Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Parayı bastıranın uzayda uydusu olacak - Teknoloji Haberleri

        Mahmut SANCAK /HT GAZETE

        Haberleşme teknolojilerinin insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar gelişmiş ve çok çeşitlendiği bir dönemde yaşıyoruz. Küresel navigasyon hizmetleri, görüntülü haberleşme, mobil ortamda canlı görüntü içerikler almak hayatımızın sıradan kullanımları arasında. Ancak teknoloji kalanda ilerleme sınırlama tanımıyor. Hele bu ilerlemeyi ticari hizmetlerle de ilişkilendirme imkanı varsa kelimenin tam anlamıyla o zaman tadından yenmiyor. İşte yaklaşık bir yıldır gündeme gelmeye başlayan ‘mini uydu’projeleri tam da bu tanımlamaya uyuyor.

        AĞIRLIĞI 5

        KG Geçen şubat ayında ilk olarak uzayda yörüngeye yerleştirilen uydular b ualanda yepyeni bir sayfanın açılmasını sağladı. Her biri 30 cm uzunluğunda küçük bir kutu büyüklüğünde olan uydulardan tam 33 tanesi iki haftalık bir süre içerisinde dünya çevresindeki yerini aldı. Her biri yaklaşık 5 kilo ağırlığındaki uydular hem kullanış hem de sunduğu imkanlar bakımından büyük avantajlar sunuyor. Üretilmeleri hem ucuz hem de çabuk olan yeni uydular teknolojik olarak da oldukça ileri. Dünya üzerindeki herhangi bir insanın yüzünü (Eğer gökyüzüne bakıyorsa) net olarak algılayabilen mini uydular çok sayıda olduklar için geniş bir alanı da kesintisiz izleyebiliyor. Ucuz maliyet daha şimdiden küçük ölçekli şirketlerin yanı sıra proje üreten üniversiteleri de kendi uzay programlarını oluşturma konusunda harekete geçirdi. Yatırımcıların asıl hedefi ise sıradan tüketicileri de uydu sahibi yapmak.

        GÜCÜNÜ LAPTOP PİLİNDE TUTUYOR

        Mini uyduların da aynı büyük ölçekli uydular gibi en büyük sorunları enerji. Büyük uyduların aksine yakıt depolayacak alanları bulunmayan mini uydular enerjilerini küçük güneş panellerinden alıyor. Ayrıca panellerden elde edilen enerji, mini uyduların içerisinde bulunan ve aynı zamanda diz üstü bilgisayarda da kullanılan akülerinde depolanıyor. Bu akünün güç seviyesi uydunun hayatını beliriliyor.

        YÖRÜNGE MALİYETİ TAM 100 BİN EURO

        Uzaya uydu gönderilmesinde karşı karşıya kalınan en büyük sorun maliyet. Halen 1 kiloluk nesnenin uzaya taşınma maliyeti 20 bin Euro seviyesinde bulunuyor. Bu 5 kg ile en hafif uydunun bile yörüngeye taşınma maliyetini 100 bin Euro’ya çıkarıyor. Ancak bu maliyetin özel şirketlerin uzay yarışına girmesiyle kısa sürede düşeceği belirtiliyor.

        Bunun yanında uydu teknolojisinin küçülmesiyle 5 kiloya kadar inen ağırlıklarla artık Worldview 3 gibi ilk nesil uyduların da devri kapanacak.Worldview 3’ün ağırlığı yaklaşık 3 ton

        UZAYDAN CANLI YAYIN

        - Mini uyduları üretmek hem ucuz hem de hızlı olduğu için pazarlanmalarıda kolay olacak.

        - ABD’de küçük ve orta ölçekli şirketler mini uydu teknolojilerini iş modellerine dahil etmeye başladı bile.

        - Yatırımcıların asıl amacı sıradan insanları da mini uydu sektörüne çekerek gelişimi hızlandırmak.

        - Sistemin yaygınlaşmasıyla tarım, şehirleşme, ormancılık ve felaketlerle mücadele konusu kolaylaşacak.

        - Ayrıca kişisel kullanıma yönelik olarak geliştirilecek yeni yazılımlar popülerliği daha da artıracak.

        - Bunların arasında en ilgi çekici olacak hizmet ise uzaydan gerçek zamanlı olarak gelecek görüntü olacak.

        - Sayılarının binlere ulaşması beklenen mini uydularla dünyanın her köşesi her an izlenir hale gelecek.

        - İsteyen kendi uydusuyla isteyen kiralamak suretiyle istediği yeri uzaydan canlı izleyebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ