Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Tarihin en başarısız bilgisayarları - Teknoloji Haberleri
        1

        Tarihin en başarısız bilgisayarları

        2

        IBM PC Junior (1984)

        İsmi ile çocukları hedeflediği düşüncesini akla getiren bilgisayar, birçok soruna sahipti. Bunlar arasında kullananı çileden çıkartan standart dışı klavyesi en önemli sorunlardan bir tanesiydi. Bazılarına göre klavye, yazı yazmayı imkansız bir hale getiriyordu. Diğer bir sorun ise tasarımdaki bir hata nedeniyle disket sürücüyü kullandığınızda, klavyeyi kullanmanızın imkansız hale gelmesiydi.

        3

        Nokia Booklet 3G (2009)

        Patlayan netbook piyasasına sağlam bir giriş yapmak isteyen Nokia'nın Booklet 3G netbook'u, kağıt üzerinde mükemmeldi. Zira cihazın pil ömrü 12 saat gibi uzun bir süre dayanabiliyordu. Ancak Nokia'nun bu ürünü istenen satışı yakalayamadı ve kısa sürede unutuldu.

        4

        IBM Aptiva (1994)

        O zamanlar pek kullanılmayan entegre modem gibi tasarım öğeleri ile dikkat çekse de bilgisayar, performans sorunları yaşıyordu. IBM'in Lotus yazılımında Microsoft ile çekişmesi de başarısızlığın diğer nedenlerinden biri oldu.

        5

        NeXT Computer (1988)

        Steve Jobs, Apple'dan ayrıldıktan sonra NeXT adındaki PC'yi yaratmaya koyulmuştu. 6.500 dolara satılan küp şeklindeki cihaz, 25MHz Motorola 68030 işlemci ve zamanı için çok güçlü bir 256MB manyeto-optik sürücüye sahipti. Ancak üzerinde çok az yazılım çalışabiliyordu. NeXT ancak 50.000 bilgisayar satabildi ve yazılıma odaklanmaya başladı.

        6

        Commodore 128 (1985)

        Commodore 128, 4 milyon birim satmayı başarsa da 12 milyon satan Commodore 64 ile karşılaştırıldığında durum daha farklı görünüyordu.

        7

        Coleco Adam (1983)

        1983'de ortaya çıkan Adam, donanım sorunlarının kurbanı olmuştu. Sistem, başlangıçta büyük bir elektromanyetik alan oluşturuyor ve sürücülerindeki kasetleri silebiliyordu. Sürücüler çalıştığı sırada kaseti çıkarttığınızda ise kasetleri bozabiliyordu.

        8

        Gateway Destination (1996)

        İlk gerçek çokluortam PC'si olan Gateway Destination, 31 inç'lik dev monitörü, video kartına ek olarak bir TV kartına sahipti. Ancak 4.000 dolarlık cihaz, zamanının fazlasıyla ötesindeydi.

        9

        3Com Audrey (2000)

        İnternet'in popüler hale gelmeye başladığı yıllarda bazı üreticiler, sadece internete girmeye yarayan cihazların büyük bir buluş olabileceği düşüncesindeydiler. Audrey, e-posta, web'de gezinti ve takvim için özel düğmelere sahipti. Nispeten uygun fiyatına ve farklı renklerdeki tasarımına rağmen başarılı olamadı.

        10

        Samsung Q1 (2006)

        Microsoft, iPad'den önce akıllı cepler ile notebook'lar arasındaki boşluğu dolduracak bir cihaz fiktrini ortaya atmıştı. Bu fikrin ilk ürünlerinden olan Samsung Q1'in fiziksel bir klavyesi yoktu ve kalem ile çalışıyordu. Ancak cihazın işlemcisi biraz yavaştı ve video çalmaktan çok fazlasını yapamıyordu. 1.099 dolarlık fiyat etiketi, kullanıcıları ondan uzak tutmaya yetmişti.

        11

        Apple Lisa (1983)

        Jobs'ın ilk kızının adını verdiği Lisa, pek başarılı olamadı. 5MHz Motorola 68000 işlemci, iki disket sürücü ve bir sabit diske sahip cihazın fiyatı, tam 10.000 dolardı.

        12

        Apple Lisa (1983)

        Lisa, grafik arayüzüne sahip ilk iş bilgisayarı olmasıyla tarihi bir öneme sahip. Ancak cihazın üretimi, en önemli müşterisi NASA'da yol açtığı bazı sorunlar nedeniyle 1986'da Apple tarafından durduruldu.

        13

        Apple Power Mac G4 Cube (2000)

        Muhtemelen Steve Jobs'ın NeXT bilgisayarından ilham alan bilgisayarın küp biçimindeki şekli, onu kullanışsız bir hale getiriyordu. Cihaz, tam boyutlu PC kartlarını desteklemiyordu ve dikey DVD yükleme hiçbir zaman ilgi çekmeyi başaramadı. Cihazın kolayca çatlayabilmesi de kullanıcıların ondan kaçmasının önemli nedenlerindendi.

        14

        İŞTE 20 YIL ÖNCEKİ TEKNOLOJİLER

        20 yıl önceki bu teknolojileri görünce zamanın ne kadar çabuk geçtiğini anlayacaksınız... Windows ekranı 1994'te herkes Windows PC kullanıyordu. Windows ekranıysa böyleydi.

        15

        Ericsson efsanesi Bundan 20 yıl öncesinde de cep telefonları vardı ama herkesin cebine uygun değildi, çok pahalıydı. Bu da Ericsson'un 20 yıl önce kullanılan bir modeli. Telefonun bataryası kendisinden büyük.

        19

        Yahoo: 1994 yılında Yahoo'nun anasayfasıysa bundan ibaretti.

        20

        İnternet yerine ödemeli bağlantı: O yıllarda insanlar Web bağlantısı yerine, ödemeli internet bağlantıları kullanıyordu. Her dakikası için ücret ödüyordu ve ücretler yüksekti.

        21

        Disketle bağlantı: Ödemeli bağlantılar için bu tarz disketler bilgisayarlara yerleştirildi.

        25

        Playstation devrimi: Sony, Playstation adlı oyun konsolunu 1994 yılında üretti ve o yıldan bu yana oyun piyasasını kökten değiştirdi.

        26

        DVD yerine VHS: DVD kayıtlar 1995 yılına kadar üretilmedi. O yıllarda filmler VHS kasetlerden izleniyordu

        27

        Film kiralama merkezleri: O yıllarda bugün olduğu gibi internet üzerinden film izleme ya da indirme söz konusu değildi. Bunun yerine film kiralama merkezlerine gidilir istenen film ya da oyun kiralanıp, süresi bitince geri getirilirdi.