Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim robot, Facebook, robotshop, myrobots, wireless, roboearth - Teknoloji Haberleri

        Buzdolabından elektrik süpürgesine kadar, yüzlerce ürünü internete bağlayınca, elektronik devreler de kendi sanal dünyasını kurdu.

        Kanada'nın Quebec eyaletinde "RobotShop" adlı firmanın geliştirdiği sosyal paylaşım sitesi "MyRobots" sadece robotlar ve insanlar arasında değil, robotların kendi arasında da etkileşim kurabilmesini sağlıyor. Şimdiden "Robotların Facebook'u" olarak adlandırılmaya başlayan ağla kullanıcılar (insanlar), robotlarını internet üzerinden izleyip kontrol edebiliyor. Ağa bünyelerinde bulunan kablosuz ağ (Wireless) aracılığıyla bağlanan robotlar da kişisel hesapları üzerinden "Çöp kutum doldu", "Aşırı ısındım, dinlenmeye ihtiyacım var", "Sıkıştım" (iki mobilya arasına) veya "Yoluma kedi çıktı" gibi durum güncellemeleri yapabiliyor.

        AKILLI CİHAZLAR AĞI

        Robotların sadece sosyal paylaşım sitesindeki kullanıcılarla değil, birbiriyle de iletişim kurabilmesine olanak sağlayan MyRobots'ta robotların sosyalleşmesi için ihtiyaç duyduğu tek şey, sahipleri tarafından açılan hesap ve bu hesaba yine sahipleri tarafından kaydettirilmeleri. Şimdilik API (uygulama programlama arayüzü) uyumlu kişisel robotlarla çalışan ağ, internet bağlantısı olan tüm akıllı cihazları destekleyecek şekilde geliştiriliyor. Yakında robotlar için Apple'ın "Apps Store" benzeri bir uygulama dükkkanı da açılacak. Üstelik bu alanda MyRobots tek de değil. İsviçreli bilim insanları da robotların kendi internetlerine sahip olmalarını ve bu ağ üzerinden haberleşmelerini sağlayacak RoboEarth teknoloji ağı üzerinde çalışıyor.

        Ya tanışıp buluşurlarsa!

        2011'in son günlerinde açılan ve henüz birinci ayını doldurmayan "Robotların Facebook'u"nun çıkış noktası Robotshop.com'un ürünlerini pazarlama ihityacına dayansa da, 8 yıl sonra (2020) dünyada 50 milyar cihazın internete bağlananağı ve birbirleriyle iletişim kurabileceği öngörülüyor. Bu durum hesaba katıldığında, Facebook'un pabucunun dama atılacağı ve böyle giderse. 10 yıl içinde robotların her şeyi ve yeri istila edeceği kesin. Bu sosyal ağ üzerinden tanışıp, buluşmak isteyen robotların önüne nasıl geçileceği için henüz bilinmemesine karşın; bu karmaşık duruma bir de evlenmek istemeleri eklenince ortaya çıkacak olan tartışmalar hukukçuları da oldukça zorlayacak gibi görünüyor.

        Necdet Çalışkan / Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ