Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Devasa patlama görüntülendi - Teknoloji Haberleri

        Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş'in yüzeyinde 6 Aralık'ta gerçekleşen devasa patlamayı görüntüledi. NASA'ya bağlı Solar Dynamics Observatory (Güneş Dinamikleri Gözlemevi)'nin yakaladığı görüntü, alevden dev bir yılana benzetiliyor. Patlama nedeniyle açığa çıkan alevin 700 bin kilometre boyunca uzandığı, bunun da Dünya ve Ay arasındaki mesafenin yaklaşık iki katı olduğu açıklandı.

        Güneş'in güneydoğu bölümünde 'kırbaç' misali uzanan alev, yıldızın 5 bin 500 derece sıcaklıktaki yüzeyinden yükselen yoğun, manyetik gazlardan oluşuyor. Soğuk durumdaki plazma, sıcak ve iyonize gazlardan meydana gelen taç kısmına doğru ilerliyor ve bazen birkaç ay boyunca asılı kalan bu devasa kavisleri meydana getiriyor. Ancak bilim adamları, son patlama nedeniyle açığa çıkan alevin uzun süre asılı kalmayacağını bildirdi.

        Bu patlamaların Dünya'ya doğru yolladığı iki tip elektrik yüklü parçacık dalgası nedeniyle kutuplardaki ışıklar meydana geliyor. Son patlamanın da aynı etkiye yol açıp

        açmayacağı bilinmiyor.

        Güneş, uzun süren sessizliğinin ardından 11 yıllık döngüsünün ortalarına doğru yeniden aktif konuma geçmişti. Bundan önceki en büyük patlama 16 Kasım'da gerçekleşmiş, yaklaşık 600 bin kilometre uzunluğunda bir alev tespit edilmişti.

        CHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ