Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Çözüm uydu telefonda bulundu - Teknoloji Haberleri

        Mevcut haberleşme sistemlerinin çökerek devletin kurumları arasında iletişimin koptuğu 1999 Marmara Depremi sonrası, kesintisiz iletişim sağlanması için uydu haberleşmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. İlk olarak geçtiğimiz yıl Türk Kızılayı'nın yurt genelinde hizmet veren tüm haberleşme araçlarına mobil, bölge afet yönetim merkezlerine de sabit Afet Uydu Haberleşme Sistemleri kurularak hizmete girdi. Şimdi de afet ve olağanüstü durumlarda karasal haberleşme sisteminin çökmesi halinde veya haberleşme altyapısının olmadığı durumlarda alternatif iletişim imkânının sağlanması amacıyla Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, bakanlıklar, valilikler, kaymakamlıklar ve diğer kurumlarca kullanılmak amacıyla 723 adet uydu telefonu satın alınıyor.

        İHTİYAÇLAR DAHA ÖNCE BELİRLENMİŞTİ

        Ulaştırma Bakanlığı geçtiğimiz yıl il valiliklerine bir yazı göndererek vali yardımcıları, kaymakam ve belediye başkanlarına verilmek üzere kaç adet uydu telefonuna ihtiyaç duyulduğunu sormuştu. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Haberleşme Genel Müdürlüğü, bugün (salı) uydu telefonu alımı için ihale yapıyor. "Afet ve acil durum haberleşmesine yönelik uydu telefonu mal alımı işi" ihalesi ile 723 adet uydu telefonu (El terminali, araç ünitesi, batarya, yedek batarya, şarj cihazı, araç şarj cihazı ve diğer donanımlardan oluşan cihaz) satın alınacak.

        Ankara ile iletişimin kesintisiz sağlanacağı uydu telefonları ile ses haberleşmesinin yanı sıra görüntü ve video gönderimi de yapılabilecek. Böylece, doğal afet veya olağanüstü durumların yaşandığı yerlerden çekilecek fotoğraflar ve videolar yardımıyla durum tespiti hemen yapılabilecek. Yine Başbakanlık ve bakanlıklarda, bakan tarafından uygun görülmesi halinde bakanlığa bağlı ya da ilgili kuruluşlarda, illerde ve valilerin uygun gördüğü ilçelerde Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri kurulacak ve bu merkezlerde de uydu telefonları olacak.

        Gökhan ARTAN / HT Ekonomi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ