Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim 2014'e damga vuran bilim haberleri! - Teknoloji Haberleri
        1

        1- EBOLA SALGINI
        Batı Afrika ülkelerinde yayılan Ebola virüsü 2014 yılında 17 bin kişiye bulaştı. Ebola nedeniyle 6 bin kişi öldü. Ebola en çok Gine, Sierra Leone ve Liberya'da etkili oldu.

        2

        2- KUYRUKLUYILDIZA İLK DOKUNUŞ
        Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Rosetta uydusundan ayrılan Philae adlı uzay aracı, 12 Kasım'da yeryüzünden 510 milyon kilometre uzaklıktaki "67P" adlı kuyrukluyıldıza indi.

        3

        3- ABD VE ÇİN'DEN TARTİHİ İKLİM TARTIŞMASI
        Dünyada en çok karbondioksit salımına yol açan iki ülke olan Çin ve Amerika, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarını azaltma konusunda anlaştı. Çin ilk kez sera gazı salımını azaltmaya başlayacağı tarihi 2030 olarak belirledi.

        4

        4- BIG BANG TEORİSİ DOĞRU MU?
        BICEP2 adı verilen projeyle, araştırmacılar Big Bang'e (Büyük Patlama) ait ilk doğrudan kanıtı elde etti. Veriler, uzay-zamanda ilk kütleçekimsel dalgaların görüntüsünü gösteriyor.

        5

        5- UZAY GEMİSİ DÜŞTÜ
        Virgin Galactic'in "Space-ShipTwo" isimli uzay gemisi, kasım ayında test sürüşü sırasında düştü. Patlamanın ardından Mojave Çölü'ne düşen ve parçalara ayrılan aracın iki pilotundan biri öldü, diğeri ise ağır yaralandı.

        6

        6- CALIFORNIA'DA KURAKLIK
        ABD'nin California Eyaleti'nde son 1200 yılın en büyük kuraklığı yaşandı. Yeterli, yağmur almayan bölgede, su kaynakları kurudu.

        7

        7- ÖLÜMCÜL VİRÜS ÜRETİLDİ
        ABD'de bulunan Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde görevli bilim insanları önderliğinde uluslararası bir ekip,1918'de 50 milyon kişiyi öldüren İspanyol gribi virüsünü yeniden üretti.

        8

        8- İLK SENTETİK KROMOZOM
        Amerikalı bilim insanları ilk sentetik maya kromozomunu üretti. Bu durum sentetik biyoloji alanında bir dönüm noktası sayılıyor. Mayanın insanlarla ortak 2 bin geni var.

        9

        9- KREDİ KARTLARINA SALDIRI
        Geçen eylülde siber hırsızlar, dünya genelinde 56 milyon adet kredi kartının bilgilerini çaldı. Kartların güvenilirliği sorgulandı.