimin dışında kalan insanların gelirlerinin hiç artmadığını aktardı. Lagarde, özellikle kadınların ve gençlerin işgücüne katılım oranını artıracak politikalara destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

        Verimli kamu harcamaları ve vergi kaçakçılığını önleyecek reformlar gibi iyi hedeflendirilmiş mali tedbirler büyümeye katkıda bulunabileceğini dile getiren Lagarde, enerji teşviklerine ilişkin reformların da devlet bütçesini rahatlatabileceğini belirtirken, bu teşviklerin mevcut haliyle doğaya da zarar verdiği ve fakirlerden ziyade varlıklı kişilere yarar sağladığı eleştirisinde bulundu. Lagarde, altyapı yatırımlarının son yıllarda uzun vadeli ortalamasının altında kalarak büyümeyi kısıtladığını ve bunun yatırımları da olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ