Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji "Biz engellemedik" - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM

        EKONOMİ SERVİSİ

        SELİN KUNT

        skunt@haberturk.com

        Google'ın uygulamalarına ve sitelerine erişimde aksaklıklar ve yavaşlık yaşayan vatandaşlardurumla ilgili (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) BTK'ya şikayetlerde bulundu. BTK durumla ilgili araştırma başlattı ve tecrübe edilen durumla ilgili kendi tarafından uygulanan bir erişim kısıtlaması olmadığını teyid etti.Bunun üzerine araştırmasını derinleştiren BTK ilginç bir durumla karşılaştı.

        Bahsedilen konuya taraf olan sitelerle ilgili alınmış bir erşimi engelleme kararı vardı ve bu karar da uygulanmıştı ama BTK'nın haberi olmadan ve tamamen (ISP) internet servis sağlayıcılar tarafından.

        BTK durumla ilgili olarak aşağıdaki resmi açıklamayı yayınladı:

        "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından

        Kamuoyuna duyuru

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ankara, 18.06.2010

        Basın yayın organlarında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca hakkında erişim engelleme tedbiri uygulanmamış Google gibi bazı alan adları/web siteleri ve hizmetlerinin erişimlerinin engellendiği yönündeki haber yayınları devam etmektedir.

        Somut IP numaraları verilerek, bazı Google hizmetlerinin aksadığı yönündeki şikayetin Kurumumuz tarafından incelenmesi sonucunda Google firmasına ait bir IP adresinin, T.C. İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesinin 2010/1337 sayılı kararı ile doğrudan erişim sağlayıcılar tarafından 07/06/2010 tarihinde engellendiği tespit edilmiştir.

        İnceleme tarihimiz itibariyle engellemeye konu IP adresi üzerinde Google Apps hizmetlerinin verildiği anlaşılmıştır. Bu hizmet, kurumsal e-posta, Google Dökümanlar, Google Takvim ve Google Talk’un da yer aldığı çeşitli Google hizmetlerini tek bir alan adında kullanılmasına olanak tanımaktadır.

        Söz konusu IP adresi hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca uygulanmış bir engelleme tedbiri yoktur.

        Kamuoyunun bilgilendirilmesini teminen saygı ile sunulur."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ