Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Savunma Sanayi 150 yıl sonra milli tüfek yaptık: MPT-76 - Savunma Sanayi Haberleri

        Güntay ŞİMŞEK / HT GAZETE

        Osmanlı İmparatorluğu ve ardından Türkiye Cumhuriyeti. Nereden baksanız yaklaşık 150 yıldır kendine ait, özgün, milli piyade tüfeği geliştirip, üretememiş bir milletiz. Ordularımız hep başkalarının tüfekleriyle eğitim yapmış, savaşmış. Nedenlerini sorgulamaya kalktığımızda ise bugün bile cevap bulmakta zorlandığımız anlamsız bir yaklaşım karşımıza çıkıyor.

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve savunma sanayiine yön veren kurumlarımızda yurtdışından hazır alım yapmak, silah lobileriyle yakın ilişkiler, görev başında olanların komisyoncu yaklaşımları, maalesef milli savunma sanayimizin gelişimini engellemiş ve engellemeye de devam ediyor. Kimselere kabahat atfetmeye gerek yok. Problemlerin kaynağını kendi içimizde, en milli olması gereken kurumlarımızda ve yetkililerimizde aramamız gerekiyor.

        Türkiye’nin ilk savunma sanayicisi, önemli işlere imza atan ve öncülük eden Şakir Zümre, havacılıkta Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ gibi isimlerin başına örülen çoraplar, bugün de aynen devam ediyor. Günümüz savunma sanayiinde, milli vasıflarla kurulan çeşitli kamu kurumları ve yarı resmi vakıf oluşumları (Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri), halihazırda özel sektörün girişimlerini engelleyenlerin başında geliyor. Devletin buralara iş verme modellerini rekabet ve ülkeye daha iyisini kazandırma mantığıyla değiştirmesi gerekiyor.

        Özel sektörün geliştirdiği bazı stratejik ürünlerin önünün saçma sapan gerekçelerle kesilip, kamu veya vakıf şirketlerine görev verildiğini de biliyorum. “Kamu veya vakıf şirketleri yapsın, geliştirsin. Beceremiyorsa yabancı şirketlerden destek alsın, teknoloji işbirliği yapsın, özel sektörden almayalım” şeklinde yaklaşım var.

        Hasılı özel sektör ağzıyla kuş tutsa, en iyi ürünü, çok hesaplı geliştirip, milli ve özgün yapsa bile, bizimkiler aynı ürünü Amerika’dan, İsrail’den 10 kat daha pahalıya bulurlarsa, almakta imtina etmiyorlar. Veya yerli özel bir şirket, başarılı bir esere imza atarsa, ne yapıyorlar biliyor musunuz? Önce utana, sıkıla, özel şirkete iş veriyorlar. Ardından bir vakıf şirketine (üstelik alanı olmadığı halde) tersine mühendislikle (siz buna kopya diyebilirsiniz), o projeyi geliştirip, özel şirketin önünü kesme cihetine gidiyorlar.

        En milli olması gereken yerlerde bunlar oluyorsa, tabii ki de piyade tüfeğini bile yapmakta geç kalırız. Son 10 yıldır Türkiye, savunma sanayiinde bu hastalıklarından kurtulmaya çalışıyor.

        MKEK tüfek yapamaz, ama üretir

        “Modern Piyade Tüfeği - MPT - 76” projesinde sona gelindi. Geliştirilip, üretim aşamasına geçilmesinde kamu kurumları yüzünden gecikmeler yaşanmasına vurgu yapmış, MPT - 76’yı kimin, hangi yöntemle üreteceğine yönelik sektörde bir tartışma olduğuna da burada dikkat çekmiştim.

        Ocak ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın iştirakiyle yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde (SSİK), seri üretime geçilmesi yönünde karar alındı. MPT - 76’nın seri üretimine geçilmesi için ihale yapılacağı yönünde bir bilgi almıştım, fakat geliştirilmesinde görev alan Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve Kalekalıp’a üretimde görev verileceğini öğrendim. 2009’daki ana sözleşme, net olmadığından sektörde seri üretim için ihale beklentisi oluşmuştu.

        Netice şöyle;

        lk etapta toplam 38 bin adet MPT - 76 üretilecekmiş. Bunun 20 bini MKEK’ya, 15 bin adedi Kalekalıp’a ve 3 bin adedi de Türkiye’de silah imalatı olan ve ihracat izni bulunan firmaların ihracatını kolaylaştırmak için verilecekmiş. Öğrendiğim kadarıyla bu şirket de Sarsılmaz olacakmış.

        Silah fuarlarında 15 civarında şirketle temsil edilen Türkiye’de ihale açılsaydı, fena mı olurdu? MKEK’nın tanesini 2 bin dolardan aşağıya yapamayacağı piyade tüfeğini, özel sektör taş çatlasa 1400 dolara hem de kısa sürede üretebilirdi? MKEK ve vakıf şirketlerini rekabete açmak yerine, korumaya çalıştıkça işimiz zor...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ