Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil iPhone ve Galaxy telefonlara zam geliyor - Teknoloji Haberleri

        İthalat çılgınlığına hükümetten antidamping müdahalesi geliyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin ithal etmediğinde kaybetmeyeceği yaklaşık 30 milyar dolarlık bir ürün grubu tespit ettiklerini ifade etti. Bu duruma müdahale geleceğini açıklayan Zeybekci, özellikle elektrikli cihazları takibe aldıklarını vurguladı. Zeybekci, "Dizüstü bilgisayardan telefona kadar antidamping uygulamamız olacak. Bunların Türkiye'de üretilmesini istiyoruz. 5-6 milyar dolarlık ithalat yapılıyorsa bu markalar gelsin bunu Türkiye'de üretsin" dedi. Finansmanla ilgili problem görmediğini söyleyen Zeybekci, "Bundan dolayı katlanılan faizi fazla buluyorum. Sözlerimin arkasındayım, faiz kabul edilebilir değil" diye konuştu.

        ANTİDAMPİNG NEDİR?

        Küreselleşme hareketi ile birlikte gümrük vergilerinin kademeli olarak düşürülmesi, kotaların kaldırılması türünden serbest ticaretin geliştirilmesine yönelik çalışmalar, ülkelerin yabancı mallara karşı farklı korumacılık önlemleri geliştirmelerini beraberinde getiriyor. Bunlardan birisi ve son yılların dünya ticaret çevrelerinde en çok tartışılan dış ticaret politikası anti-damping vergileri.

        Bir ülkenin yerli üretimine karşı uyguladığı dünyaca kabul görmüş genel ilkelerden uzak aşırı teşvik politikaları sonucunda yerli üretimi desteklemesi anlamındaki damping uygulamasına bir tepki olarak doğan anti-damping vergileri, bir ülke malının haksız rekabet unsuru yaratacak şekilde aşırı teşvik edilmesi ve sübvansiyonlar uygulanması sonucunda fiyat dengelerini sağlamak amacıyla ithalatçı ülkeler tarafından uygulanıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ