Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Saldıranların IP’sini arıyoruz, ceza yolda - Teknoloji Haberleri

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Anonymous hacker grubunun, saldırısına karşı alınan önlemlerin perde arkasını Habertürk ile paylaştı. Saldırı sırasında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) sistemlerinin anlık bile olsa devre dışı kalmadığını belirten Acarer, önceki gün yurt içi ve dışından 17.50’de başlayan saldırısının, saat 19.15’de doruk noktasına ulaştığını bildirdi. Acarer, “Bu saatte yaklaşık 2 Gbps hızına kadar çıktı. Saat 20.00’den sonra diğer kuruluşlara yöneldiler. Saldırı, saat 22.00 itibari ile azalarak 4 Mbps hızına kadar düştü. Şiddeti azalmış olsa da (dün saat 15.00 sularında) saldırı devam ediyor” dedi. Acarer, TİB’te toplam 150 kişi çalıştığını anımsatarak, “Bu arkadaşlarımız nöbetleşe çalışıyor. Saldırı sırasında da belli sayıda arkadaşımız, görev başındaydı. Saldırı, sistemlerimizin iyi olduğunu ve kadromuzun yetkinliğini ortaya koydu” dedi. Habertürk’ün aldığı bilgiye göre 20 dolayında uzmandan oluşan ‘siber savunma timi’, saldırıyı püskürtmek ve sistemi korumak için görev yaptı.

        "CEZA BİZİM YETKİMİZDE DEĞİL"

        Saldırılara katılmak üzere kişilerin bilgisayarlarına bir program gönderildiğini belirten Acarer, şöyle konuştu: “Bu program bir tür truva atı. Siz bunu indirdiğinizde bilgisayarınız, programı gönderenin kontrolüne geçiyor. Bu durumda siz hiçbir şey yapmasanız bile yasalar önünde sorumlu hale geliyorsunuz.”

        "ELİMİZDE BORU YOK"

        Acarer, yurt dışı ve yurt içinden saldırılara katılanların IP’lerinin (bilgiyasar kimlik numarası) tespit edilmeye çalışıldığını söyledi. Yurt içi IP’leri belirlemenin daha kolay olduğunu anlatan Acarer, bunlar için bazı cezaların gündeme gelebileceğini; ancak ceza ve yaptırım konusunun BTK’nın görev alanının dışında olduğunu söyledi. Saldırı öncesinde internet servis sağlayıcıların (ISS) uyarıldığını anımsatan Acarer, şunları söyledi: “Elimizde bir boru var, o boru üzerinde de bir vana var. Biz, vanayı kapatıyoruz, sistem güvenli hale geliyor. Yok böyle bir şey. Biz ISS’lere daha önce yazı yazdık. Saldırıya karşı hazırlıklı olmalarını ve bazı önlemleri almalarını istedik. ISS’ler, saldırılarda gereken önlemi aldılar. Saldırının geldiği IP’leri bloke ettiler.”

        TİB: BU SALDIRI İLK DEĞİLDİ

        Siber saldırının detaylarını açıklayan TİB, “Saldırı nedeniyle sistemlerimiz devre dışı kalmadı” dedi. 9 Haziran Perşembe günü saat 17:50’de başlayan saldırının ‘sembolik’ olmadığını belirten TİB, “Sistemlerimiz ilk kez saldırıya uğramadı” açıklamasını yaptı. TİB’in açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Başkanlığımız sistemleri ilk kez saldırıya uğramamıştır. Yapılan bu saldırı sembolik değildir. TİB sistemleri, 9 Haziran 2011 günü gerçekleşen siber saldırı sebebiyle hiçbir zaman devre dışı kalmamıştır. Alınan bazı güvenlik tedbirleri farklı yorumlanmış ve kesinti şeklinde algılanmıştır.”

        İŞBİRLİĞİ YAPANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

        Açıklamada, bu saldırılara katılanların kendi bilgisayarlarını, banka şifrelerini ve e-posta şifrelerini 3’üncü şahıslara açmalarının kişisel güvenliklerini ve ülke güvenliğini hiçe saydıklarının açık göstergesi olduğu bildirildi. TİB, bu süreçte kendileriyle uyum içerisinde çalışma sergileyen erişim sağlayıcılara, işletmeciler ile kurum ve kuruluşlarına da teşekkür etti.

        Olcay AYDİLEK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ