Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil Cep telefonu soruşturmasında 'akıllı' savunma! - Teknoloji Haberleri

        Seçkin ÜREY / HT GAZETE

        Vestel’in ana şikâyetçi olduğu ve diğer 4 yerli şirketin desteklediği cep telefonuyla tablet ithalatında Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü korunma önlemi soruşturmasına taraf olan ithal markalardan bazılarının savunmalarının gizli olmayan özetleri yayınlandı. Nokia’nın savunmasında kendisinin artık Microsoft çatısı altında faaliyet gösterdiğini ve soruşturmanın ana şirketini de ilgilendirdiğini vurgulaması dikkat çekti. Nokia’nın Türkiye’deki pazar payının adet bakımından yüzde 9.2 ve değer bakımından yüzde 4.3 olduğu belirtilen savunmasında şöyle denildi: “Ayrıca belirtmek gerekir ki, Microsoft Corporation geçtiğimiz yıl içinde Nokia’nın cihaz ve servis bölümünü satın almış, Nokia, Microsoft’un bağlı şirketi haline gelmiştir. Nokia’nın satın alınmasıyla birlikte Microsoft, dünyadaki en büyük cep telefonu üreticilerinden biri haline gelmiştir.” Savunmada, “Nokia/ Microsoft bir cep telefonu ithalatçısıdır” ifadesi dikkat çekti.

        HENÜZ KANIT YOK

        Bu arada AB Türkiye Delegasyonu ve Tayvan Ekonomi Bakanlığı’nın da soruşturmaya taraf olarak dahil olduğu anlaşıldı. AB, savunmasında özetle Vestel’in cep telefonu üretimine yeni başlamış bir şirket olduğunu dile getirdi. AB’ye göre Vestel üretime yeni başlamış bir şirket olduğu için olumsuz etkilendiğine yönelik henüz bir kanıt oluşmadı. Tayvan Ekonomi Bakanlığı da Türkiye’nin cep telefonu ithalatında ani ve önemli bir büyüme olmadığını iddia etti.

        SAMSUNG

        ‘Danıştay’a gider orada kazanırım’

        Dünya cep telefonu devi Samsung, savunmasında soruşturmanın aleyhlerine sonuçlanması halinde hem Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) düzenlemelerine hem de Türk kanunlarına aykırı olacağını iddia etti. Samsung, şirket olarak korunma önlemi kararı çıkması ve Bakanlar Kurulu’nun bunu yürürlüğe koyması halinde hem DTÖ nezdinde gerekli girişimleri yapacağını hem de Danıştay’da hukuki süreç başlatacağını ve kazanacağından emin olduğunu bildirdi.

        LG

        ‘Telpa’da da halen Çin Malı damgası var'

        LG, Ekonomi Bakanlığı’na sunduğu savunmasında Vestel’in beş destekçisinden biri olan Telpa’yı hedef aldı. LG, Telpa’nın halen pazarda satılan bütün ürünlerinde “Çin Malı” damgası bulunduğunu iddia etti. İddiasını desteklemek için Telpa’nın sattığı General Mobile markasının çeşitli modellerinin fotoğraflarını savunmasına ekledi. LG, savunmasında Telpa’nın üretim yaptığı gözüken yıllarda da sadece bir montajcı olduğunu iddia etti.

        HUAWEI

        ‘Cep için parçayı Çin’den almak zorundasınız’

        Çinli Huawei, savunmasında Türkiye’nin cep telefonu üretebilmek için gerekli parçaları ağırlıkla Çin’den ithal etmek zorunda olduğunu vurguladı. İthal nihai ürüne getirilecek korunma önleminin Türkiye’nin çok hızlı gelişen ve değişebilen enformasyon teknolojileri alanında gelişimini engelleyeceğini öne süren şirket, yakında 4G’ye geçileceğini hatırlattı. Huawei’nin Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için destek verdiği de belirtildi.

        ZTE

        ‘Soruşturmanın kapsamı çok geniş tutuldu’

        Çinli ZTE ise savunmasında soruşturmaya konu ürünlerin kapsamının çok geniş tutulduğunu bildirdi. Vestel’in şikâyetinde ürettiği iki modelin zarar gördüğünü belirttiği hatırlatılan savunmada, bunların ‘akıllı telefon’ sınıfına girdiği kaydedildi. Ancak savunmada Ekonomi Bakanlığı’nın soruşturmanın kapsamına akıllı telefon kabul edilmeyen cihazları da aldığı ifade edildi. Ayrıca ZTE, soruşturmaya esas olan yılların netleştirilmediğinin de altını çizdi.

        VESTEL ÜRETİME BAŞLADIĞINDA BİLE 2010’A YAKLAŞILAMADI

        Vestel ve destekçileri Telpa, Ova Elektronik, NCB Telekomünikasyon, Erkayasan’ın şikâyetinde 2009-2013 dönemi üzerinde gidildi. Vestel, 2013 sonunda yerli cep operatörleri için üretime başladı. 2014 Ağustos’tan itibaren Vestel Venus markasını piyasaya sundu. Soruşturmanın gizli olmayan özetinde diğer şirketlerin üretiminin 2010’da düşüşe geçtiği, 2011’de ise tamamen durduğu belirtildi. 2012’de tekrar başlasa da gerilemenin devam ettiği belirtilen soruşturma özetinde Vestel’in üretime başlamasına rağmen 2010 seviyelerine dönülemediği ifade edildi. Endeks bazında 2014’ün ilk 9 ayında 2010’a göre 36 puanlık gerilediği belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ