Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple'ın piyasa değeri tarihi zirve yaptı - Teknoloji Haberleri

        Teknoloji devi Apple, 710,7 milyar dolar piyasa değerine ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Şirket, yeni rekoruyla şu ana kadar 700 milyar dolar sınırını aşan ilk firma oldu. Böylece Apple'ın piyasa değeri Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasına(GSYİH) yaklaşmış oldu.

        Orta Vadeli Program'da(OVP) Türkiye'nin gelirinin 1 trilyon 945 milyar liraya yani bugünkü kurla 778 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor. Dolar/TL sabit kalırsa ve Apple hisseleri yüzde 9.4 prim yaparsa, teknoloji devinin piyasa değeri Türkiye'nin toplam hasılasını geride bırakacak. Firmanın hisselerinin son 25 günde yüzde 15 değerlendiği düşünüldüğünde bu rakama çok yakın bir zamanda ulaşabileceği söylenebilir. Türk lirası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederse bu süreç hızlanacaktır.

        Mali değer açısından dünyanın en büyük şirketi olan Apple'ın hisseleri bugün 122,02 dolardan işlem gördü. Firma bu haliyle dünyanın ikinci en büyük şirketi Exxon Mobile'ın (385.4 milyar dolar) yaklaşık iki katı değere ulaştı. Bir başka teknoloji şirketi Microsoft, 2000 yılında 600 milyar dolar değere ulaşarak en büyük Amerikan firması ünvanını kazanmıştı. Microsoft'un şu anki piyasa değeri ise 349,5 milyar dolar olarak açıklandı.

        Steve Jobs'un ölümünün ardından Apple dümenini devralan CEO Tim Cook da yatırımcılarının yüzünü güldürmeye devam ediyor. Tim Cook, göreve geldiğinde Apple'ın piyasa değeri 350 milyar dolar civarındaydı. Böylece Tim Cook döneminde şirket piyasa değerini ikiye katlamış oldu. Uzmanlar, Apple hisslerinin 18 ay içinde 130,70 dolara yükselebileceğini öngörüyor. Hisselerin beklenen şekilde yükselmesi halinde şirketin değeri 761,3 milyar dolara ulaşmış olacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ