Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtiçi Tatil Fırsatları İzmir'e çılgın proje! - Turizm Haberleri

        İzmir'de düzenlenen 5. Büyükelçiler Toplantısı'nda büyükelçilere seslenen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO adaylığıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İzmir'in 2015 EXPO adaylığında "eşikten döndüğünü" belirten Günay, Yunanistan'a destek çağrısında bulunarak, "İzmir'e gelebilecek 25 milyon kişinin 5 milyonunu Yunanistan adalarına gönderebilmek için elimizden geleni yapacağız" dedi. Konferansa katılan Büyükelçilere, Kordon'da oturma tavsiyesinde bulunan Bakan Günay, "İzmir'e gelip de Kordon'da oturmazsanız İzmir'e gelmiş sayılmazsınız" dedi.

        "EXPO'YU İÇSELLEŞTİRMEK GEREKİYOR"

        İzmir'in, EXPO 2015'de yol kazasına uğrayarak eşikten döndüğünü anlatan Bakan Günay, 2020'de daha zorlu bir yarış olduğuna dikkat çekti. İzmir'in 1. turda oy havzasından oy alabilecek Rusya ve Dubai gibi rakipleri bulunduğunu belirten Günay, bu nedenle Afrika ve Avrupa'dan gelecek oyların çok önemli olduğunu, bu bölgelerin kendi coğrafyalarından EXPO adayı olmadığını kaydetti. Büyükelçilerin arazide olması nedeniyle İzmir'in EXPO sürecinden başarıyla çıkması için büyük sorumlulukları bulunduğunu kaydeden Günay, "Başarabilirsek bunun şerefi sizin olacak. Hangi ülkede kiminle temas edilmesini istiyorsanız bilmemiz gerekiyor" dedi. EXPO 2020'yi, Yunanistan'ı da dahil ederek Ege Projesi haline getirmek istediklerini de sözlerine ekleyen Günay, "Yunanistan'ın EXPO'yu içselleştirmesi gerekiyor. İzmir'e gelebilecek 25 milyon vatandaşın 5 milyonunu Yunanistan adalarına gönderebilmek için elimizden geleni yapacağız. İzmir'in EXPO'yu kazanması halinde Türkiye'nin dünyaya tanıtımı yapılacak. EXPO, İzmir'in en çılgın projesi, getirisi en çok olan projesidir" diye konuştu.

        "BİZ ÇALINTI ESERİ İSTİYORUZ SADECE"

        Çalıntı tarihi eserler konusunda kararlı ve emin adımlar attıklarını kaydeden Günay, Türkiye'ye ait tarihi eserleri sergileyen müzeler ile işbirliği yapmaktan kaçındıklarını söyledi. Bakan Günay, "Biz oturduk dedik ki 'Bir hoca bir kazı alanına dört ay zaman ayıracak.' Dört ay kazı yapmayabilir. Ama oturup çalışacak. Toplam çalışma süresi bir ayı bile bulmayan kazılar oldu. Türkler ve yabancılardan da bazılarını uyardık. Türkiye'de kazı yapma koşullarının zorlaştığını söylediler, kazılara izin vermediğimizi öne sürdüler. Yerli yabancı ayırımı yapmadan kazı yapanlarla yapmayanları ayırdık. En değerli eserlerimiz senin ülkende. Hırsız demiyorum. Onlar bu eseri armağan olarak, bağış yolu ile ya da parayla almış olabilirler. Ama bu benimse senin de onu satın aldığın kişiye dönüp hakkını alman gerekiyor. Ama benim ülkemden çıkan eseri geri vermelisin. Bir mihrabı, bir kapı süslemesini kim satar size? Hangi vali ya da hanedan üyesi size bunu satar. Biz çalıntı eseri istiyoruz sadece. Fermanla gidenleri almamıza uluslararası mevzuat izin vermiyor. Çalıntı eseri bulunduran müze, bizimle işbirliği yapmak istiyorsa, onlarda çalıntı eserlerimiz olduğunu anlatıyoruz. Çalıntı eserleri almak konusunda kararlı tutumumuzu sürdürüyoruz" dedi.

        İKİ YENİ MÜŞAVİRLİK

        Türkiye'ye 2011'de 31 milyon 500 bin turist geldiğini, 2012'yi küçük bir artışla 32 milyon gibi bir rakamla kapatmayı beklediklerini kaydeden Günay, olumsuz gelişmelerin olmaması halinde bu rakamın 33 milyon civarında olacağını ifade etti. Türkiye'nin turizm gelirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, geçen yıl 23 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Günay, bu yıl TÜİK'in, hesaplama yöntemini değiştireceğini ve dünyada uygulanan hesaplama yöntemine geçilmesiyle birlikte rakamın 2012'de 28 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Türkiye'ye en fazla turistin Almanya, Rusya ve İngiltere'den geldiğini, İran ve Suriye'nin biraz daha geriye düştüğünü de belirten Bakan Günay, önümüzdeki yıldan itibaren bölgedeki barışın geleceğine inancını taşıdıklarını, barış ortamının bölgede ve dünyada daha fazla gelişmesinin bakanlığın çalışmalarını daha da olumlu etkileyeceğini söyledi. Türkiye turizminin daha iyi noktalara gelmesi için dünyanın her yerinde tanıtımlar yaptıklarını, 150 kadar fuara katıldıklarını ve uluslararası etkinlikler düzenlediklerini anlatan Günay, "En fazla turist aldığımız Avrupa pazarımız bir miktar yavaşlayacak. Dünyanın yeni bölgelerine açılmaya çalışıyoruz. Çin'e 2. müşavirliği açmaya çalışıyoruz, Brezilya'da ilk defa yeni müşavirlik açılıyor. Rusya'dan, hedefimiz, 4 milyon değil 10 milyon ziyaretçi çekebilmek. Kanada'ya, Atina'ya, Tunus'a müşavirlik açmaya çalışıyoruz. Orta Afrika ve Güney Afrika'ya müşavirlik açmamız gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda yeni pazarlara yönelmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

        Türkiye'nin önemli organizasyonlara ev sahipliği yaptığını da aktaran Bakan Günay, bu yıl BM Turizm Örgütü Avrupa Komisyonu'nun ağırlayacağını söyledi.

        AHT

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ