Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Ekşisözlük kapanıyor mu? - Teknoloji Haberleri

        Bazı çevrelerin ‘internetin sonu’ olarak değerlendirdiği 22 Ağustos’ta başlayacak internete filtre uygulaması konusunda daha dün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) ‘uygulamadan dönüş yok’ mesajı gelmişti. Ki bugün de Ekşisözlük'ün kapanabileceği iddia edildi.

        Ekşisözlük yetkilisinin sitede yer alan ifadeleri aynen şu şekilde: "Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) 21 Nisan'da sadece hosting'e gonderdiği ve tarafima an itibariyle ulaşmış, aşağıda alıntıladığım mail'in özetidir.

        TİB'in yolladığı "sonlandırılacak hosting'ler" listesine sourtimes.org'u sıkıştırmışlar. sourtimes.org bildiğiniz üzere ekşi sölük'ün tüm arka planını oluşturuyor. Sourtimes.org'u sonlandırmak ekşi sözlük'ü sonlandırmak anlamına geliyor. "Katalog suçlar" dedikleri de ancak ekşi sözlük içeriğinden varılabilecek bir sonuç zira sourtimes.org adresine girdiğinizde zaten ekşi sözlük'e yönleniyorsunuz.

        Daha dün Boğaziçi Üniversitesi'ndeki panelde sansürden yakınırken "sıra bir gün elbet ekşi sözlük'e gelecek" derken açıkçası o günü kastetmemiş ve tahmin de etmemiştim...."

        Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın "3,5 yılda 60 bine yakın internet sitesini zararlı içerik barındırdığı gerekçesiyle kapattık" açıklamasının ardından BTK'nın hosting (sunucu) firmalarına yüzden fazla kelimeyi (sarışın, gizli, haydar vb.) yasaklaması için uyarıda bulunduğu ortaya çıkmıştı. Daha sonra BTK'dan yapılan açıklamada ise herhangi bir yaptırımın söz konusu olmadığı, sadece kuruma gelen kullanıcı şikayetlerinden yola çıkarak sunucu firmaları bilgilendirme amaçlı hareket edildiği belirtildi.

        Daha yasaklı kelimelerin şoku atlatılmadan bu kez de BTK'nın sessiz sedasız 22 Ağustos'ta internete 4 ana başlıkta filtre getireceği ortaya çıktı. Standart, Aile Profili, Yurtiçi Profil ve Çocuk Profili olmak üzere 4 farklı yapıdan oluşacak filtrelerle BTK'nın onay vermediği hiçbir siteye erişim mümkün olmayacak. YouTube yasağında olduğu gibi DNS ayarlarıyla oynayarak yasaklı sitelere girmeyi planlayan kullanıcılar da artık yasağı delemeyecek.

        TİB tarafından gönderildiği ifade edilen ve Ekşi Sözlük'te de yer alan mektup ise şu şekide:

        "Sayın yer sağlayıcı;

        Aşağıdaki alan adlarına yer sağlayıcılık hizmeti verdiğiniz tespit edilmiştir.

        Bu kapsamda derhal bunlara yer sağlayıcılık hizmetine son vermeniz gerekmektedir.

        Aksi takdirde herhangi bir bildirimde bulunulmaksızın yasal işlemlere başvurulacaktır.

        Diğer taraftan; bundan sonra da; 5651 sayılı kanunda sayılan katalog suçlar (müstehcenlik, fuhuş, çocukların cinsel istismarı, vb.) kapsamındaki internet sitelerine yer sağlayıcılık (hosting) hizmeti vermemeniz gerekmektedir.

        Gereğinin derhal yapılmasını ve sonucundan bilgi verilmesini rica ederim.

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

        Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı"

        Daha sonra TİB tarafından yapılan ve sözkonusu mektubun varlığının yalanlanmadığı ek açıklamaysa da şöyle oldu:

        "Sayın Yetkili;

        sourtimes.org ve eksisozluk.com internet siteleri ile ilgili herhangi bir engelleme kararı bulunmamaktadır. Bunun için, herhangi bir adli işleme başvurmanıza da gerek yoktur.

        Bilgilerinizi rica ederim.

        Hukuk Daire Başkanlığı

        T.İ.B.

        İNCİ SÖZLÜK DE AİHM'E GİDİYOR!

        Yurtiçindeki hukuki yolların tükenmesi halinde 22 Ağustos filtresine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidilecek.

        İnternetin en keyifli ve muhalif sözlük sitesi İnci Sözlük 22 Ağustos 2011 tarihinde başlayacak olan filtre uygulamasına karşı öncelikli olarak iç hukuka başvurmaya, sonuç alınamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeye karar verdiğini açıkladı.

        Sitede yer alan yazılarda, sansür yönetmeliğine karşı iki plan geliştirildi.

        İlk planda AİHM’ye başvurmak için tüm iç hukuk yollarının tüketilmesi gerektiğinden yola çıkılarak öncelikle Türk mahkemelerinde hakkın aranması kararı verildi.

        İkinci planda tüm iç hukuk yollarının tükendiği varsayılarak AİHM’ye başvurulması planlanıyor. Bunun için yapılması gerekenleri toplayarak bir araya getiren İnci Sözlükçüler bununla ilgili yol haritasını da web sitelerinden yayınladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ