Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş - Teknoloji Haberleri

        Apple CEO'su Steve Jobs, iPhone'ların ardından iPad'in de yoğun eleştiriler almasına neden olan Apple'ın cihazlarda neden Flash'ı desteklemediğini açıklayan kapsamlı bir mektup yayınladı. Milyonlarca internet sitesindeki video ve oyunların oynatcısı konumunda olan Flash programı hakkında Jobs, "Flash kişisel bilgisayarlar döneminde oluşturulmuştu. Flash, Adobe için oldukça başarılı bir çıkarma ve neden Flash'ı kişisel bilgisayarların da ötesine taşımak istediklerini anlıyoruz. Ancak mobil çağ artık düşük güç gerektiren cihazların, dokunmatik ara yüzlerin ve açık web standartlarının çağı ve bütün bunlar da Flash'ın yetersiz olduğu alanlar" dedi.

        Jobs, mektubunda şunları yazdı: "Birçok medya kuruluşunun Apple'ın mobil cihazları için kendi ürünlerini teklif etmeleri gösteriyor ki artık Flash nette video izlemek ya da başka herhangi bir şey için gerekli değil. Ayrıca Apple'ın Uygulamalar Mağazası'ndaki 200 bin uygulama da Flash'ın, grafikler bakımından gerekli olmadığını kanıtlıyor." Jobs'a göre mobil cihazlarda ve kişisel bilgisayarlarda, mobil çağda oluşturulan HTML5 gibi yeni açık standartlar yer alacak. Jobs "Adobe Apple'ı geçmişi geride bırakmak konusunda eleştirmek yerine belki de, daha çok gelişmiş HTML5 araçları geliştirmeye odaklanmalı" dedi.

        İnternet henüz Jobs'un devrimine hazır değil

        Oysa Apple'ın yeni iPad'i dahil hiçbir ürününde flash olmaması yüzünden kullanıcı kaybettiği de bir gerçek. Tam randımanlı web tarama deneyimi için artık olmazsa olmaz bir standart haline gelen Flash şart. Flash Player'ı desteklemediği için online olarak erişilebilen Farmville gibi çoğu çevrimiçi oyunu, iPad kullanıcılarının unutması gerekecek.

        Flash desteği sunmadığı için internet sayfalarının çoğunun elden geçirilmesinin gerekmesi de bir başka sıkıntı yaratan nokta. Apple'ın duyurduğu ve Beyaz Saray'ın ilk olarak listeye girdiği, iPad'e uyumlu internet sitelerinden bazıları ise şunlar: CNN, Flickr, New York Times, Reuters, Time, ESPN, Netflix, NPR, National Hockey League, The White House, Sports Illustrated, People Magazine, Nike, CBS, National Geographic... Bir internet sitesinin iPad'e uyumulu olabilmesi için sitenin Flash içeriğini HTML5'e dönüştürüp Apple'a başvurulması gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ