Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Dünyanın çok yakınındaki inanılmaz servet - Teknoloji Haberleri
        1

        Rosetta’nın Philae modülü, üzerine indiği Çuryumov- Gerasimenko asteroidini incelemeye başladı. Yatırımcılar ise gözlerini dünyaya yakın 9 bin asteroidin taşıdığı madenlere dikti.

        2

        40 katrilyon dolar değerinde su ve maden içeren asteroitleri yakalamak için yarış başladı

        3

        1989 UQ ASTEROİDİ
        Taşıdığı madenlerin tahmini değeri: 13 trilyon $
        Net kâr: 2 trilyon $
        Içerdiği madenler: Demir, hidrojen, amonyak, nitrojen
        Ekim 2017’de dünyaya olan en yakın mesafesi 23 milyon 382 bin km olacak.

        4

        2000 CE59 ASTEROİDİ
        Taşıdığı madenlerin tahmini değeri: 5 trilyon $
        Net kâr: 923 milyar $
        Içerdiği madenler: Magnezyum silikat, alüminyum demir silikat
        Temmuz 2017’de dünyaya olan en yakın mesafesi 18 milyon 101 bin 342 km, Mart 2017’de 28 milyon 722 bin 791 km olacak.

        5

        2000BM19 ASTEROİDİ
        Tasıdıgı madenlerin tahmini degeri: 36 trilyon $
        Net kâr: 3 trilyon $
        Içerdigi madenler: Platin, nikel, demir
        Ocak 2016’da dünyaya olan en yakın mesafesi 15 milyon 408 bin 580 km olacak.

        6

        2000 AC6 ASTEROİDİ
        Tasıdıgı madenlerin tahmini degeri: 2 trilyon $
        Net kâr: 247 milyar $
        Içerdigi madenler: Nikel, demir
        Subat 2015’te dünyaya olan en yakın mesafesi 9 milyon 574 bin 263 km, Ocak 2015’te 12 milyon 416 bin 623 km olacak.

        7

        1999 JV6 ASTEROİDİ
        Tasıdıgı madenlerin tahmini degeri: 1,5 trilyon $
        Net kâr: 218 milyar $
        Içerdigi madenler: Nikel, demir, kobalt
        Ocak 2014'te dünyaya olan en yakın mesafesi 22 milyon 290 bin 082 km olacak.

        8

        Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Rosetta operasyonu pek çok açıdan ilklerin girişimi olarak kayda geçti. Uzay aracı 10 yıl süren ve toplamda 6.4 milyar kilometrelik yolculuk sonucunda 67P/ Çuryumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına ulaştı.

        9

        Nefeslerin tutulduğu Philae modülünün inişiyle birlikte tarihte ilk defa insan yapımı bir araç hareket halindeki bir kuyrukluyıldıza ‘konmuş’ oldu.

        10

        Bilim adamlarının Ay’ın fethinden sonra uzayda atılan en önemli adım olarak nitelendirdikleri Rosetta operasyonu pek çok soruya cevap oluşturacağı gibi beraberinde de yeni soruları getirecek. Uzay bilimcileri şimdilerde büyük bir sabırsızlıkla dünyadan 510 milyon kilometre uzaklıkta bulunan 67P asteroidinden gelecek verileri bekliyor.

        11

        UÇAN MADEN
        Ancak ESA’nın attığı bu adım sadece kâinatın oluşumuna ışık tutmayla sınırlı kalmayacak. Bu operasyon aynı zamanda daha önceleri sadece bir bilim kurgu konusu olarak değerlendirilen ‘uzay madenciliğinin’ de önünü açmış oldu.

        12

        Zira halen yörüngeleri Dünya’ya yakın yaklaşık 9 bin asteroidin bulunduğu biliniyor. Bilinen bir diğer konu ise bu nesnelerin uzayda başıboş uçuşan taş topaç sürüsü olmadıkları.

        13

        Uzmanlar söz konusu asteroitlerin bünyesinde barındırdıkları başta titanyum ve paladyum olmak üzere değerli madenlerin toplam değerinin 40 katrilyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

        14

        2013 rakamlarıyla tüm dünya ekonomilerinin toplam GSYH’sının 90 trilyon dolar olduğu düşünülürse asteroitlerin macera seven girişimcilere sınırsız bir servet vaat ettiği görülüyor.

        15

        AMAÇ UZAYDA HAYAT
        ABD Uzay Ajansı (NASA) geleceğin uzay madencilerini teşvik etmek için 17.8 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. Bu arada özel sektör de boş durmuyor.

        16

        Ortakları arasında Google’ın kurucularından Larry Page ve Hollywood’un ünlü yönetmenlerinden James Cameron’un da bulunduğu Planetary Resources (Gezegen Kaynakları) 2020’de kendi araçlarıyla ilk asteroitlerini yakalamayı planlıyor.

        17

        Uzay madenciliğinin nihai hedefi olarak ise dünya haricinde yaşam için gerekli duyulan kaynak ihtiyacını karşılamak olduğu belirtiliyor.

        18

        Uzay’da madencilik sektörü dört farklı aşamada gerçekleşecek. İlk aşamada asteroidin üzerine inilerek çevreyle ilgili bilgi edinilecek. Bu aşama Rosetta ile hayata geçti.

        19

        İkinci aşamada asteroitten büyükçe bir parça alınarak dünyaya getirilecek. Üçüncü aşamada ise asteroit yörüngesinden çıkarılarak istenilen bir noktaya getirilecek.

        20

        2020’de gerçekleşecek son aşamada ise küçük bir asteroit uzay aracıyla yakalanarak Ay’ın yörüngesine çekilecek.

        21

        Asteroitlerden maden çıkarma konusunda yatırım yapmak isteyen şirketler yalnızca bilim kurgu filmlerinde görülebilecek planlar hazırlamak zorunda. Gelecek yıllarda ortaya çıkacak yeni teknolojilerle asteroitlerin yörüngeleri değiştirilse bile onları dünyaya getirmek iyi biri fikir olmayacak.

        22

        Zira küçük olanlar atmosfere girdikleri anda saatte 22 bin kilometre hızla hareket edecekleri için sürtünmeyle yok olacak. Büyükler ise atmosferde erimese bile yüzeye çarpma anında küresel bir felakete yol açabileceği için dünyaya indirilemeyecek.

        23

        Bu nedenle madenci şirketler asteroitleri önce Ay’ın yörüngesine çekip sonrada doğrudan asteroitin üzerinde üretim tesisi kuracak. İşlenmiş maden ise istenen bir yere taşınabilecek

        24

        1 LİTRE SUYUN UZAYA ÇIKIŞI 20 BİN DOLAR
        İnsanların uzayda kalıcı olarak yerleşke kurabilmeleri için gereken en önemli ihtiyaçların başında su geliyor. Halen Dünya’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) 1 litre suyu taşımanın maliyeti 20 bin doları buluyor.

        25

        İstasyonda yılda ortalama tüketilen 300 litre suyun ESA’ya maliyeti ise tam 6 milyon dolar. Oysa su içeren ve sadece 500 metre uzunluğunda bir asteroidin uzayda ISS benzeri bir uzay istasyonunun yüzlerce yıllık su ve oksijen ihtiyacını karşılayabileceği belirtiliyor

        26

        BENZİN İSTASYONLARI KURULACAK
        Girişimciler bazı asteroitlerin hem su hem de karbon içerdiğini belirledi. Eğer bu tür bir asteroit yakalanıp su ve karbon elde edilirse bu karışımdan roket yakıtı da üretmek mümkün olacak.

        27

        Yatırımcılar bu yolla uzayda benzin istasyonları kurarak Mars ve daha uzak gezegenlere yolculuk için gerekli yakıt ve su ihtiyacını karşılamayı planlıyor. Yakıt halen uzaya çıkan araçların taşıdığı yükün yüzde 90’ını oluşturuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ