Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Işık hızı yavaşlatıldı - Teknoloji Haberleri

        HT GAZETE

        İskoçya’da araştırmacılar, bilimin mutlak değerleri arasında kabul edilen ışık hızını yavaşlattı. Bunun için, ışık parçacıkları olan fotonlar özel bir filtreden geçirildi. Bu filtre fotonların şeklini ve hızını değiştirerek, ışık hızının altına düşmelerini sağladı. Fotonların serbest boşluğa döndüklerinde bile ışık hızından yavaş yol almaya devam ettikleri saptandı. Glasgow ve Heriot-Watt üniversitelerinden araştırmacıların yaptığı deney, bilimin ışığa bakışını büyük olasılıkla değiştirecek.

        FOTON YARIŞI

        Glasgow Üniversitesi’nden Dr. Daniel Giovannini ve diğer ekip üyeleri, fotonlar için yaklaşık 1 metre uzunluğunda yarış pisti tarzı bir düzenek oluşturdu. Fotonlar daha sonra çifter çifter, biri filtreden geçirilerek, diğeri normal halde yarıştırıldı. BBC’nin haberine göre, filtrelenen fotonun şekil değiştirdiği ve yavaşladığı görüldü. Dr. Giovannini, buluşlarının günlük yaşamı etkileyecek pratik kullanım alanları da olabileceğini söylüyor.

        Işık saniyede 299 milyon 792 bin 458 metre yol kat ediyor. Işık hızı boşlukta saniyede 186 bin 282 mil olarak kabul ediliyor. Işık; su ya da cam gibi malzemelerden geçerken yavaşlıyor, ancak boşluğa döner dönmez tekrar eski hızına ulaşıyor. Ay’ın Dünya’dan uzaklığı gibi ölçümleri yapmakta bu hız kullanılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ