Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Cihaz Kıyametin kopamadığı yıl 2011! - Teknoloji Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Selin Kunt

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        2011 bilim ve teknoloji haberleri açısından en hareketli geçen yıllardan biri oldu.

        Buluşların, keşiflerin, yeni cihaz ve teknolojilerin yanı sıra bu sene bilişimin hayatımızı nasıl yönlendirdiğini en çok hissettiğimiz yıllardan biriydi.

        Ortadoğu ve Arap ülkelerinde Arap Baharı adı altında gerçekleşen dönüşümün en yoğun yaşandığı platform hiç kuşkusuz sosyal medya idi. Twitter'dan başlayan isyan, Facebook ve bloglarla büyüdü ve dünya tarihinde yeni bir sayfa açacak bir toplumsal harekete dönüştü. Mısır isyanla baş etmek için sosyal medyayı susturması gerektiğini anladı ve böylece dünya tarihinde ilk kez bir ülke interneti ve mobil iletişimi kesmiş, kapatmış oldu.

        Öte yandan V for Vendetta filminden esinlenilmiş Guy Fawkes maskeleriyle Anonymous isimli aktivist örgüt bireylerin odak noktası olduğu, güçlünün kaybettiği yeni dünya düzenini oluşturmak için büyük kurumlara ve devletlere saldırmaya başladı. İnternet ve teknoloji sayesinde bu yıl pek çok gerçek gün yüzüne çıktı ve üstelik her şey cebimize girdi. Eskiden egemen güçlerin hoşlarına gitmeyen bir şeyi rahatlıtla sansür ve yasaklamalarla toplumdan uzak tutabildiği düzen sona erdi ve internet tüm insanlığa bilgiye ulaşma özgürlüğünü verdi.

        Ülkesiz, bayraksız, milliyetsiz tek platform olan internetin önlenemez yükselişi elbette bilişim alanında da pek çok yeniliği tetikledi. Mobil cihazlar sahnede yerini aldı ve bilgisayarların yıldızını söndürdü. Tablet bilgisayarlar ve laptoplar arasında yaşanan çekişme cep telefonu ve tablet eksenine kaydı. Artık 7/24 bizi dünya ile bağlı kılabilecek cihazlar gözde.

        Bilim fizik kurallarını temelden sarsan pek çok buluşa imza attı. Einstein'ın izafiyet teorisi doğrulandı, CERN'de tanrı parçacığı arandı.

        Elbette Türkiye'de bu gelişimlerden uzak kalmadı, TÜBİTAK ve ASELSAN pek çok yeniliğe imza attı. TURKSAT'ın yerli uydusu RASAT, ASELSAN'ın torpido savar HIZIR'ı, TÜBİTAK'ın NATO ile yazılım anlaşması yapması göğsümüzü kabarttı.

        Bu esnada pek çok sıkıcı ve üzücü gelişme de yaşandı. En başta Apple'ın kurucusu Steve Jobs'ın ölümü tüm dünyayı yasa boğdu. Blackberry'lerin günlerce bağlantısız kalması, Hotmail'in çökmesi, Playstation sunucularının saldırıya uğraması medya gündeminde yerini aldı.

        Bunların dışında daha başka pek çok haber 2011'in sayfalarına adını yazdırdı.

        Buyurun 2011 bilim ve teknoloji takvimine:

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ