Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Meğer devlet engellememiş, şirket engellemiş - Teknoloji Haberleri

        SELİN KUNT

        HABERTURK.COM

        EKONOMİ SERVİSİ

        skunt@haberturk.com

        Türkiye, haziran ayının başından beri Google'a erişim ile ilegili birçok sıkıntı yaşıyor. Bunlardan pek çoğu aşıldığı halde Google Aps ile ilgili erişim engelleme sorunu bir türlü halledilemiyor.

        Google Aps pek çok firmanın, Kobi'nin ve kişisel kullanıcının web siteleri, dosya paylaşımları, emailleri için kullandığı bir uygulama olduğundan mağduriyet had safhada.

        BTK geçtiğimiz hafta bu yönde gelen şikayetler üzerine bir inceleme başlatmış ve ilginç bir sonuca ulaşmıştı. Google Aps'e erişim engelleyen IP kısıtlaması kendilerinden bağımsız bir şekilde allınan bir mahkeme kararına dayanıyordu. Bu durumu geçen hafta haber olarak sizlere duyurmuştuk.

        İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ

        İlgili mahkeme kararını araştırdığımızda daha da ilginç bir durumla karşılaştık. Söz konusu IP engellemeyi yürürlüğe koyan mahkeme kararı, Digitürk'ün başvurusu üzerine alınmıştı.

        Lig TV yayınlarının kanunsuz şekilde internet üzerinden yayınlanmasını engellemek için haklı olarak harekete geçen Digitürk ve Lig TV, bu yayını yapan internet sitelerini tespit etmiş ve mahkemeye başvurmuş. Lakin kendisi de bir teknoloji firması olan Digitürk bana göre ciddi bir ihmal hatta hata yapmış ve mahkemeden mağduriyetlerini gidermek, telif haklarını korumak için "içerik bazlı engelleme" değil "IP engelleme" talebinde bulunmuş. Dolayısıyla da mahkemede alınan kararda yer alan 74.125.43.121 no'lu IP, aslında engellenmek istenen bir internet sitesine değil, o sitenin uygulamasını kullandığı Google Aps'e ait olduğundan şu an pek çok kullanıcıyı sıkıntıya düşüren durum oluşmuş.

        Google Aps engellemesinin mağdurlarından Avukat Mehmet Ali Köksal ile durumun hem hukuki hem de kullanıcı açısından yönlerini görüştüm. Bilişim hukuku konusundaki sayılı uzmanlardan da olan Köksal engelleme ile ilgili Digitürk'le görüştüklerini ve kendilerinin konu ile ilgili geri dönüş yapacaklarını söyledikleri halde konuşmalarından sonra herhangi bir bilgi alamadıklarını söyledi. Avukat Köksal dünkü görüşmemizde şu açıklamayı yaptı:

        "Bilindiği üzere Haziran 2010 itibariyle Google'un bazı servislerine erişimde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır.

        Ankara Basın Savcılığının talebi ile Google IP bloğundaki 44 adet Youtube ile ilgili IP, önceki engelleme kararı kapsamında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesince bloklanmıştır.

        Google ve TİB'in ortaklaşa girişimleri veya Türkiye'deki Servis Sağlayıcılar ile TİB'in işbirliği sonucunda Google'un diğer hizmetleri Google'un Youtube ile ilgisi olmayan IP'lerine Türkiye'deki DNS'lerce yönlendirildiği için son günlerde Google hizmetlerine kural olarak erişilmeye başlanmıştır.

        Ancak, bu süreçte özellikle Google Apps kullanan kişilerin mağdur olduğu yeni bir süreç başlamış 15.06.2010 itibariyle ghs.l.google.com üzerinden servis alan Google Apps kullanıcıları mağdur olmaya başlamıştır.

        Büromuzda bir Google Apps kullanıcısı olarak bu süreçte mağdur olmuş ve Web sitesi, e-posta, takvim, belgeler servislerimize erişilemez olmuştur.

        Konunun araştırılması üzerine 74.125.43.121 nolu IP'ye erişimin erişim sağlayıcı üzerinden bloklandığı tespit edilmiş ve ve Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi ve de TİB'e yaptığımız başvurular sonucunda konunun Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi ve TİB ile bir ilgisinin bulunmadığı tarafımıza bildirilmiştir.

        Bu arada yaptığımız başvuru üzerine TİB'in konuyu araştırması sonucunda ise 74.125.43.121 nolu IP'ye Digitürk'ün talebi üzerine İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2010/1337 sayılı dosyası üzerinden erişimin engellenmesine karar verildiği saptanmıştır.

        Süreç içerisinde Digitürk'ün hukuk müşaviri ve ilgili avukatı ile görüşülmüş olup, konudan haberdar edilmişler, ancak "teknik inceleme yapılarak tarafımıza dönüş yapılacağı bildirildiği halde" bu saat itibariyle tarafımıza bir bilgi verilmemiştir.

        Öncelikle Digitürk'ün FSEK'ten kaynaklanan haklarına elbetteki saygımız vardır. Ancak, Digitürk'ün FSEK'ten kaynaklanan hakları ihlal ediliyor diye başta HABERLEŞME olmak üzere tüm sistemimizin ve bizimle birlikte Google Apps kullanan diğer kullanıcıların bu kadar sorumsuzca mağdur edilmesi daha üstün bir hak olan haberleşme hakkımızın ve çalışma hakkımızın ihlalidir.

        İnternet kamuoyunun yakından takip ettiği sansür sürecinde ve yaşanan mağduriyetlerden Digitürk'ün bu kadar bir haber olması ve erişimin engellenmesi tedbiri için başvururken aynı IP'den hizmet alan tüm Google Apps kullanıcılarını mağdur etmesi büyük bir haksızlıktır.

        Bu süreç içerisinde erişimin engellenmesinden TİB'in sorumlu olduğu düşüncesi ile hatalı şekilde TİB yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduğumuz bile düşünülürse, İnternet Kamuoyunda da aynı yanlış algılama ile yaşanan erişim sorunlarının sorumlusunun TİB'in olmadığını ve Digitürk olduğunu bilmesi ve doğrudan mağduriyet yaşayan kişilerin bu sorumsuz davranışı nedeniyle Digitürk hakkında yasal yollara başvurması gerekmektedir."

        Avukat Mehmet Ali Köksal bugün konu ile ilgili olarak 74.125.43.121 numaralı IP'ye engellemenin kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Umarım en kısa zamanda bu engelleme kaldırılır ve durumdan muzdarip olan pek çok ticari ve kişisel kullanıcının mağduriyeti giderilir.

        Elbette mağduriyet ve kanun dışı bir durum söz konusu olduğunda mahkeme kararı ile engelleme yapılabilir ama artık bu ceza IP bloklama veya bir sitenin tamamen ulaşıma kapatılması şeklinde değil, söz konusu içeriğe odaklı olarak sadece "içerik engellenmesi" olarak uygulanmalı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ