Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji "Kapatmasak anarşi doğardı" - Teknoloji Haberleri

        Türkiye, dünyaca ünlü sosyal ve müzikal paylaşım sitesi myspace'i kapatma kararını AİHM'de "Kapatmasaydık kaos ve anarşi doğardı" diye savundu. Savunmada, "İnternete ulaşım fikirlerin ve bilgilerin özgürce paylaşımı için önemli ama hak ihlali ve korsanlığa da yol açıyor" denildi. Türkiye, "sansür" iddialarını da reddetti. "Sitedeki bilgilere başka kaynaklardan da ulaşılabileceğinden 'sansür' gerçekleşmez" diyen Türkiye, AİHM'e de "İnternet kullanıcılarını 'mağdur' olarak kabul etmeyin. Aksi taktirde milyonlarca dava açılır" çağrısında bulundu.

        İnternete filtre tartışılırken, Türkiye internet sitesi kapatma uygulamasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde "Kapatmasaydık kaos ve anarşi çıkardı" diye savundu.

        AİHM, Türkiye'de kapatılan internet sitelerinin yaptığı başvuruyu kabul etti. Uluslararası mahkeme dünyaca ünlü sosyal paylaşım sitesi myspace ve internetten kişisel radyo yayını yapan lastfm adlı sitelerin kapatılmasına ilişkin açılan davayı da pilot dava olarak belirledi.

        Myspace dünyanın en büyük sosyal ve müzikal paylaşım sitesiydi. Sanatçıların kendilerine ait myspace sayfasından hayranları ile iletişim kurmasını sağlıyordu. Lastfm ise internet üzerinden dinlenebilen radyo sitesiydi. Üyeler kendi arşivlerinden kişisel radyolar oluşturarak, yayın yapıyordu. Lastfm MÜYAP'ın başvurusu üzerine kapatılmıştı. Dava için savunmasını Strasbourg'a gönderen Türkiye, bu iki sitenin kapatılması kararını AİHM'de şöyle savundu:

        KORUMA GÜDÜSÜ: Bu siteler telif hakkı vermeden müzik eserlerini çalıyordu. Bilgilerin bu şekilde alınması ve kullanılması adil değil. Mahkeme bu siteyi kapatmasaydı müzik eserleri sahiplerinin hakkı ihlal edilecekti. Devlet, Anayasa uyarınca sanatçıyı korumakla mükelleftir. Bu koruma güdüsüyle siteyi bloke edebilir. Günümüzde internet korsanlığı en büyük problemlerden biri. Bunun önüne geçilememesi korsanlığı cesaretlendirecekti. Dijital korsanlıkla mücadelenin çok zor olması nedeniyle mahkeme de sanatçıların haklarını korumalı.

        ANARŞİ DOĞAR: Günümüzde internet iletişimde önemli bir araç haline geldi. İnternette ulaşım fikirlerin ve bilgilerin özgürce paylaşımı için önemli. Ama ne yazık ki bu tür iletişim hak ihlali ve korsanlığa da yol açıyor. Devlet bu tür olumsuz durumları önlemekle mükellef. Önlemezse kaos ve anarşi doğar.

        TEK ÇARE: Sitelerin merkezi yurt dışında olduğu için para cezası verilmesi ya da tazminat davası gibi yaptırımlar işlemiyor, sitelere ulaşılamıyor ve soruşturulamıyor. Bu nedenle tek çare siteyi bloke etmekti.

        SANSÜR DEĞİL: Kapatılan internet sitelerindeki bilgiye başka internet sitelerinden de ulaşılabilir. Bu nedenle yöntem sansür değildir. Kullanıcılar da bilgilere başka sitelerden ulaşabileceğinden mağdur sayılmazlar.

        KABUL ETMEYİN: İnternet kullanıcıların yaptığı başvuruları "mağdur" olarak kabul etmeyin. Aksi taktirde milyonlarca kullanıcı başvuru yapacaktır.

        Sibel Hürtaş/ HT Gazete

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ