Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Irak'a yeni sınır kapısı! - Para Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Irak'a yaptığımız genel ticarette ihracat da dahil olmak üzere bir azalma var ama iyi tarafını söyleyeyim, eylül ayı rakamları çok iyi geldi" dedi.

        Kurban Bayramı için memleketi Giresun'a gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Şebinkarahisar ilçesindeki bayramlaşma törenine katıldı. Daha sonra Alucra ilçesinde yaşayan ailesini ziyaret eden Canikli, burada, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Canikli, bir gazetecinin, Amerikan Başkan Yardımcısı Biden'in açıklamalarının bölge ticaretiyle ilgisi olup olmadığı yönündeki sorusuna, "Ticari partnerlerimizden bir tanesi Irak'tı. Irak'a yaptığımız genel ticarette ihracat da dahil olmak üzere bir azalma var ama iyi tarafını söyleyeyim, eylül ayı rakamları çok iyi geldi. Aylık 850 milyon lira civarında" Irak ile yapılan ticaretin daha önce aylık 600 milyon dolara kadar düştüğüne dikkati çeken Canikli, şunları kaydetti:

        "En son eylül rakamları, Irak'a yaptığımız ihracat rakamını söylüyorum, 850 milyon lira civarında ve artış trendinde. O iyi bir gelişme. Tabii şimdi savaşın olduğu yerlerde ilk önce ticaret etkilenir, bu kaçınılmazdır. Bizi yakından ilgilendiriyor, etkiliyor, oraya ihracatımızın azalması kuşkusuz içeride ekonomiye mutlaka bir zarar veriyor. Onu telafi etmek için, ortadan kaldırmak için son aylarda ciddi çalışmalarımız söz konusuydu. Bunun onucu olarak da biraz önce ifade ettiğim gibi eylül rakamları iyi geldi."

        IRAK'A YENİ SINIR KAPILARI

        "Irak için yeni sınır kapıları açmayı planlıyoruz" diyen Canikli, özellikle ticareti aksatan olay yaşandığında, herhangi bir kapıda asayiş, güvenlik problemi olduğunda ya da ticarette sıkıntı, daralma meydana geldiğinde işleyişi diğer kapılara yönlendirmek için yeni kapılara ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Canikli, Irak ile yeni kapılar açmak için görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ