Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Yeni erişim yasağı! - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        SELİN KUNT

        skunt@haberturk.com

        Kaset skandallarının günlük hayatımızın parçası haline geldiği bu günlerde, bir diğer popüler gündem maddesi kardeşine el uzattı ve elele beraber yeni bir habere imza attılar. MHP'de istifalara neden olan kaset skandallarının gerçek suçlularının bulunması yerine, fatura herkese açık olan paylaşım sitelerine kesildi ve kullanıcı her zamanki gibi pek de önemsenmedi (ne de olsa birkaç gün konuşup, yazışıp susarlar, olmadı toplanıp yürürler ama pek de birşey yapamazlar di mi?!!!).

        Kaset skandalı sonrası MHP’li avukatların başvurusu üzerine Ankara 14. Sulh Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta bazı sitelere erişim yasağı getirilmesi kararını vermişti.

        Bu kararla ilgili yazı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaştı ve karar üzerine dün gece saatlerinde Raipdshare ve Fileserve paylaşım siteleri erişime kapatıldı.

        Ankara 14. Sulh Mahkemesi bu sitelere müstehcenlik yüzünden yayın yasağı getirdi.

        Türkiye’de alıştığımız üzere sitelerin erişime kapatılması için genelde müstehcenlik sebebi kullanılıyor. Ne de olsa bu oldukça göreceli bir kavram, 'müstehcenlik nedir?' sorusunun cevabı kişiye göre değişir, dolayısı ile yapılan itirazlar da rüzgara karşı bağırmaktan farksız kalır. Müstehcenlik kapatma kararları için en temiz ve pratik nedendir.

        5651 sayılı yasada tanımlanan internet suçları katoloğunda müstehcenlik 8. sırada bulunuyor.

        Daha önce üç site MHP’nin başvurusu üzerine erişime kapatılmıştı. Dün akşam itibariyle bu sayı beşe ulaştı.

        İÇERİĞİ ÜRETİP YAYANLAR ASLINDA BU SİTELER Mİ?

        Burada ilginç olan nokta Rapidshare ve Fileserve sitelerinin, içeriği sağlayan ile onu kullanan arasında bir ara mecra olması yani aslında doğrudan yayıncı olmaması. Müstehcenlikten yayın yasağı getirilen bu siteye kullanıcıları çeşitli içerikler, dosyalar yüklerler ve yine isteyen bunları bilgisayarına indirip kullanabilir.

        Bu bakımdan Rapidshare ve Fileserve sitelerinin içerik üretmek, yaratmak, müstehcen içerik oluşturmak gibi bir fonksiyonu yoktur, olamaz. Paylaşılan içeriklerle ilgili şikayetler ve talepler her iki sitede de incelenip gerektiğinde bu içerikler erişime engellenir, paylaşımdan kaldırılır.

        MADDİ ZARARA UĞRAYAN KULLANICILAR NE OLACAK?

        Bu sitelerdenücretsiz içerik indirebilidiğiniz gibi daha hızlı ve kaliteli hizmet almak istediğinizde bedeli karşılığında üye de olabiliyorsunuz. Ücretsiz üyelikte 50dk'lık bir videoyu indirmenin yarım saatle 1 saat arası sürdüğü düşünülürse, kısa sürede içeriğe ulşmak için siteye üye olan ve indirimden yararlanmak için de 2 yıllık, 1 yıllık gibi uzun süreliği üyeliği tercih eden pek çok kişi var.

        Erişim engelleme uygulaması ile önceden ödeme yaptığı veya hâlâ bedelini ödemeye devam ettiği hizmetten mahrum bırakılacak olan kullanıcının mağrudiyeti ne olacak? Bu kişilerin uğradığı maddi zararı kim tazmin edecek? BTK mı, TİB mi, kararı alan mahkeme mi, yasak için başvuruyu yapan MHP'liler mi?

        En iyisi ben daha fazla lafı uzatmayayım da sözü bana emaille ulaşan bir kullanıcıya bırakayım:

        Merhaba,

        Rapidshare ve fileserve gibi siteleri gerçek anlamda kullanabilmek için ücretli premium üye olmanız gerekiyor biliyorsunuz. Yoksa iki download arasında birer saat kimse beklemiyor. Bu sebeple benim satın almış olduğum 6 aylık üyeliğimden kalan 5 aylık hakkım daha var. Yani sıradan bir siteye erişimin engellenmesinin ötesinde burada ücret ödeyerek hakkım olan birşeye erişimim de engelleniyor. Yani artık internetten birşey satın alırken (internetten siparişe gelen kısıtlama da apayrı bir konu), bir yere üye olurken, bir siteye yorum yazarken vs tekrar tekrar düşünmek zorunda mıyız? Bunun da önemli olduğunu düşünüyorum.

        Tekrar teşekkürler.

        ÜÇ MAYMUN

        Doğrudan içeriğe yönelik bir engelleme talebi yapılmadan bodoslama yasak getirilmesi aslında mazisi yasakçı örneklerle dolu ülkemiz için pek de şaşırtıcı olmadı.

        Yasağa konu olan içerikler bu sitelerin kendi içeriği değil kullanıcıların yüklediği içerikler olması sebebiyle esas suçluyu (görüntüleri çekenler ve servis edenler) bulmak ve cezalandırmaktan ziyade yine üç maymunu oynuyoruz belli ki, oyuna hoş geldiniz hadi bakalım 1, 2, 3 tıp!

        skunt@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ