Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişime fazla kafa yorarsanız sıyırırsınız! - Teknoloji Haberleri

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ar-Ge'nin kamu ağırlıklı olmaktan çıkmasını istediklerini belirterek, ''Bugün Ar-Ge'nin yüzde 70'i kamu, yüzde 30'u özel şirketler marifetiyle yapılıyor. Ben bunu sağlıklı bulmuyorum. Kamu Ar-Ge'de gittikçe azalan bir pay alan yapıya kavuşmalı'' dedi.

        Türk Telekom Grubu Araştırma ve Geliştirme Merkezi ARI4 Binası; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt'un katılımıyla İTÜ Ayazağa yerleşkesinde düzenlenen törenle açıldı.

        Açılışta konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, teknoloji, bilim ve Ar-Ge gibi kavramların artık Türkiye'de gittikçe daha fazla telaffuz edilir hale geldiğini hatırlattı.

        Ar-Ge'ye harcanan parayı havaya atılmış, israf edilmiş bir kaynak olarak gören bir anlayıştan, bugün Ar-Ge'nin önemini gören bir anlayışa doğru gidildiğini ifade eden Yıldırım, bunun Türkiye için önemli bir değişim olduğunu söyledi.

        Türkiye'nin 2001 yılında Ar-Ge'ye ayırdığı kaynağın 1,8 milyar dolar olduğunu, 9 yılda bu rakamın 7 milyar dolara yükseldiğini belirten Yıldırım, 2023 hedefinin ise 45-50 milyar dolar olduğunu kaydetti.

        Yıldırım, Türkiye'nin bugün GSYH'inin yüzde 0,7'sini Ar-Ge'ye ayırdığı, hedefin yüzde 2,5'lar olduğunu söyledi.

        Bu konuda ABD'nin Ar-Ge harcamalarına ayırdığı 405 milyar dolar ile lider olduğunu belirten Yıldırım, bu ülkeyi 154 milyar dolar ile Çin, 144 milyar dolar ile Japonya'nın izlediğini anlattı.

        Katma değerli teknoloji üretmenin önemine değinen Yıldırım, ''Bunlar kafa patlatmak, akıl teri dökmekle olacak. Bu binalarda gece gündüz çalışacağız. Mukayeseli üstünlük sağlayacak ürünler üreteceğiz. Bu kolay ve birdenbire olmuyor. Burada azim, kararlılık, bu alana ve insana sürekli yatırım lazım'' diye konuştu.

        ''GENÇ BEYİNLER ISRAR EDECEK 1 ÜRÜN ÜRETEREK VOLİYİ VURACAK''

        Teknokentlerde genç beyinlerin üreteceğini ifade eden Yıldırım, ''Genç beyinler ısrar edecek, 1 ürün üreterek voleyi vuracak. Ben buna inanıyorum. Bu alana yatırımımızı artarak devam ettireceğiz'' dedi.

        Herkesin yaptığı üründen para kazanılmayacağına dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

        ''Bunun için de en güzel iş Ar-Ge'ye yapılan yatırımdır. Ar-Ge yatırımları miktar olarak artıyor, bunda sorun yok. Şimdi işin kalitesine bakmak lazım. Ar-Ge'nin kamu ağırlıklı olmaktan çıkmasını istiyoruz. Bugün Ar-Ge'nin yüzde 70'i kamu, yüzde 30'u özel şirketler marifetiyle yapılıyor. Ben bunu sağlıklı bulmuyorum. Kamu Ar-Ge'de gittikçe azalan bir pay alan yapıya kavuşmalı. Bu alan gerçek anlamda özel girişimcilere bırakılmalıdır.''

        ''BİLİŞİM ARTIK YAŞAM TARZI HALİNE GELDİ''

        Bilişimin artık bir sektör olmanın ötesine geçtiğini, yaşam tarzı haline geldiğini anlatan Yıldırım, ''Gelecek, bilişimle gelecek. Bunu da sağlayacak gençlerimiz'' dedi.

        Yıldırım, şöyle devam etti:

        ''Bu bilişime fazla kafa yorarsanız sıyırırsınız. Bilişimi kullanacaksın, nimetlerinden yararlanacaksın. Kafayı taktın mı o zaman işin kötü. Öyle bir şey ki bir dokundun mu ahirete kadar izi kalıyor. Onun için yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz bunu stratejik bir alan olarak görüyoruz ve gereğini yapıyoruz.''

        BTK'nın gelirlerinin yüzde 20'sinin Ar-Ge harcamalarına ayrıldığını hatırlatan Yıldırım, bu konuda kafa yoranlara tam destek sağlayacaklarını söyledi.

        ''EKOSİSTEMİMİZDEKİ KURULUŞLARLA İSTİHDAM YARATACAĞIZ''

        Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Bozkurt da, Türk Telekom'un her geçen gün küresel güç olma yolunda önemli adımlar attığını söyledi.

        Son dönem yurt dışı satın alma ve işbirlikleri hakkında bilgi veren Bozkurt, ''Dünyayı konuşturan Türk olma hedefiyle yolumuza devam ediyoruz'' dedi.

        Türkiye'yi yeni teknolojilerle tanıştırma çalışmalarını daha ileriye taşıma hedeflerinde yeni açılan Ar-Ge merkezinin de kendilerine güç katacağını dile getiren Bozkurt, ''Bu merkezde yalnızca teknoloji geliştirmekle kalmayacağız. Ekosistemimizdeki kuruluşlarla ortak çalışarak istihdam yaratacağız. Hem üniversite işbirlikleriyle beyin göçünü önleyecek, hem de teknoloji ihracatımızı artıracağız'' diye konuştu.

        Bozkurt, halihazırda 250 çalışan ile faaliyet gösteren merkezdeki çalışan sayısının, 2012 yılında 400 kişiye ulaşacağını, yeni Ar-Ge merkeziyle Türk Telekom Grubu içinde, Ar-Ge alanında çalışan sayısının ise bine çıkacağını anlattı.

        Bozkurt, tersine beyin göçü yönünde çalışmaları ile 50 kişinin yurt dışından dönerek Türk Telekom çatısı altında çalışmaya başladığını aktardı.

        TÜRK TELEKOM'DAN AFRİKA'YA DESTEK

        Afrika'da yaşanan açlık sorununa da değinen Bozkurt, şöyle konuştu:

        ''Türk Telekom çalışanları, Afrika'da yaşanan bu drama kayıtsız kalmayarak inisiyatif aldılar. Türk Telekom'un 25 binden fazla çalışanı ile her yıl geleneksel olarak düzenlediği iftarı yine çalışanlarımızın isteği ile bu yıl yapmama kararı aldık. Bu çalışmanın yanı sıra çalışanlarımız kendi maaşlarından yaptıkları katkılarla topladıkları yardımı da ayrıca Somali'ye bağışlamak üzere harekete geçtiler.''

        BTK Başkanı Tayfun Acarer ise sektörde son 4-5 yıldır çok önemli değişikler olduğunu belirterek, 5-6 yıl önce telaffuz edildiğinde şüpheyle yaklaşılan Ar-Ge merkezlerinin, bugün hızlı bir şekilde geliştiğine dikkati çekti.

        Acarer, Ar-Ge merkezlerinin en önemli ürünlerinin 2-3 yıl sonra çıkacağını belirterek, bu merkezlerde çalışan sayısının da hızla artacağını kaydetti.

        İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ise, İTÜ'nün Türkiye'nin hazinesi olduğunu ifade ederek, İTÜ Teknokent'te başlayan ve devam eden Ar-Ge yatırımlarının 96,5 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

        TT GRUBU AR-GE MERKEZİ

        Verilen bilgiye göre yeni teknolojileri hayata geçirmeyi hedefleyen Ar-Ge merkezi, 400 kişiye istihdam sağlamayı amaçlıyor.

        Türk Telekom ve Grup Şirketleri'nin Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştireceği Türk Telekom Grubu Araştırma ve Geliştirme Merkezi, 5 bin 205 metrekarelik alan üzerine kuruldu.

        Toplam 200 kişi kapasiteli toplantı salonları bulunan merkezde, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle üniversite öğrencilerine yarı zamanlı iş imkanı da sunulacak. Ar-Ge merkezinde görev alacak yüksek teknoloji araştırma ekipleri, laboratuvarlarda geliştirilen servis ve hizmetlerin tasarım ve test aşamalarını gerçekleştirecek.

        TÜRK TELEKOM ARAŞTIRMA İŞBİRLİĞİ ÖDÜLLERİ

        Türk Telekom Grubu Ar-Ge Merkezi'nin açılışında Türk Telekom Araştırma İşbirliği Ödülleri'nin duyurusu da yapıldı.

        Türk Telekom, yarışma ile üniversitelerin uygun bulunan Ar-Ge projelerini hem finansman hem de teknik ekip olarak destekleyecek. Ödül alan projeler, Türk Telekom ürün ya da servisi olarak hayata geçirilebilecek.

        Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, daha önce katılacağı bildirilen etkinliğe, programındaki değişiklik nedeniyle katılamadı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ