Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Yasadışı dinlemede cezalar artacak - Teknoloji Haberleri

        Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bakanlığının bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

        Yıldırım, dünyada da Türkiye'de de yasal olmayan dinleme olabildiğini belirterek, şöyle konuştu:

        ''Dinlemenin çok çeşitli yolları var; ortam dinlemesi, aktif-pasif baz istasyonu dinlemesi, böceklerle dinleme veya direkt santrale girip dinleme var. Bunlar her geçen gün de artıyor. Teknolojik bir sorun ama asıl olan aynı zamanda ahlaki bir sorun. Aynı zamanda da suç. Birisi yasa dışı dinleme yapmışsa, bunun savunulacak tarafı yok. TCK'nın ilgili maddelerine göre de suçtur.

        İlginç bir şey var; dinleme yapıldı. Yasal da yapıldı. Savcı dosyayı hazırlarken üşeniyor veya başka bir saikle, ilgisiz üçüncü kişiler de işin içine giriyor. Onlarla konuşan bir sürü insan var ama onları ayıklamıyor, 'mahkeme uğraşsın' diyor. Olduğu gibi kayıtları koyuyor. Mahkemelerin hazırlık soruşturmasının daha titiz yapılması lazım.''

        Çok kafa yordum

        Yasalarda değişiklik yapılacağını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:

        ''Birinci değişiklik yasa dışı dinlemelerde mağdur olan kişilerin başvurusuna, şikayete bağlı olmaksızın takibat olması lazım. Yani isteğe bağlı olmaktan çıkarılması lazım. Bu konuda hukukçular da ihtilaf halinde. Buradaki cezaların mutlaka daha caydırıcı hale gelmesi lazım. Cezalar 6 ay ile 4 yıl arasında değişiyor. Fiilen verilen cezalar bir anlam ifade etmiyor. Bu işe çok kafa yordum; Adalet Bakanlığı ve hukukçularla çok çalıştım. Adalet Bakanlığı bir çalışma başlattı. Sanıyorum bu yasama döneminde ele alınacak. Yardımcı olursak bu işi bir düzene sokmuş, sorunu da bir ölçüde gidermiş oluruz.''

        Yıldırım, teknik olarak 74 milyon insanı dinlemenin mümkün olmadığını belirterek, ''Buna gücünüz de kapasiteniz de yetmez. Ayrıca gerek de yok'' diye konuştu.

        Yeni uydu

        Yıldırım, artan radyo-televizyon yayınları nedeniyle kapasite üstü kullanılan uydulara yenilerinin ekleneceğini bildirdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ