Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Cep telefonu'nda büyük patlama! - Teknoloji Haberleri

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2013'te Türkiye'de 347 bin 649 cep telefonu cihazı üretilirken, geçen yıl bu sayının yüzde 208 artarak, 1 milyon 71 bin 888'e yükseldiğini belirtti.

        Bakan Elvan, yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan cep telefonu ithalat ve üretim istatistiklerine göre, 2013'te 14 milyon 779 bin 353 cep telefonu ithal edilmesine karşılık geçen yıl bu rakamın 14 milyon 695 bin 332'ye gerilediğini bildirdi.

        Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısında da büyük oranda azalma olduğuna dikkati çeken Elvan, 2013'te 1 milyon 88 bin cihaz getirilirken, 2014'te bu sayının 612 bin 913'e düştüğünü kaydetti.

        YERLİ CEP TELEFONU YÜZDE 208 ARTTI

        Geçen yıl, yerli üretim cep telefonu sayısında büyük artış olduğunu belirten Elvan, "2013 yılında Türkiye'de 347 bin 649 adet cep telefonu cihazı üretilmişti. 2014 yılında ise yerli üretim cep telefonu sayısı 1 milyon 71 bin 888'e yükseldi. Bu sayı, yerli cep telefonu üretiminde yüzde 208 artışın meydana geldiğini gösteriyor" diye konuştu.

        Türkiye'nin GSM teknolojilerini en yoğun kullanan ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Elvan, cep telefonu cihazlarında yerli üretimin artmasının önemli ve sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

        Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu anlatan Elvan, şöyle konuştu:

        "Vatandaşlarımız teknolojik yenilikleri yakından takip ediyor. Akıllı telefon olarak adlandırılan yeni nesil telefon cihazlarının telefon özelliği dışında bilgisayar fonksiyonlarına sahip olması ve internete bağlanılabilmesi nedeniyle giderek daha fazla insan bu tür cihazları tercih etmeye başladı. Vatandaşlarımızın ilgi ve talebinin bu kadar yüksek olduğu bir teknolojik cihazın burada üretilmesi, teknolojiye dayalı üretim kapasitemizin artırılması ve ekonomimizin gelişmesi açısından büyük önem taşıyor."

        Cep telefonunda yerli üretimin artmasının güzel bir gelişme olduğunu ancak ithal edilen telefon sayısıyla kıyaslama yapıldığında bu rakamların yeterli olmadığını bildiren Elvan, "Bu alanda önde gelen firmaların ürünleriyle rekabet edebilecek cihazlar geliştirilerek iç talebin karşılanmasının yanı sıra ihracata da ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

        Bu arada, Vestel, Turkcell ve Vodafone'un 2015'te 4G özelliği de bulunan 3 milyon yerli cep telefonunu piyasaya sürmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ