Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Apple'a ağır ceza yolda! - Teknoloji Haberleri

        Apple, iPhone üzerinden konum bilgilerini kaydettiği gerekçesiyle Güney Kore'de yüklü bir tazminat cezasına çarptırıldı. Mahkemenin kararından sonra şikayetçi binlerce kişi toplu dava açmaya hazırlanıyor. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Apple, iPhone üzerinden kullanıcıların konum bilgilerini kaydettiği gerekçesiyle tazminat cezasına çarptırıldı. Güney Koreli avukat Kim Hyung Suk, telefonunun konum verilerini kaydettiğini fark etmesi üzerine, kişisel gizlilik haklarının ihlal edildiği ve bunun psikolojik sıkıntıya sebep olduğu gerekçesiyle nisan ayında açtığı davayı kazandı.

        Güney Kore haber ajansı Yonhap, mahkemenin perşembe günü, Apple avukatlarının karara itiraz talebi olmadan sonuçlandığını bildirdi. Davacıyı haklı bulan mahkeme, Amerikan bilişim devini, 1 milyon Won, yani yaklaşık 675 euro tazminat cezasına çarptırdı.

        TOPLU DAVA AÇILIYOR

        Güney Koreli avukat Kim Hyung Suk, bu kez de kendisine başvuranlar adına toplu dava açmaya hazırlanıyor. Güney Kore'de yaklaşık üç milyon iPhone kullanıcısı bulunuyor. Kim, kendisine yaklaşık 20 bin kullanıcının başvurduğunu ve cihazlarını 1 Mayıs'tan önce satın almış herkesin davacı olabileceğini belirtti.

        Bilişim uzmanları, nisan ayında Apple'a ait bazı cihazların konum verilerini kaydettiğini tespit etmişti. Yine Apple'ı hedef alan hackerlar da yeni iPhone'ların veri kaydettiğini ortaya çıkarmıştı. Apple ise bu duruma yazılımdaki bir hatanın neden olduğunu açıklamış ve kullanıcıların bir yazılım güncellemesi aracılığıyla, veri kaydını önleyebileceklerini bildirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ