Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Önümüze ne çıktıysa indirdik! - Teknoloji Haberleri

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2014 yılının son çeyreğine yönelik sektörel raporunu yayımladı. Rapora göre elektronik haberleşme sektörünün gelirleri yüzde 10’luk artışla 35.5 milyar TL’ye ulaşırken mobil iletişimin sektörün geneli içerisindeki payı dev adımlarla ilerlemeye devam etti. Buna göre toplam mobil abone sayısı 2013’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 3.2 artarak 71.8 milyona yükseldi. Mobilde gözlemlenen bu artış sabit telefon kullanımındaki düşüşü de hızlandırdı. Sabit hat kullanıcı sayısı dördüncü çeyrek rakamlarına göre yüzde 7.5 düşerken mobil sektördeki konuşma süresi yüzde 10.3 artarak 205 milyar dakika oldu. Raporda en dikkat çekici konu ise kullanıcıların önceki dönemlerde de olduğu gibi internet üzerindeki faaliyetlerinin katlanarak artması oldu.

        ORTALAMA 41 GB İNDİRİYORUZ

        Buna göre ülke çapında sabit ve mobil hat üzerinden yapılan genişbant işlemlerinin toplam büyüklüğü yüzde 42 artarak 4.5 milyon terabyte’a ulaştı. Sabit hat üzerinden yapılan indirmeler yüzde 39 oranında artarken mobil taraftaki yükseliş yüzde 108 oldu. Rakamlar kullanıcı bazında incelendiğinde gelişim çok daha çarpıcı oluyor. Buna göre mobil kullanıcılar ayda ortalama 0.840 GB’lık veri indirirken bu oran sabit hatlarda 41 GB’ı geçti. Rakamlar Türkiye’de özellikle genişbant internete olan ilginin artmaya devam ettiğini gösteriyor.

        SATIŞLA BİRLİKTE YATIRIMLAR DA ARTIŞ GÖSTERDİ

        BTK’nın raporuna göre Türk Telekom ve mobil şebeke işletmecilerinin net satış gelirleri 2014 yılında yaklaşık 28.1 milyar TL oldu ve bir önceki yıla göre yüzde 8.6 oranında arttı. Aynı dönemde diğer işletmecilerin net satış gelirleri yaklaşık 7.4 milyar TL olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında arttı. Türk Telekom ve mobil işletmecilerin toplam yatırım miktarı 4.1 milyar TL olurken, bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında artış gerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ