Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji TÜBİTAK, NATO için yazılım hazırlayacak! - Teknoloji Haberleri

        Türkiye, NATO tarafından bu yıl açılan yazılım projesi ihalesini kazanan TÜBİTAK mühendisleri ile NATO'ya, tasarımı ve geliştirilmesi tamamen Türk mühendisler tarafından gerçekleştirilen yazılım ürünleri sunar hale geldi.

        TÜBİTAK'ın uzun yıllardır yürüttüğü başarılı çalışmaları sonucunda, NATO frekans standartları geliştirilmesi grubuna ABD, İngiltere ve Hollanda ile beraber Türkiye de dahil oldu.

        Ayrıca, TÜBİTAK'ın geliştirdiği yazılımlar sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri, NATO frekans sistemlerine sahip ilk ordu olma başarısını elde etti.

        TÜBİTAK BİLGEM UEKAE İleri Teknolojiler Araştırma Enstitüsü (İLTAREN) bölümünde 2001 yılında Milli Frekans Yönetim Sistemi (MFYS) projesi ile başlayan çalışmalar, uluslararası düzeyde meyvelerini verdi.

        Yeni yazılım yolda

        NATO'nun açtığı yazılım geliştirme ihalesinde rakiplerini geride bırakarak NATO Spektrum Yönetim Şubesi'nin frekans yönetimi ve koordinasyonu için gerekli yazılım altyapısını geliştirme görevi alan İLTAREN, 2009-2010 yılları arasında bu projenin ikinci fazını da başarıyla tamamladı.

        Buna ilaveten, aynı yazılımın 2010 yılı içinde web üzerinden online eğitim sistemi ihalesini de alan İLTAREN, NATO tarafından bu yıl açılan yeni bir yazılım projesi ihalesini de kazandı.

        NATO'nun frekans bilgi veritabanına erişimi ve üye ülke koordinasyon süreçlerinin otomasyonunu web üzerinden online olarak ve yeni nesil servis yönelimli yazılım teknolojileri kullanarak inşa etmeyi hedefleyen son proje ile Türkiye NATO'ya tasarımı ve geliştirilmesi Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen yazılım ürünleri sunar hale geldi.

        UEKAE Müdür Yardımcısı ve İLTAREN Bölüm Başkanı Alper Kutay, ''NATO'dan üst üste üç yazılım projesi ihalesi kazanmamız, Spektrum Yönetimi Yazılım Araçları alanında inşa ettiğimiz güçlü ve güvenilir imajımızı ve ulaştığımız güçlü konumu göstermektedir. Bu başarılarımızın artarak devam etmesini bekliyoruz'' dedi.

        Proje yöneticisi Nedim Alpdemir ise ''Proje ekibindeki mühendislerimizin uzun soluklu ve disiplinli çalışmaları sayesinde uluslararası bir veri değişim standardının belirleyici ülkeleri arasında yer aldık. Gerek Türk Silahlı Kuvvetlerine gerekse NATO'ya geliştirdiğimiz Spektrum Yönetim Yazılımları şu anda, standartlara uyum, yazılım teknolojileri ve kullanıcılara sundukları kabiliyetler bakımından dünyadaki örnekleri arasında en iyileri arasında yer almaktadırlar. Bu nedenle NATO'ya 4 yıldır proje yapıyor olmamız sürpriz sayılmamalı. Öncü konumumuzu korumakta kararlıyız; NATO projelerinin de arkası gelecektir'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ