Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Yurtiçi Tatil Fırsatları türsab raporunda döviz kurlarındaki artış nedeniyle Türkiye'de en ucuz tatili Türklerin yapacağı belirtildi - Turizm Haberleri

        Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) erken rezervasyon rakamlarına ilişkin rapor açıkladı. Raporda döviz kurlarındaki artış nedeniyle Türkiye'de en ucuz tatili Türklerin yapacağı belirtildi.

        NİHAİ HEDEF 35 MİLYAR LİRALIK HACİM

        TÜRSAB tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de erken rezervasyon uygulaması ve gelinen noktayı ortaya koyan Erken Rezervasyon Raporu, yıllardır ‘son dakikacı' olarak bilinen Türklerin nasıl hızla yeni sisteme adapte olduğunu gösteriyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, erken rezervasyon sistemi ile büyük bir başarıya imza atıldığını belirterek, "Öncelikle Türkler planlı, programlı tatil alışkanlığı edindi. Tatil sigortası sistemi oturdu ve sezona göre yüzde 40-50'lere varan fiyat farkı ile daha ucuz tatil imkanına kavuşuldu. Turizm sektörünün nihai hedefi Cumhuriyet'in 100. yılında yani 2023'te erken rezervasyonla birlikte yerli turist sayısını 35 milyon kişiye, iç turizmden ekonomiye katkıyı da 35 milyar liraya ulaştırmak" dedi.

        TÜRSAB'a üye seyahat acentaları, Türkiye İstatistik Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi ve Turizm Bakanlığı verilerine göre hazırlanan rapora göre bu yıl sayıları 3 milyona ulaşması beklenen tatile erken çıkan Türklerin profili şöyle:

        İLK TERCİH ANTALYA

        Erken rezervasyonda yerli turistin yüzde 60'ı Antalya'yı tercih ediyor. Kalan yüzde 40'ı Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Fethiye ve Çeşme'de tatil yapıyor. Yerli turistin büyük çoğunluğu tatil kararını nisan-mayıs aylarında veriyor. Tatil ödemelerinde taksitli seçenek kullanılıyor. En çok tercih edilen taksit sayısı ile 6-9 ay. Türklerin tatilde kalış süresi ortalama 4-5 gün arasında değişiyor. Kişi başına harcama tatil süresince 500-700 doları buluyor. Türkiye'de tatil yapan yabancıların yüzde 70'i erken rezervasyonla geliyor. Türkiye'yi tercih eden yabancı turistler arasında en erkenci İngilizler. İspanyollar ve İtalyanlar ise son dakikacı. Antalya'da 5 yıldızlı bir otelin fiyatlarından hareketle yapılan hesaplamaya göre, İtalyan turist erken rezervasyon yapan bir yerli turiste göre yüzde 28, Alman yüzde 61, İngiliz yüzde 75, İsviçreli 320 fazla para ödüyor. Bu yıl hedefler tutarsa son 6 yılda erken rezervasyon yapan yerli turist sayısı 11 milyon 300 bine ulaşacak.

        EN UCUZ TATİLİ TÜRKLER YAPACAK

        Bu yıl 3 milyona yakın kişinin erken rezervasyon ile tatile gitmesi beklenirken, döviz kurlarındaki artışın etkisiyle aynı tarihlerde erken rezervasyon yaptıran bir Türk ile Avrupalı turist arasında fiyat farkları oluştu. Böylece yıllardır dile getirilen ‘Avrupalı turist Türkiye'de Türklerden daha ucuza kalıyor' efsanesi de tarihe karıştı.

        Erken rezervasyon fırsatından yararlanarak bugün itibariyle 1-8 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'dan Antalya'ya tatile gidecek olan bir Türk uçak dahil 2 bin 467 lira öderken, bu rakam bir Alman için 3 bin 992 lira, bir İngiliz için ise 4 bin 320 liraya çıkıyor. İsviçreli turist ise 7 bin 900 lira ile neredeyse Türk turistin üç katı kadar fazladan para ödeyecek. Yani Türkler erken rezervasyon ile Türkiye'de en ucuz tatil yapan turist olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ