Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Facebook beyinde yer ediyor! - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Bilim insanları bir kişinin "Facebook arkadaşlarının" sayısı ile beyin bölgelerinin büyüklüğü arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu tespit etti.

        Medicalpress'e göre, University College London(UCL) araştırmacıları bu tespitlerine karşın bir sebep sonuç ilişkisinden ziyade bir korelasyon tespit ettiklerini vurguluyorlar.

        SOSYAL AĞ DÜNYA İLE ETKİLEŞİMİMİZİ NASIL ETKİLİYOR?

        Araştırmada yer alan Profesör Geraint Rees " Bizim çalışmamız sosyal ağlar aracılığıyla dünya ile etkileşimimizin nasıl olduğunu anlamaya başlamamıza yardımcı olacak. Bu bulgu bizim internet ve beyin arasındaki ilişkiye dair akıllı sorular- siyasi olmayan, bilimsel- sormaya başlamamıza imkan sağlamalı." dedi.

        125 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN BEYNİ TARANDI

        Profesör Rees ve UCL'deki Bilişsel Nörobilim Enstitüsü'nden(Institute of Cognitive Neuroscience)meslekdaşları, hepsi aktif Facebook kullanıcısı olan 125 üniversite öğrencisinin beynini taradı ve bu bulguları bu öğrencilerin hem çevrimiçi hem de gerçek arkadaş sayısı ile karşılaştırdı.

        ROYAL SOCIETY'DE YAYINLANACAK

        Buluşları bugün Royal Society dergisinde yayınlanacak araştırmacılar, bir kişinin Facebook arkadaş sayısı ile beyinin belirli bölgelerindeki gri maddenin miktarı arasında güçlü bir korelasyon tespit etti.

        FACEBOOK ARKADAŞLIĞI VE GRİ MADDE ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR

        Gri madde beyinde işlemlerin yapıldığı bir doku. Bu bölgelerden biri de amigdala. Bu bölge işleyen hafıza ve duygusal tepkiler ile alakalı. Kısa bir süre önce yayınlanmış bir çalışma bu bölgedeki gri maddenin hacminin kişinin gerçek dünyadaki arkadaş ağının büyüklüğü ile alakalı olduğunu, bu ağ daha büyük olduğunda, gri maddenin de büyük olduğunu göstermişti. Bu çalışma ise aynı şeyin daha büyük çevrimiçi arkadaş ağına sahip kişiler için de doğru olduğunu gösterdi.

        Aynı zamanda sağ superior temporal sulcus, sol orta temporal gyrus ve sağ entorhinal kortex'de çevrimiçi sosyal ağlar ile bir korelasyon içinde.

        Superior temporal sulcus hareket halindeki bir objeyi biyolojik olarak olarak algılama kabiliyetimizde rol oynuyor ve bu bölgede meydana gelen bir yapısal kusur bazı çocuklarda otizme yol açıyor.

        Entorhinal cortex ise hafıza ve yön ile alakalı- bunun içinde çevrimiçi sosyal ağlarda gezinmek de dahil. Orta temporal gyrus ise diğer kişilerin bakışlarına bir cevap verme adına harakete geçiyor. Bu yüzden de sosyal ipucuların algılayışında işe dahil oluyor.

        İNTERNETİN BEYNİMİZİ DEĞİŞTİRİP DEĞİŞTİRMEDİĞİNİ ANLAYACAĞIZ

        Ryota Kanai, " arkadaşlarımızın- gerçek yahut sanal- sayısı ile bağlantılı görünen bazı ilginç beyin bölgeleri tespit ettik. Heyecan uyandırıcı soru ise şimdi bu yapıların zaman içinde değişip değişmediği- bu bize internetin beynimizi değiştirip değiştirmediği konusundaki sorulara cevap bulmamızda yardımcı olacak."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ