Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den önemli açıklamalar... - Para Haberleri

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2023 hedeflerine ulaşmak için başlatılan ihracat odaklı büyüme stratejisinin hiçbir şekilde aksamayacağını belirterek, "Artık öyle bir hale geldik ki uyandığımda tavana bakıyorum 'neredeyim yön neresi' diye. 10 aylık bakanlığımız süresince 30'un üzerinde ülkeye gittik. Ekim ayı içinde de 14-15 ülkeye gitme planı yapıyoruz" dedi.

        Zeybekci, sokaklarda terör estirenlerin 2023 hedefleri doğrultusunda kararlılıkla yürüyen hükümeti yıldıramayacağını, her bakanlığın kendi alanında yoğun tempoda çalışmaya devam ettiğini söyledi. Zeybekci, 2023 hedeflerine ulaşmak için başlatılan ihracat odaklı büyüme stratejisinin hiçbir şekilde aksamayacağını vurguladı. Ekonomi Bakanlığı ekibi olarak çarşamba günü Türk-Japon İş Forumu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Japonya'nın başkentine giderek Türkiye'nin ekonomisinin yarınını inşa etmeyi sürdürdüklerini aktaran Zeybekci, şöyle konuştu:

        "Bir gece boyunca uçarak Japonya'ya gittik. Tokyo'da 6 tane görüşmeyi bir günde yaptık ve bir gece boyunca uçtuk bugün de (10 Ekim) Kosta Rika Dışişleri Bakanıyla bir aradayız. Japonya'yla serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başladık. Kore'yle bitirdik, şu anda yürürlüğe girdi. Şu anda yetmiyor bunu genişletiyoruz. İran'la tercihli ticaret anlaşmamızı imzaladık, onayladık. Moldova'yla imzaladık. Şimdi Kosta Rika ile Orta Amerika'da birçok yönüyle bize benzeyen, stratejik anlamda da her şeyin orta yerinde olan bir ülkeyle serbest ticaret anlaşması görüşmelerine devam ediyoruz. Biz önümüze bakıyoruz, biz ülkemizin geleceğine bakıyoruz."

        Zeybekci 2023 hedeflerinin kendisine ve ülkesinin geleceğini düşünen her bir vatandaşa heyecan verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

        "Türkiye'nin geleceği beni heyecanlandırıyor, bu ülkenin, bu milletin geleceği beni heyecanlandırıyor. 2023 hedefleri denildiği zaman ben bundan heyecan duyuyorum. Bu ülkenin geleceğinde Cumhurbaşkanımızın dediği gibi 'kefenimizi giydik yola çıktık', biz de ona bakıyoruz. Onu gördükçe biz de gece gündüz durmadan uyumadan, hakikaten yorulmadan, hasta olmaya bile hakkımız olmadan koşturuyoruz. Önümüzdeki hafta yine 2-3 ülkeye gideceğiz. Ülkemizi anlatacağız, ülkemizin cazibesini anlatacağız, ülkemizin ihracatını artıracağız. Dış ticaret açığını daraltacağız, cari açığı daraltacağız. istihdamımızı yükselteceğiz, ihracatımızı artıracağız, büyümemizi artıracağız."

        "ATATÜRKÇÜLÜK HAMASETLE OLMAZ"

        Bakan Zeybekci, Atatürkçü olduğunu öne sürmesine karşın Türkiye'nin geleceği adına elle tutulur hiçbir çalışmanın içerisine girmeyen bir kesimin Türkiye'de kaos çığırtkanlığı yaptığını dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği bir hedef var, muasır medeniyet ve ilerisi diye. 2023 hedefleri Türkiye'de bizim Gazi Mustafa Kemal'in gösterdiği o hedefi geçmektir. Oraya doğru yürümektir. Onların diliyle, Atatürkçülük hamasetle olmaz. Bu ülkeyi sevmek yaptığın işle ölçülür. Ne kadar çok milliyetçi olduğun ya da bu ülkeyi ne kadar çok sevdiğin, bu halkı ne kadar çok sevdiğin, ne kadar çok istihdam yarattığınla, ne kadar çok bu ülkeyi kalkındırdığınla ölçülür.

        On yılda 230 milyar dolardan 820 milyar dolara ulaşan milli gelir, on yılda 3 bin 400 dolarlık kişi başına milli gelirden 11 bin dolarlık kişi başına milli gelire… On yılda dünyadaki 21. sıradan 16. büyük ekonomi olmaya, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olmak… Bunlardır bizim başarı ölçütlerimiz. Geleceğe de bu şekilde bakıyoruz."

        Son haftalarda Amerika, Moldova, Romanya ve Japonya gezileri ve bu ülkelerde yapılan görüşmelerle Türkiye ekonomisine katkı sunduklarını aktaran Zeybekci,

        "Salı günü Almanya'ya ondan sonra bu tur devam ediyor. Artık öyle bir hale geldik ki uyandığımda tavana bakıyorum 'neredeyim' diye, 'yön neresi' diye. 10 aylık bakanlığımız süresince 30'un üzerinde ülkeye gittik. Toplamda 70 veya 80 gün civarında yurt dışında geçen bir süremiz var. Ama gerek 30 mart gerekse 10 ağustos seçimleri itibarıyla biraz içeriye konsantre omuştuk ki içeriye konsantre olmuş halimiz bu… Önümüzdeki günlerde AB üyesi tüm ülkeleri dolaşacağız" bilgisini verdi.

        "DÜNYANIN EKONOMİK HARİTASI YENİDEN ÇİZİLİYOR"

        İçeride yaşanan gerginliklerin Türkiye'nin gelecek planları yapmasını engelleyemeyeceğini vurgulayan Zeybekci,"Birileri ortalığı ateş çemberine çevirmekten zevk alırken dünyanın ekonomik haritası yeniden çiziliyor. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'yla (TTIP) Amerika Avrupa Birliği ile yeniden bir araya geliyor. Sadece ekonomik değil siyasi bir birlik kuruluyor. Diğer taraftan Amerika, Japonya ve Yeni Zelanda da dahil olmak üzere 15 tane pasifik ülkesiyle TPP projesini ortaya koyuyor. Bizler de Türkiye olarak çok önemli projelerimizle ekim ayı içinde 14-15 ülkeye gitme planı yapıyoruz" diye konuştu.

        Kabinedeki bakanların yoğun yurt dışı gezileri ve uçak seyahatleri dolayısıyla zaman zaman zor anlar yaşadığını belirten Zeybekci, şunları anlatti:

        "Bazen çok enteresan şeyler yaşanıyor. Saat farkı oluyor ve mekan farkı yaşıyorsunuz, bunların güzel esprileri de oluyor. Dışişleri Bakanı'mız başta olmak üzere Ekonomi Bakanlığı olarak dış ekonomik ilişkiler bakanlığı gibi çalışıyoruz ki öyleyiz zaten, bir de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız… Bu alanda üç bakanlığımızı sıralarsak, 1 Dışişleri Bakanı'mız, 2 biz, 3 Enerji bakanımız çok seyahat ediyoruz. Yurt dışında çok fazla bulunuyoruz."

        Diğer bakanların da fırsat buldukça şehirlere gittiğini, bu şekilde davalarını, sevdalarını vatandaşlarla paylaştıklarını ifade eden Zeybekci, "Onun için her iki vatandaşımızdan bir tanesi seçimlerde bizimle beraber oluyor. Artık Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra her iki vatandaşımızdan da fazlası bizimle beraber, artık artı 2 puan daha var. Bu bizi mutlu ediyor, yorulmuyoruz. Kuvvetimizi kendi içimizden alıyoruz, Allah bunun dayanma gücünü veriyor" şeklinde konuştu.

        Faizler konusunda bir soru üzerine ise Bakan Zeybekci, faizlerin hala yeterince düşük olmadığını belirterek, "Ekonomi yönetimi piyasayı geriden takip etmemeli. Piyasanın önüne düşüp onu yönlendirmeli" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ