Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Mobil 40 TL'lik telefon 200 TL olacak! - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        SELİN KUNT

        skunt@haberturk.com

        Bu sabah tüm Türkiye olarak hareketli bir güne uyandık. Önce ÖTV zammı ardından da Orta Vadeli Plan'ın (OVP) açıklanması hepimizi ekonomi dolu bir güne itti.

        ÖTV zammı OVP'nin bir parçası olarak 5.5 milyar TL getiri beklentisi ile devreye sokuldu.

        Pek çok alanda ÖTV zammı, alımları ve sektörleri etkileyecek.

        OTOMOTİV PİYASASI ANALİZİ İÇİN TIKLAYINIZ

        BİZ ŞİMDİ 6 AYDA BİR TELEFON MODELİ DEĞİŞTİREMEYECEK MİYİZ?

        Peki cep telefonu sektöründe yeni ÖTV oranları nasıl işleyecek?

        Telefon fiyatları yeni oranlardan nasıl etkilenecek?

        Öncelikle eski uygulamayı (bugüne kadar mevcut olan) hatırlatmakta fayda var.

        Değişiklik öncesi maktu vergi yani ÖTV sınır ötesi oranı yüzde 20 idi. Sınır değer ise 40 TL idi.

        Nedir bu sınır değer ve onun ötesindeki oran ya da maktu vergi uygulaması?

        Bir telefondan alınan ÖTV eğer 40TL'yi bulmuyorsa bu cihaza otomatik olarak 40 TL maktu vergi ekleniyor.

        Yeni fiyat üzerinden de %18 KDV alınıyor.

        Yeni sistemde ise bir telefonun fiyatı üstünden hesaplanan ÖTV 100 TL etmiyorsa otomatik olarak ürün fiyatına 100 TL ekleniyor ve toplam rakam üzerinden de %18 KDV hesaplanıp son fiyat oluşturuluyor. (Evet verginin de vergisi alınıyor).

        NE DEMEK ŞİMDİ BU HESAPLAR, BANA SONUÇLA GELİN

        Şimdi kaba bir hesap yaparsak diyelim ki maliyeti 70 TL'den bir cep telefonu yaptık. Bu fiyata derhal otomatik olarak maktu vergi 100 TL ekleniyor. Cihazın yeni fiyatı olan 170 TL'ye bir de %18'lik KDV uygulanıyor. Böylece daha dükkana gelmeden 70 TL'lik telefonun fiyatı 200 TL oluyor.

        100 TL ÖTV sınırının üstündeki telefonlarda ise maktu vergi uygulaması yok. Direkt olarak maliyet fiyatına %25 ÖTV uygulanacak ve tabi üzerine %18 KDV.

        SEKTÖRÜN DURUMU NE OLACAK?

        Bu durumda da önce genel olarak pazara bir bakmak lazım.

        BTK'nın yayınladığı ihracat rakamlarına göre Türkiye'de ayda 1 milyon 250 bin telefon satılıyor. Bunların 330 bini smartphone denilen akıllı telefonlar. Geri kalan rakamın içinde low-end denilen sadece arama yapıp, sms atılan ucuz telefonlar da mevcut.

        Low-end pazarının Türkiye'deki hakimi olan Nokia pek çok kişinin sandığının aksine akıllı telefonlarda da lider konumda.

        En son yayınlanan raporlarda akıllı telefon pazarına yaklaşık %40'luk payla Nokia hükmediyor, onu %30 ile Samsung izliyor ve beklentinin aksine iPhone'un buradaki payı sadece %3.

        Elbette bu payda ithalat sıkıntısına bağlı yeteri kadar ürün gelmemesi ve yüksek fiyat politikaları etkili. Nokia'nın 500 TL'ye bile akıllı telefon sunması 1.000 TL ve üstüne gücü yetmeyen tüketiciye cazip geliyor.

        "DÜŞÜK KALİTELİ 40 TL'LİK TELEFONU 200TL'DEN AŞAĞI ALAMAYIZ"

        TEDER (Telekomünikasyon ve Enerji Hizmetleri Tüketici Hakları ve Sektörel Araştırmalar Derneği) Başkanı Serhat Özeren artan ÖTV ile ilgili olarak bu durumun özellikle low-end denilen ucuz telefon piyasasını etkileyeceğini söyledi.

        "40 TL'ye mal edilen bir telefon düşünün. Buna otomatik olarak maktu vergi 100 TL eklenecek, üstüne bir de %18'lik KDV. Çıkan fiyata navlun, nakliyat, kâr ve başka maliyetleri ekleyince satış fiyatı en az 200 TL'yi bulur.

        40 TL kalitesinde olan telefon müşteriye 200 TL'den sunulacak. Bu durumda tüketici ucuz telefon almak yerine '100TL daha veririm daha iyisini alırım' diye düşünmeye başlayacak. Maktu vergi ucuz telefon piyasasını ciddi şekilde vuracak."

        UCUZ TELEFON PİYASASINA DARBE

        Serhat Özeren'in bu saptamasına göre akıl yürttüğümde görünen, bu durumdan en çok etkilenenler Nokia ve Çin malı telefonlar olacak. Ucuz telefon pazarı büyük kan kaybedeceği için (taksitli satışları da göz önünde bulundurursak) 400 TL civarı maliyeti olan telefonların satışlarında da bir artış gözlenecek.

        ÖTV artışı haberi üzerine aradığım sektörün yetkilileri henüz konu hakkında açıklama yapmak istemediklerini belirtti. Öğleden sonra bazı distribütörlerin satışı durdurduğu, yeni fiyatlar belli olana kadar satış yapmayacağı haberi geldi.

        BU DA GEÇER ALDIRMA

        Pek çok zam sonrası yaşandığı üzere 2-3 ay kadar telefon pazarında durgunluk ve satışlarda düşüş yaşanması normal.Lakin herşeye alıştığımız gibi toplum yeni rakamlara da alışacak ve muhtemelen bir kaç ay içinde sektör eski haline geri dönecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ