Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji MEB, Silikon Vadisi'nde tablet avlayacak! - Teknoloji Haberleri

        Türkiye’de eğitim ve öğretimde bilişim teknolojilerini iyileştirmek için hayata geçirilen Fatih Projesi’nin ABD’nin Silikon Vadisi’nde bulunan teknoloji şirketleri için de fırsatlar sunduğunu belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Google’a da Fatih Projesi’ni aktardık, ‘Gelin, bu başlı başına bir fırsat’ dedik” diye konuştu.

        ABD’deki temasları kapsamında San Francisco kentinde bulunan Google’ın merkezini ziyaret eden Çağlayan, “Bugün dünyada tablet bilgisayar piyasası 16-17 milyon adet. Buna karşın sadece Fatih Projesi kapsamında 15 milyon kişiye tablet bilgisayar dağıtılacak. Tamamen ithalat yapma amacında değiliz. Yerlilik oranını yüksek tutarak, mümkün olduğunca Türkiye’de yapılmasını sağlayacak bir yapı arayışındayız” dedi. Projeye Google başta olmak üzere HP, Apple ve Intel gibi teknoloji devlerinin de ilgi duyduğunu söyleyen Çağlayan, “Onlar da bu proje ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söylediler. Google yöneticileri, Türkiye’ye ilgilerinin çok daha fazla artacağını ifade ettiler. Motorola’yı satın aldıklarını ve bu konuda yeni operasyonlara başlayacaklarını belirttiler” dedi.

        GOOGLE, 5651’İ SORDU

        Basına kapalı olarak gerçekleşen Çağlayan-Google görüşmesinde, Google yöneticilerinin Türkiye’deki 5651 sayılı internet ortamında işlenen suçlarla mücadele edilmesini düzenleyen yasanın değişmesi durumunda yatırımların da önünün açılacağını Türk yetkililerine ilettiği ifade edildi. Çağlayan görüşmede, Türkiye’deki Youtube uygulaması hakkında bilgi verdiklerini ifade ederek, “Bizim kanunlarımıza Türkiye’de iş yapan herkes uymak zorunda olduğunu ifade ettik. Bizim Cumhuriyet, devlet, Atatürk konusunda hassasiyetimiz çok yüksek. Bu konuda hiç kimseye taviz vermeyiz” dedi.

        GİRİŞİM SERMAYESİ MODELİ

        Silikon Vadisi’nin önde gelen girişim sermayesi şirketlerinden Plug and Play ile de görüştüklerini ve Türkiye’de de birlikte çalışmayı planladıklarını belirten Çağlayan, şöyle konuştu: “Firmanın sahibi İran kökenli Amerikalı Saeed Amidi. 100-400 bin dolarla desteklediği birçok şirket 100-400 milyon dolar arasında sermayelere ulaşmış. Türkiye’de bizimle beraber çalışma yapmak istediklerini söylediler. 3 alternatif teklif sundular. Bizim yazılım firmalarının yaptığı projeleri ticarileştirme noktasında ciddi destek vermek istiyorlar. Ya ortak fon kurma yoluyla ya da sermaye getirme veyahut ekonomi bakanlığı ile birlikte yapalım dediler. Bu işi özel sektörün yapması daha doğru olur.

        Devlet KOSGEB kanalı ile içinde yer alabilir. Bizim ülkemizden de Youtube’lar Google’ler çıkartabilecek altyapıyı oluşturmak lazım. Türkiye’nin böyle bir fona ve fonlamaya ihtiyacı var. Türkiye’de kurulacak Silikon Vadisi çerçevesinde Plug and Play öncelikle İstanbul’da yapılanacak.” Çağlayan, ziyaretinde Google’ın sensörlerle hareket eden sürücüsüz araç projesi kapsamında geliştirilen Google Car’ı da test etti.

        NECDET ÇALIŞKAN- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ