Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji 2015’te bu teknolojiler konuşulacak - Teknoloji Haberleri
        1

        2014, bilim ve teknolojide verimli bir yıl oldu. İşte Davos Zirvesi ile ünlü Dünya Ekonomik Forumu’nun Yükselen Teknolojiler Küresel Ajanda Konseyi’nin seçkisi doğrultusunda, 2014 yılında ortaya çıkan ve 2015 ve sonrasında “Dünyanın geleceğini değiştirebilecek” teknolojiler:

        2

        Elektrik depolanacak

        Elektrik, doğrudan depolanamıyor ama ülkenin ihtiyacına uygun, ekonomik bir depolama yolu bulunmalı. Devasa sıvı ve katı pil çalışmaları ümit vaat ediyor. Yeni icat edilen grafenden yapılma süper kapasitörler ve yeraltı basınçlı hava depoları çok konuşulacak.

        3

        Elektronik deri altına

        “Dıştan takılan” elektronik cihazlar yerine deri üstü ve hatta deri altı cihazlar geliyor. Küçük ve becerikli sensörlerle donanmış elektronik dövmeler ve deri altı cihazlar dışarıya kapalı olduğu için güvenli olacaklar. Şimdi kişilerin hafızalarını tazelemelerine yardımcı olacak kameralı yüz tanıma teknikleri üzerinde çalışılıyor.

        4

        Nano karbon çağı

        Bu malzeme otomobillerin ağırlığını yüzde 10 azaltıyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.Ama karbon fiberin kazalarda yeterince güvenli olmaması kaygı verici. Üreticilerin nano teknojileri devreye sokarak karbon fiberin parçalanmasını önlemesi bekleniyor.

        5

        Tuzlu suda madencilik

        Artık deniz suyunu içme suyuna çevirecek teknikleri geliştirmenin zamanı. Arıtılmış deniz tuzunda lityum, magnezyum,uranyum, sodyum, kalsiyum ve potasyum gibi değerli element ve metallerin bulunduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla deniz suyu arıtma işlemi madenciliğe çevrilebilir.

        6

        Akıllı telefonlar şarjdüşmanı olmayacak

        Yeni teknolojilerin en büyük derdi pil ömrü. Lityum-iyonpiller daha uzun ömrü ile ön plana çıktı. Mühendisler şimdi bu pillerin ömrünü en az yüzde 40 artırmanın çaresini arıyor. Önerilen yöntemlerin birilityum-iyon pillerin anotlarını silikondan yapmak. Ancak silikon anotların ömrü kısa.Bilim insanları şimdi nano kablolar kullanarak silikon anotların ömrünü uzatmaya çalışıyor. İki yıl içinde uzun ömürlü lityum-iyon piller piyasaya çıkabilir.

        7

        Dünya bir ekran olacak

        İletişim teknolojileri cihazları küçülttükçe onları kontrol etmek zorlaştı. Minik dokunmatik ekranlardan kurtulmanın tek yolu herhangi bir yüzeyi ekrana çevirme kolabilir. Sanal gerçeklik gözlükleri ve biyonik kontak lensler gibi ekransız gösterim teknolojileri ve üç boyutlu hologramlar hızla gelişiyor. Öyle ki ocak ayında bir startup,görüntüyü doğrudan retinaya veren bir teknoloji geliştirdi.Uzun vadede görüntüler gözü de atlayıp doğrudan beyne verilebilir.

        8

        İnsan bakterileri mercekaltına alınacak

        İnsan vücudunda 10 binden fazla farklı mikroskobik canlı bulunuyor ve bunların ağırlığı vücut ağırlığının yüzde 3’ünü oluşturuyor. Bilim, sindirim sistemindek bakterilere yoğunlaşıyor. Çünkü obezite, diyabet ve bağırsak hastalıklarına etkileri büyük. Araştırmalar yeni antibiyotik ve ilaç çalışmalarına da yön veriyor.

        9

        RNA tedavileri yükselecek

        2014’te 2 RNA bazlı tedavi onaylandı. Bunlara RNA bilimi ilerledikçe yenileri eklenecek. Kök hücre, sentetik hücre ve doku üretimi gibi teknolojilerde ilerlemeyle birlikte tedavisi bugün mümkün görünmeyen hastalıklara ilaç ve tedavi geliştirilebilir.

        10

        ‘Person of interest’ gerçek oluyor

        Günlük yaşamın her verisinin dijital olarak takip edilmesi,“nesnelerin interneti” alanındaki çalışmalarla verimli bir“büyük veri” alanı haline geldi.Sadece akıllı cep telefonlarının biriktirdiği (aramalar, çağrı-lar, gezintiler vb.) kişisel veriler bile kişilerin davranışlarını önceden tahmin etmeye yarayacak modeller çıkartılmasını kolaylaştırabilir. Bu modeller,şehir trafiğinden kişisel ilaçlara kadar yüzlerce alanda yeniliklerin belirleyicisi olabilir. “Azınlık Raporu” filmi veya “Person of Interest” gibi dizilere konu olan suçun oluşmadan önlenmesi bile mümkün.

        11

        Düşünce okuma artık bilim kurgu değil

        Sadece beyin gücüyle bilgisayar kullanmaya sanılandan çok daha yakınız. Beyinden gelen sinyalleri okuyup komutlara dönüştüren yazılımlar çok gelişti. Tüm bedeni felçli olan hastalar için geliştirilen bu yazılımlar, doğrudan beyin implantlarına doğru veiriliyor. Bu yıl böyle bir implant, kısmi görme kaybı yaşayan bir hastaya yüzde 100 görme sağladı. MIT uzmanları insanların kötü anılarını silebilecek bir arayüz geliştirdiğini duyurdu. Bu alandaki çalışmaların çok tartışma yaratacağına kuşku yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ