Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Rosetta, kutuklu yıldıza indi (Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldız) - Teknoloji Haberleri

        Rosetta’nın bırakacağı Philae isimli uzay sondası, Churyumov-Gerasimenko isimli kuyruklu yıldızının yüzeyine iniş yaptı.

        Avrupa Uzay Ajansının (ESA), kuyruklu yıldız yüzeyinde inceleme yapacak "Philae" adlı modülü kuyruklu yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun yüzeyine indi.Merkezi Paris'te bulunan kuruluştan yapılan açıklamada, Philae'nin kuyruklu yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun yüzeyine başarıyla ulaştığı duyuruldu.

        Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da Philae'nin adına açılmış resmi hesaptan da "Ben vardım. Yeni adresim 67P" tweeti atıldı.

        Philae, 10 yıl önce fırlatılan ve 67P'nin etrafında bir yörüngeye oturan Rosetta uzay aracının gövdesinden sabah saatlerinde başarıyla ayrılmıştı. Kuyruklu yıldıza ulaşan ilk araç özelliği taşıyan Philae'nin, 67P'nin yüzeyine inişi yaklaşık 7 saati buldu. Rosetta ve Philae adına açılan sosyal paylaşım sitesindeki resmi hesaplardan ise yolculuğa dair tüm ayrıntılar, fotoğraflar ve gelişmeler an ve an paylaşıldı.

        ROSETTA'DAN İLK HABER AKŞAM SAATLERİNDE GELDİ

        Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla ve ışık hızı da sonlu olduğu için, Rossetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaştı. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşen inişten sonra saat 18.00'de Rosetta'dan ilk haber alınabildi.

        "SENİ ÇOK ÖZLEYECEĞİM"

        Dünya'dan 10 yıl önce fırlatılan Rosetta uzay aracının bir parçası olan Phliea, bugün sabah saatlerinde araçtan ayrılma sürecini ise Twitter'da esprili bir dille yazdı. Phliea, "Seni çok özleyeceğim Rosetta ama beni 67P'nin yüzeyinde nelerin beklediği konusunda da sabırsızlanıyorum", "Sonunda 10 yıldır ağrıyan bacaklarımı esnetebileceğim, çok mutluyum", "Sana 67P'den çok güzel kartpostallar yollayacağım" tweetlerini atarak ayrılma sürecinde takipçilerini bilgilendirdi. İlk fotoğrafını Rosetta'nın yüzeyinden ayrıldıktan hemen sonra çeken Phliea, "İlk kartpostalımı gördün mü? Tahmin et bakalım bu fotoğraf kime ait" yazarak Rosetta'nın adına açılmış @Esa_Rosetta hesabını etiketledi. Phliea, gönderdiği ilk fotoğrafa ilişkin "Rosetta seni hiç bu açıdan görmemiştim" yorumunda bulundu.

        "SEN GİTTİKTEN SONRA BİRAZ ÜŞÜDÜM AMA"

        Uzay aracı Rosetta adına açılmış diğer resmi Twitter hesabından da tarihi süreç hakkında bilgilendirme tweetleri paylaşıldı. Philae'nın etiketlendiği tweetlerde Rosetta, "Küçük dostum benden ayrılmaya hazır mısın", "67P'ye gitmeden önce bu açıdan manzaranın son kez tadını çıkar" önerilerinde bulunurken, Philae'nin kendisinden ayrılmasından sonra "Sen gittikten sonra biraz üşüdüm ama şu an daha iyiyim. Lütfen bana kart atmayı unutma gittiğin yerlerden" tweetini attı.

        10 YILLIK BİR MACERA

        Rossetta'nın Dünya'dan yüz milyonlarca kilometre uzaklıktaki bu cisme ulaşması 10 yıldan fazla bir süre ve 7 milyar kilometreden daha uzun süren bir yolculuk gerektirdi.

        ESA (Avrupa Uzay Ajansı) tarafından inşa edilen robot uzay sondası,Güneş Sistemi’deki 10 yıllık yolculuğun sonunda 6 Ağustos 2014 tarihinde kuyruklu yıldıza ulaştı. O zamandan beri Rosetta uzay aracı, kuyruklu yıldızın çevresi ve çekirdeği hakkında bilgi topluyor.

        PHILAE KORKUTTU!

        Plana göre Rossetta'nın, araştırmaları yapacak Philae isimli aracı Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldızdan 22,5 kilometre uzaklıktan bırakması gerekiyordu. Fakat Philae, Rosetta'dan ayrılması 11.30'u buldu. Bir ara Philae sondasından gelen sinyaller kesildi. Ama kısa süre içinde araç ile tekrar bağlantı sağlandı. Avrupa Uzay Ajansı bu durumu aracın merkeze olan uzaklığından dolayı sinyallerin geç gelmesi olarak açıkladı.

        OPERASYON ÇOK RİSKLİ

        Rosetta'nın iniş yaptığı Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının çapı 4100 metre. Yani kuyruklu yıldız, yaklaşık olarak Taksim Meydanı ile Mecidiyeköy arasındaki alanla aynı büyüklükte.

        Rosetta selfie çekti!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ