Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Çin işi siber savaş - Teknoloji Haberleri

        Wikileaks’in yayımladığı ABD'ye ait gizli belgeler, 2010’un başlarında internet arama moturu Google’ın maruz kaldığı siber saldırılarından Çin Komünist Partisi’nin sorumlu tutulduğunu gösteriyor.

        Ocak ayında Pekin büyükelçiliğinden gönderilen bir yazışmada, "önemli bir kaynağın" verdiği bilgiye göre Google’a yapılan saldırının "Çin Komünist Partisi Politbüro Yürütme Komitesi” tarafından yönlendirildiğini belirtti.

        “Gizli” olarak sınıflandırılan bu belge, Pazar günü Wikileaks tarafından yayımlanan belgeler arasında, Çin’in bilgisayar korsanlığı stratejisi hakkında bilgi veren belgelerden bir tanesi.

        Hürriyet'in haberine göre yeni belgeler, eksik parçaları birbirine bağlıyor ve ABD’li yetkililerin, Çin ordusunun “vatansever bilgisayar korsanlarıyla” yakın bir işbirliği içinde olduğunu gösterdi.

        ZAMANLAMA DİKKAT ÇEKİCİ

        Wikileaks belgelerinin sızdırılması, ABD’nin Kore Yarımadasındaki gerginliğin dindirilmesi ve Kuzey Kore’nin nükleer programına yönelik endişelerin cevap bulması için Çin’in desteğini beklediği bir dönemde yaşandı. Bu tür öncelikleri gündeminde öne çeken Obama yönetimi, Washington ve Pekin arasında Çin-Google çatışması çıkmasını hep önlemeye çalıştı.

        Belgeler, Google ve Çin arasında yaşanan siber saldırılara kadar uzanan gerginliğin giderek tırmandığını ortaya koyuyor. Google, maruz kaldığı saldırıların ardından Çin’den arama motorunu çekmişti.

        Ortaya çıkan bilgilerin birçoğu, yaşanan gerginliğin merkezinde bilgi kontrolü olduğunu gösteriyor. Bir kaynak, 2007 yılında düzenlenen Komünist Parti Kongresi’nde, Google’ı kullanmaya çalışan çok sayıda “bilgisayar korsanı” kullanıcı olduğunu ve hepsinin, devletin sahip olduğu arama motoru Baidu’ya yönlendirildiğini belirtti. Bir diğer kaynak ise 2009’a kadar üç yıl boyunca Google’ın sunduğu hizmetlerin sürekli devlet tarafından saldırıya uğradığını ifade etti.

        SALDIRILARI PLANLAYAN İSİM

        Bir diğer bilgiye göre, Politbüro üyelerinden bir tanesi, Google.com üzerinden Çince arama yapılabildiğini öğrendi ve kendi adını arattırdığı zaman önemli bilgilere erişim sağlanabildiğini gördü. İsmi, sızdırılan belgelerde saklanan yetkili, üç bakanlıktan Google hakkında bir rapor hazırlamalarını istedi.

        Wikileaks ile anlaşması bulunan ve sızdırılan belgelere erişimi bulunan New York Times (NYT), bahsi geçen yetkilinin ismini Li Changchun olduğunu belirtti. Changchun, Çin’in en üst düzey propaganda yetkilisi olarak biliniyor.

        NYT, güvenilir bir kaynağa göre, Google’a yapılan saldırının Li tarafından idare edildiğini belirtti. Ancak aynı kaynak, doğrudan temasa geçildiği zaman bu bilgileri teyit etmedi ve Li’nin siber saldırılara karşı Google’ı denetlediğini ifade etti.

        Google’ın ötesinde, belgeler Çin ordusu ve onunla işbirliği halindeki bilgisayar korsanı gruplarının, ABD'li kurumlara ve savunma şirketlerine oldukça başarılı siber saldırılar düzenlediğini gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ