Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternetin amiri polis! - Teknoloji Haberleri

        Olcay AYDİLEK / GAZETE HABERTÜRK

        ‘ZARARLI’YA KİLİT

        Takip merkezi, ‘zararlı’ ya da ‘suç oluşturan’ yayın yapan sitelerin IP’lerini tespit edecek. Suç unsuru varsa, polis de o internet sitesini kapatabilecek.

        İKİ YÖNTEMİ VAR

        Bunun için 2 yöntem tartışılıyor. Polis ya mahkeme kararıyla site kapatabilecek ya da acil kapatıp 24 saatte yargı kararı çıkartacak.

        Polis interneti zapturapt altına alacak

        Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde “IP Takip Merkezi” kurulacak. Polis zararlı ya da suç oluşturan videoları bulunduran sitelerin IP numaralarını tespit edecek. Suçluları takip edip gereğini yerine getirecek

        ADALET ve İçişleri Bakanlıkları’nın ortaklaşa yürüttükleri çalışmaya göre, internet üzerinden işlenen suçlara hızla müdahale etmek için Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde IP (Internet Protokol Adresi) takip merkezi kurulacak.

        Merkez, ‘zararlı’ ya da ‘suç oluşturan’ yayın ya da videoları bulunduran sitelere ilişkin IP numaraları ve bulundukları adresleri belirleyecek. Bu yayınların kim ya da kimler tarafından konulduğunu tespit edecek.

        Merkez, internete yurtdışından eklenen ses ve görüntülere ilişkin IP’leri de belirleyecek. Merkezdeki polislere suç unsuru bulunan sitelere müdahale yetkisi verilip verilmeyeceği henüz bilinmiyor. Ancak suç unsuru bulunan sitelerin kapatılması için iki yöntem tartışılıyor.

        24 SAATTE MÜDAHALE

        Birincisi yargı kararıyla suç oluşturan sitelere ilişkin sitelerin IP’lerine müdahalede bulunmak. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde (kişi hak ve özgürlükleri gibi) 24 saat içinde yargı kararının getirilmesi koşuluyla ilgili siteye ve IP’ye müdahale edilecek.

        Bu çalışmanın “sanal ortamda işlenen suçların önünü kesmeyi” hedeflediğini belirten yetkililer İçişleri ve Adalet Bakanlıkları’nın yasal düzenlemeyle ilgili hazırlıkları yürüttüğünü ifade etti. Ancak bazı çevreler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çatısı altında faaliyet gösteren İnternet Daire Başkanlığı’nın, internette zararlı yayınlarla mücadele ettiğini belirterek, Emniyet Genel Müdürlüğü içinde böyle bir merkezin oluşturulmasına gerek olmadığı görüşünü savundu.

        IP nedir?

        IP adresi yani “İnternet protokol adresi”, her bir bilgisayarı tanımlayan, o bilgisayara özgü bir adres. IP adresi ya da numarası sayesinde kullanıcının bulunduğu ülkeyi, kenti ya da internet servis sağlayıcıyı belirlemek mümkün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ