Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Avrupa'nın ortasında özgür şehir Christiania! - Turizm Haberleri
        1

        Bir yer düşünün! Yönetenin olmadığı, yaşayanlarının kolektif bir şekilde yardımlaşarak hayatlarını sürdüren aktivistler olduğu ve herhangi bir devlete bağlı olmayan bir yer... Böyle bir yer mevcut hem de Avrupa'nın ortasında!

        2

        Danimarka'nın başkenti Kopenhag'taki Fristaden Christiania (Özgür şehir Christiania); bugünlerde sanatçılar, vegan anarşistler, doğa ve hayvan hakları savunucuları, hippiler ve aktivistlerden oluşan sakinlerinin bölgeyi satın almak için Danimarka hükümeti ile anlaşmalarıyla sıkça gündeme geliyor.

        3

        Merkez'deki Christianshavn tren istasyonunun bir kaç yüz metre ilerisinde bulunan Christiania'da yaşayanlar, 1989 yılından bu yana anayasada özerk bölge olan mahalleyi devlet 2012 yılında kaldırmaya çalışınca böyle bir girişimde bulundular.

        4

        Kuruluşu 1970'li yıllara dayanan 80 hektarlık Cristiania'da 900'den fazla kişi yaşamakta. Yaşayanlarının ayrıca Danimarka vatandaşı olduğu ve vatandaşlık haklarında da yararlanabildiği bölgede, Danimarka hükümetine ait hiçbir birim bulunmuyor.

        5

        Sadece bir adet doktor ve ambulans acil durumlar için beklemekte. Mahallenin kendine ait tamir atölyeleri, radyosu, yoga salonu, hippi manavı, gazetesi ve hatta televizyonu var.

        6

        Eski bir askeri yerleşke olan Christiania aşırı düzenli bir Avrupa Şehri görünümündeki Kopenhag'dan farklı olarak sanki masaldan çıkmış gibi bir izlenim veriyor. Sokak sanatının en güzel örneklerinin barındığı Christiania'da birbirinden ilginç yapılar da bulunmakta.

        7

        Her köşede sanatını ya da müziğini icra eden sanatçılara rastlamak mevcut. Gece olunca sokaklardaki ve binalardaki değişik ışık oyunlarıyla mahalle daha da ayrı bir kimliğe bürünüyor.

        8

        Mahallenin ünlü sokağı Pusher Street'de fotoğraf çekmek yasak. Bu konuda çok hassaslar, zira her yer bu uyarıyı yapan tabelalarla donatılmış durumda.

        9

        Fotoğraf çekmenin yanında ağır kimyasal uyuşturucu kullanımı, şiddet dolu eylemler ve koşmak halkın hassas olduğu konular ve bunları yapmaya kesinlikle izin verilmiyor. Koşmak, mahallede ters giden bir şeylerin olduğu anlamına geldiğinden halk arasında huzursuzluk yaratıyor.

        10

        Pusher Street'in sonunda ise Cafe Nemoland bulunuyor. Kafenin önündeki mahallenin meydanına kurulmuş sahnede genelde amatör müzisyenler sahne alıyor. Kafenin önündeki sıralar, bu müzisyenleri izlemek için ideal.

        11

        Turistlerin bir numaralı uğrak yerlerinden biri olan Christiania'nın önemli mekanlarından biri de Musikloppen. Kısaca ismi Loppen olan gece kulübünde bugüne kadar onlarca yabancı müzik grubu veya sanatçı konser vermiş.

        12

        Kopenhag'da yaşayan ve tesisin çalışanlarından biri olan Malik Çamlıca, bize Loppen'in yapısından bahsederek Christiana'da işlerin nasıl yürüdüğü hakkında bilgi verdi.

        13

        Çamlıca, Loppen'in herhangi bir sahibi olmadığını ve hiçbir yer ile bağlantısının bulunmadığını berlirtti. İçinde organizasyonları ayarlayanların ve ses sistemi görevlilerinin de dahil olduğu 25 çalışanı olan tesiste tüm çalışanların gönüllü olduğunu ifade etti.

        14

        Her pazartesi toplantı yapıldığını anlatan Çamlıca, haftalık görev dağılımı yapılarak çalışan sorunlarının dinlendiğini ve ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Her isteyenin gönüllü çalışamadığını belirten Çamlıca, çalışmak isteyenin diğer çalışanlar tarafından mülakata alındığını söyledi.

        15

        Çamlıca "Müzik festivallerinde parası olmayan ama festivali izlemek isteyen kişilere temizlik, bir kaç saat barmenlik ve benzeri küçük işler veriyoruz. İşleri yapmaları karşılığında rahatça vakit geçirebilirler. Gönüllü çalışanların her türlü temel ihtiyaçları karşılanıyor." dedi.

        16

        Christiania'daki diğer işletmeler de hemen hemen aynı prensiple çalışıyor. Loppen'de organizasyonlar yapan Daniel Abescassis ise Christania'nın tarihinden bahsetti. Abescassis, Christiania'nın eskiden beri bu kadar huzurlu olmadığını ifade etti.

        17

        80'lerde uyuşturucu çetelerinin yuvası olan mahalle 90'lı yıllardan itibaren huzura kavuşmuş. Fakat yıllardan sonra 2005 yılında Pusher Street'te işlenen cinayet ile polis sık sık mahalleyi kontrol etmeye çalışmış.

        18

        Kopenhag'daki tek alternatif yaşam alanı Christiania değil. Norrebro İstasyonu yakınında bulunan Ungdomshuset (Gençlik evi), Christiania kadar başlı başına bir mahalle olmasa da aktivisterin yaşadığı merkezlerden. Kopenhag Kütüphanesi'nin bitişiğindeki 2 binadan oluşan merkez, 2007 yılında Kopenhag Belediyesi tarafından gençlere tahsis edilmiş.

        19

        İçinde konser salonu, mutfak, meditasyon ve yoga salonu, kütüphane ve müzik stüdyoları bulunan merkez gönüllü gençler tarafından yönetiliyor. Ungdonshushet'te Killtown Deathfest, Killtown Hardcore Fest. Heavy Days In Doom Town Fest. gibi müzik festivalleri düzenleniyor.

        20

        Kopenhag'da görülmesi gereken diğer yerlerin başında Tivoli Parkı geliyor. 1843 yılında açılan park, yılda 4 milyon ziyaretçisisyle Avrupa'nın en çok turist çeken 4. temalı parkı konumunda.

        21

        Stroget, şehrin merkezindeki en ünlü caddelerden. Araç trafiğine kapalı olan 1.1 kilometre uzunluğundaki caddede bir çok dükkan ve restoran bulunmakta.

        22

        Kopenhag'ın en ünlü mekanlarından biri de Nyhavn. 17'inci yüzyılda inşa edilen bir liman olan Nyhavn, renkli evleri, tarihi gemileri ve kafe/barlarıyla Kopenhag'ın en turistik yeri.

        23

        Kirkegarden, Danimarka tarihine damgasını vurmuş Hans Christian Andersen ve Soren Kierkegaard gibi isimlerin yattığı bir mezarlık. Fakat bu tarihi yer bir mezarlıktan çok halk tarafından bir piknik alanı, bir dinlenme yeri gibi kullanılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ