Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Dijital değişime rağmen kalemler insan hayatındaki yerini korumaya devam ediyor. - Teknoloji Haberleri

        HT GAZETE

        Dijital değişime rağmen kalemler insan hayatındaki yerini korumaya devam ediyor. Üreticiler 11 milyar dolarlık küresel kalem sektöründe teknolojik ürünlerin yanı sıra çarpıcı tasarımlarla da pazar paylarını artırmaya çalışıyor.

        Akıllı telefonlar başta olma üzere dijital teknolojilerin hayatın hemen her aşamasına girmesi pek çok insanın temel alışkanlıklarını da etkiliyor. Elle yazı yazma alışkanlığı da değişime uğrayan temel nitelikler arasında bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde büro ortamında yazma ve çizme işlemi ağırlıklı olarak tablet, dizüstü bilgisayar veya masaüstü PC’ler üzerinden yapıldığı için geleneksel anlamda kalem kullanımı giderek azalıyor. Ancak Asya’da durum oldukça farklı. AB’li araştırma merkezi Euromonitor’ün verilerine göre Avrupa genelinde tükenmez ve kurşun kalem satışları fazla yükseliş kaydetmezken gelişen ülkelerde satışlar hızla artıyor. Buna göre bu yıl küresel kurşun kalem satışları yüzde 4’lük artışla 2.7 milyar dolara çıkarken, tükenmez kalemde satışlar yüzde 4.9 oranında yükselerek toplam 8.5 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak.

        STRATEJİLER FARKLI

        Ancak üreticiler gelişmiş ülke pazarlarında da satış oranlarını yükseltebilmek için faklı stratejiler izliyor. ABD’li üretici Crayola tablet ekranlarına yazma yeteneğine sahip kalemler geliştirirken, 253 yıllık geçmişiyle sektörün en köklü şirketlerinden olan Alman Faber Castell daha farklı bir strateji izliyor. Şirket teknolojik ürünlerden ziyade tasarım ve çevreye duyarlı malzemelerden ürettiği kalemleriyle pazar payını artırmayı hedefliyor. Fiyatları 10 bin Euro’ya kadar çıkabilen tasarım kalemler daha şimdiden pek çok koleksiyoncunun gözdesi durumuna geldi.

        YAZILANLARI KAYIT EDİYOR

        Günlük hayatta hâlâ sıkça kullanılan tükenmez kalemlere farklı yönden yaklaşan bir diğer şirket ise Alman Staedtler. Şirket geleneksel tükenmez kalemin içerisine yerleştirdiği vericiyle kâğıt üzerine yazılan veya çizilen her çizginin dijital olarak kaydedilip daha sonra kullanılmasını sağlayan ‘Digital Pen 990’ı tasarladı. Görünüş olarak sıradan bir kaleme benzeyen ürün beraberinde gelen bir alıcıyla

        çalışıyor

        KALEMLERLE KUMANDA DÖNEMİ BAŞLADI

        Tükenmez kalem üreticisi Fransız Bic ve sektördeki en büyük rakiplerinden Alman Stabilo kalemlerin arka ucuna yerleştirdikleri silgi ile dijital ekranlara yazı yazma veya kumanda edebilme imkânı sağladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ