Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Android Lollipop 5.0 ile gelecek yeni özellikler - Teknoloji Haberleri
        1

        1. Sürpriz yumurta!

        Android güncellemelerin içine çeşitli sürprizler koymayı seven Google, Android 5.0 Lollipop 'ın içerisine ise jelibonlardan, dondurma sandviçlerinden ve paskalya yumurtalarından oluşan bir oyun koydu. Fakat oyunu oynamak o kadar kolay değil! Öncelikle Ayarlar bölümüne gelmeli ve lolipop resmine birkaç kez uzun basmalısınız. Google, bu sürpriziyle kullanıcılarına keyifli vakit geçirmesini sağlayacak.

        2

        2. Tap & Go

        Android 5.0 Lollipop güncellemesini yüklemek yerine cihazını değiştiren kullanıcılar için, Tap & Go özelliği oldukça kullanışlı. Google size eski cihazınızda bulunan arama geçmişinizi, hesaplarınızı ve kaybetmediğiniz birçok şeyi hatta uygulamalarınızı bile Bluetooth yardımıyla yeni cihazınıza geçirmenize yardımcı oluyor.

        3

        3. Ayarlarda arama

        Google, Android tarihinde Google arama çubuklarını hiç bu kadar kullanışlı hale getirmemişti. Arama çubuğu sayesinde Ayarlar içerisinde ulaşmaya ve değiştirmeye çalıştığınız özelliklere manuel halinden çok daha hızlı ulaşacaksınız.

        4

        4. Panel ve özelliklere hızlı ulaşım

        Google bildirim panelini eski güncellemelere göre çok daha farklı tasarladı. Lollipop 5.0'de üst panel bildirim çubuğundaki özellikleri kullanmak için artık iki parmağınızı kullanarak paneli aşağıya çekmeniz yeterli.

        5

        5. Built-in Flashlight

        Android Lollipop 5.0 özelliklerinden bir yenisi de "yardımcı ışık" özelliğinin üst panelde hazır bekliyor olması. Android'in eski güncellemelerinde "yardımcı ışık" özelliğine sahip olmak için uygulama indirmeniz gerekiyordu. Şimdi ise paneli aşağı çekmeniz yardımcı ışığa ulaşmanız için yapmanız gereken tek şey.

        6

        6. Veri kullanımlarınız kontrolünüz altında

        Bildirim panelinden ulaşabileceğiniz bir diğer özellik ise veri kullanımı. Tek bir dokunuşla veri kullanımınızı kontrol edebilir, kullanımı sınırlandırabilir ve kontrol altında tutabilirsiniz.

        7

        7. Alarmınıza kolayca ulaşın

        Bildirim panelinize Saat Uygulamasını kolayca yerleştirebilir ve bu sayede alarmınıza sonraki dönemlerde kolayca ulaşabilirsiniz.

        8

        8. Stop notification spam

        Android yazılımlar her ne kadar sosyal medyayı oldukça etkili kullanan kullanıcı çoğunluğuna sahip olsa da, kullanıcıların artık bazı bildirimlerden bıktığının farkında ve bunun için bir şeyler yapıyor. Google, Android güncellemesinin bu sürümünde istenmeyen bildirimleri tamamen susturabilecek bir özellik bulunduruyor.

        9

        9. Hide sensitive notifications from your lockscreen

        Google bu özellikte kullanıcılarının özel hayatını göz önünde bulunduruyor. Ekran kilitli olduğunda gelen ve kilit ekranına düşen içerik gösteren bildirimler Lollipop 5.0 sayesinde artık kontrol altında tutulabilecek. Yeni güncellemeyle gelen Settings > Sound & notifications > When device is locked > Hide sensitive notification content özelliği sayesinde bildirimlerinizde içerik gösterilmesi ya da gösterilmemesi sizin elinizde.

        10

        10. Disable lockscreen notifications altogether

        Ayrıca Settings > Sound & notifications > When device is locked > Don't show notifications at all seçeneğiyle de tüm bildirimleri kilit ekranından kaldırabilirsiniz.

        11

        11. Akıllı Kilit

        Akıllı Kilit özelliği sayesinde sürekli Bluetooth'u sıkça kullanan kullanıcılar rahat bir nefes alacaklar! Çünkü güncellemeyle gelen bu özellik sayesinde artık "güvenilir cihaz" olarak kaydettiğiniz cihazlarla aynı ortama girdiğinizde Android cihazın Bluetooth'u otomatik olarak açılıyor.

        12

        12. Priority mode

        Priority mode sayesinde cihazınızı aramalara, mesajlara ya da seçeceğiniz herhangi bir özelliğe belirli süreler dahilinde kapatabilirsiniz. Bu kullanıcıların kendileriyle başbaşa kalmak istedikleri zamanlar için Google tarafından geliştirilmiş bir özellik.

        13

        13. Limit connectivity for guest and user accounts

        Artık Android cihazlarınızda yeni güncelleme Lollipop 5.0 sayesinde kullanıcı türüne göre içerik sınırlaması yapabileceksiniz. Güncellemeyle gelen özellik sayesinde "Misafir Kullanıcı ve Normal Kullanıcı" seçenekleriyle cihazınızı istediğiniz kişilere tüm içeriğiyle açabilir ya da içeriğinizi misafir kullanıcı seçeneğiyle sınırlı tutabilirsiniz.

        14

        14. Uygulamalara gelen kilit

        Google artık telefonunu bir yerlerde unutan müşterilerinin özel hayatını koruma altına alıyor. Seçeceğiniz herhangi bir uygulamayı artık şifreleyebilir, bu şifreyi birçok uygulamada kullanabilir ve telefonunuzun yanında değilken bile özel hayatınızı koruyabilirsiniz.

        15

        15. RAW formatında fotoğraf çekimleri

        Güncellemedeki bu özellik sayesinde artık çektiğiniz fotoğraflarda daha özgür ve bol seçenekli şekilde değişiklikler yapabilir, fotoğraflarınızı istediğiniz formata çevirebilirsiniz.

        16

        16. Küçük şeyler: Saat Uygulaması

        Google son güncellemesinde sadece teknik değil estetik özellikler üzerinde de durdu. Artık yeni Saat Uygulaması sayesinde arka plan saatin özelliklerini taklit ediyor ve gece-gündüz özelliklerine göre renk değiştiriyor.

        17

        17. High contrast yazılar

        Bu özellik sayesinde artık yazılar ve arka plan birbirinden tamamen ayrılabilecek. Bu özelliğe Setting > Accessibility yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz.

        18

        18. Kesintisiz arama

        Android bu güncellemesinde ilk defa hiç olmadığı kadar kullanıcı odaklı uygulamalara yer vermiş durumda. Örneğin, artık telefonda navigasyon, Google Map kullanırken ya da oyun oynarken gelen aramalar telefonunuzun ekranını tamamen kaplamayacak.

        19

        19. "Yeniden başlat" artık uygulamalara zarar vermeyecek

        Lollipop güncellemesinden önce cihazın yeniden başlatılması arka plan uygulamaları için ciddi sorunların ortaya çıkması demekti. Yeni güncelleme sayesinde kullanıcılar bu sorunla tamamen vedalaşıyorlar.

        20

        20. Built-in color correction

        Dünya üzerinde bulunan insanların yaklaşık %7'si renk körlüğü adı verilen görme bozukluğuna sahip. Google, Lollipop'da bulunan bu özellik sayesinde kullanıcılarına hastalığın özelliklerine göre renkleri üç farklı tipte düzenleyebilme seçeneği sunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ