Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm UNESCO, Dünya mirası, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, arkeolojik çalışma, tarihi eser - Turizm Haberleri

        Türkiye'nin "UNESCO Dünya Mirası" aday listesinde 26 alanın bulunduğunu aktaran Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye gibi bir ülkenin 2012 yılında 'UNESCO Dünya Mirası' listesinde henüz 10 alanının bulunması bence bir eksiklik" dedi.

        Bakan Günay, dünya müzelerine dağılmış olan ve Türkiye topraklarından çıkan eserlerin yine kendi topraklarına dönmesi için İtalya ile yakın işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

        "TARİHİ ESERLERİ EN UCUZ YAPANA EMANET ETMEYELİM"

        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tarihi ve çevreyi koruyan, sürdürülebilir turizm yapmak istediklerini belirtti. Günay, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ulu Cami'de restorasyon sırasında çıkan yangına ilişkin, "Tarihi eserleri en fazla fiyat kırana vermenin çok doğru bir yöntem olmadığını, başka önlemler almak, başka kurallar koymak gerektiğini bu vesileyle anlıyoruz" dedi.

        Günay, İtalyan Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'deki Arkeolojik Çalışmalara Eğitim, Araştırma ve Kazıda İtalyan Katkısı" konulu sempozyumun açılış oturumunda konuştu. İtalya'nın arkeoloji alanında dünyanın sayılı ülkelerinden olduğunu ifade eden Günay, İtalyan ekiplerle yapılan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Günay, İtalya'nın Türkiye'de 9 kazı yaptığını, araştırmalarla birlikte 14-15 civarında çalışmasının olduğunu söyledi.

        DÖNEM, UYGARLIK, DİN AYRIMI YAPMIYORUZ

        Türkiye'de 48 yabancı, 120'den fazla yerli arkeologla ortaklaşa kazı yapıldığını belirten Günay, Türkiye'nin her yerinde dönem, uygarlık ve din ayrımı yapılmadan "İnsanlığın geleceği için bize emanettir" anlayışıyla korumaya çalışıldığını anlattı.

        KAZI EKİPLERİNE YENİ ŞARTLAR

        Günay, son yıllarda kazı başkanlarının kazı alanlarına daha fazla zaman ayırmaları konusunda yeni kurallar getirdiklerini, bu ekiplerin yanında bir Türk akademisyenin de bulunmasını istediklerini, ayrıca kazı sonuçlarının İtalyanca, Almanca ve İngilizce yayımlandığı gibi Türkçe de yayımlanmasını arzu ettiklerini söyledi.

        İşini heyecanla yapanlarla çalışmalara devam ettiklerini, işi rölantiye alanlarla da yollarını ayırdıklarını söyleyen Günay, bunu yaparken yerli ya da yabancı ekip ayrımı gözetmediklerini belirtti.

        TURİST GELİRLE BİRLİKTE YIPRANMA DA GETİRİYOR

        Günay, Türkiye'nin turist sayısının geçen yıl 30 milyonu geçtiğini hatırlatarak, "Turist gelir getiriyor ama yarattığı bir yıpranma da var. Bin yıllardan bu yana sağlam duran antik şehirlerimizdeki mermer basamaklar ya da mozaikler binlerce insan üzerinden geçtiği zaman yıpranıyor. Koruma önlemleri almamız gerekiyor. Biz tarihi ve çevreyi koruyan turizm yapmak istiyoruz. Sürdürülebilir turizm yapmak istiyoruz. Bugün eğlenirken ve gezerken insanlığın geleceğini karartmayalım" dedi.

        TARİHİ ESERLERİ EN UCUZ YAPANA EMANET EDEMEYİZ

        Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Ulu Cami'de restorasyon sırasında çıkan yangına ilişkin, "Tarihi eserleri en fazla fiyat kırana vermenin çok doğru bir yöntem olmadığını, başka önlemler almak, başka kurallar koymak gerektiğini bu vesileyle anlıyoruz" dedi.

        Muhteşem Yüzyıl dizisinin Yarımburgaz mağaralarındaki çekimi sırasında tahribat oluşturduğuna ilişkin haberler hatırlatılan Günay, "İnceleme yapıyoruz. Henüz bana ulaşmış net bilgiler yok" diye konuştu.

        ARAP CAMİİ FRESKLERİ

        Günay, Perşembe Pazarı'ndaki Arap Camisi'nde 1999 depreminden sonra ortaya çıkan fresklerin restorasyon sırasında kapatıldığı haberleri hakkında da konuyu yerinde inceleyeceğini söyledi.

        İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gianpaolo Scarante de Türkiye ve İtalya'nın tarihinin çok eskilere dayandığını ifade ederek, her iki ülkenin arkeolojik servetleri olduğunu ve bunları bu çağa ulaştırdığını dile getirdi. Scarante, arkeolojik servetin himaye edilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasının büyük bir sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

        Serkan AKKOÇ / AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ