Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil İzlemek için tıklamayın! - Teknoloji Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        Üç GSM operatörünün yarıştığı Türkiye cep telefonu pazarında abone sayısı 70 milyonu aşınca, bundan nemalanmak isteyen uyanık girişimciler de ‘gizlice faturaya’ sızmanın yollarını bulmaya başladı. Özellikle sayıları 20 milyonu aşan akıllı telefon kullanıcıları farkında olmadan kendilerini “üçüncü parti”ye üye buluyor. Yasal olarak herhangi bir engeli olmayan, sınırları BTK tarafından çizilen ve GSM’de üçüncü parti mobil servis sağlayıcı olan şirketlerin tüketicileri üye yapma yolları ise oldukça sinsi. Tüketiciler, cep telefonundan internette gezinirken ya da sosyal medyayı kullanırken karşılarına çıkan banner’ları ya da videoları tıklamaları halinde otomatikman bu servislere abone olabiliyor.

        TOMBUL PARMAK KRİZİ!

        Banner ya da videonun altı kısmında oldukça minik puntolarla yazan abonelik koşullarını okumak içinse şahin kadar keskin gözlere sahip olmanız gerekiyor. Yoksa video ya da banner üzerine yaptığınız bir tıklama ile aylık 56-74 TL olan aboneliğinizin başlamaması için hiçbir neden kalmıyor.

        Hele bir de akıllı telefon dünyasında yeniyseniz ya da tombul parmaklarınız varsa kaçınma şansınız yok denecek kadar azalıyor. Eğer bu aşamada farkında olmadan mobil sağlayıcı üyesi olduysanız bundan sonraki aşamada ise cep telefonunuza gelen pazarlama içerikli SMS’leri ve özellikle de 4 numaralı SMS servislerinden gelen mesajların hepsini okumadan geçmeyin.

        BUNLARA DİKKAT EDİN

        -Cep telefonunuzda gördüğünüz her video ve banner’a hemen tıklamayın. Altında veya üstündeki küçük yazıları zor da olsa mutlaka okuyun.

        -Cep telefonunuza gelen her SMS’i pazarlama veya reklamdır diye es geçmeyin. Sonuna kadar okuyun. Farkında olmadan SMS ile de üye yapılmış olabilirsiniz.

        -Dört numaradan oluşan SMS hizmet sağlayıcılarından alınan hizmetlere dikkat edin. Bir defalığına ücretli diye düşündüğünüz işlem aboneliğe dönüşebilir.

        -Faturalarınızı en ince ayrıntısına kadar inceleyin. ‘Bu ay da paketi aşmışım’ deyip es geçmeyin. GSM operatörünüzden mutlaka bilgi alın.

        PARANIZI GERİ ALMANIZ ZOR AMA İMKÂNSIZ DEĞİL

        Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği (MOBİLSİAD) yöneticileri farkında olmandan üye olan tüketicilerin üyeliğini hemen iptal ettiklerini ve ücretlerini hemen iade ettiklerini söylese de, internetteki tüketici şikâyetlerine bakıldığında pratikte ücreti geri almak o kadar kolay değil. Sektördeki en etkin mobil servis sağlayıcılardan biri olan Yeni Bilgi İletişim Bilgisayar Sistemleri’ne yazılım hizmeti veren Artı Teknoloji şirketinin yöneticilerinden Barış Güzelordu’nun söyledikleri ise daha da ürkütücü: “Biz MOBİLSİAD üyesi şirketler olarak bu tarz sıkıntıları minimuma indirmeye çalışıyoruz. Biz başvuran ve farkında olmadan üye olan tüketicilerin ücretlerini iade etmeye çalışıyoruz. Ancak sektörde o kadar çok merdiven altı şirket var ki, bu şirketlerin attığı bir SMS’i açmanız bile sizi farkında olmadan üye yapabiliyor.”

        ÜYELİK SMS ILE OTOMATIK YENILENIYOR

        Söz konusu sisteme yanlışlıkla abone olduğunuzda aslında her hafta size “Video Plus, Müzik Plus üyeliğiniz ..... liraya yenilenmiştir” vs gibi SMS’ler geliyor ve her hafta üyeliğiniz yenileniyor. Eğer çoğunluk gibi cep telefonunuza gelen günde ortalama 40-50 pazarlama SMS’ini sonuna kadar okumadan geçenlerdenseniz, 3-5 ay bu tutarı ödemeniz söz konusu olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ