Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Yerli Radyolink! - Teknoloji Haberleri

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de bilişimin gelişmesi için mutlaka zemini hazırlamak gerektiğini belirterek, ''O zemin de altyapıdır. Bunun için de fiber, baz istasyonu lazım. Bunların olmazsa olmaz ara elemanı Radyolink lazım. Bu sebeple de bu projeyi ayrıca önemsiyorum'' dedi.

        BTK öncülüğünde TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilmesine Turkcell mühendislerinin katkı sunduğu, üretimi SimPro tarafından gerçekleştirilen ''Yerli Radyolink Projesi''nin imza töreninde konuşan Acarer, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da bu projeye katkı sağladığını ifade ederek, kendisine katkılarından dolayı teşekkür etti.

        Acarer, Radyolink'in kendisine göre bir sarf malzeme olduğunu dile getirerek, hem sabitte hem de mobilde Radyolink'in çok kullanıldığına işaret etti.

        Radyolink'in sabit ve mobil şebekenin ortak elemanı olduğuna işaret eden Acarer, bu cihazı Türkiye'de altyapıyı kullanan herkesin kullanabileceğini kaydetti.

        Acarer, bu malzemenin Türkiye'de üretilebilme olanağının olmasına rağmen yıllarca yurt dışından ithal edindiğini hatırlatarak, bu nedenle projenin başından beri emeği geçen herkese teşekkür etti.

        Türkiye'deki mobil şebeke altyapısının Avrupa'dan daha iyi olduğuna dikkati çeken Acarer, özellikle üçüncü nesille ve geniş bandın yaygınlaşmasıyla beraber geniş bant abone sayısının 16,3 milyon olduğunu söyledi.

        Acarer, geçen seneden beri mobil geniş banttaki artışın yüzde 95 olduğunu anlattı.

        "LİSANSLAR ÖZELİN, MAL-MÜLK DEVLETİN"

        Tayfun Acarer konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

        ''Türkiye, 263 dakika ile Avrupa'da, Fransa'dan sonra en çok konuşan ikinci ülke. Aylık 211 adet SMS ile birinci ülke. Sosyal paylaşım sitelerini ise dünyada dördüncü, beşinci hatta bazı aylar üçüncü en çok kullanan ülkeyiz. Son 1 yılda data trafiğimiz 15 kat arttı. Bir süre sonra övündüğümüz şebekemiz yeterli yatırım yapılmadığı takdirde yetmeyecek. Hızla, hem sabit hem de mobil şebekeyi genişletmemiz gerekir. Bu konuda ortaya çıkan sorunların da en kısa sürede ortadan kaldırılması gerekir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın bu konuda çalışmaları var. ABD'de bazı yerel idareler yeni bir yapımın, sistemin kendi şehirlerinde kurulması için fedakarlıklar yapıyorlar. Ancak burada ise bazı yerel idareler bırakın yenilerin kurulmasını eskilerini bile davul zurnayla aşağı indiriyorlar.

        Bu şebekeler, 'lisans imtiyaz sözleşmesi' almış tüm işletmelerin malı, mülkü, şebekesi, devletindir. Türk Telekom satılmadı. Türk Telekom'un sistemleri belli bir süre kiralandı. Aynı şey bütün mobil işletmeleri için geçerli. 11-12 sene sonra bu sistemler develete geri dönecek ya da aynı şekilde tekrar devam eder. Ancak burada yapılan fiberin koparılması, baz istasyonunun yıkılması gibi zararlar devlet malına zarardır. Türkiye çok genç ve zeki insanların olduğu bir ülke. Türkiye'de bilişimin gelişmesi için mutlaka zemini hazırlamamız lazım. O zemin de altyapıdır. Bunun için de fiber, baz istasyonu lazım. Bunların olmazsa olmaz ara elemanı Radyolink lazım. Bu sebeple de bu projeyi ayrıca önemsiyorum.''

        2.1 MİLYAR TL'LİK YATIRIM

        Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu da projenin Türkiye adına teknolojinin içeride üretilmesi ve üretimden sağlanacak ekonomik fayda anlamında büyük değer taşıdığını ifade ederek, TÜBİTAK tarafından tasarlanan ve geliştirilen, SimPro tarafından üretilen yerli üretim Radyolink cihazlarının Türkiye'ye kazandırılmasında Turkcell mühendislerinin de önemli katkısı olduğunu vurguladı.

        Turkcell'in yeni radyolink cihazlarının tasarım aşamasından başlayarak SimPro tarafından üretilmesine kadar her aşamada yerli üretime destek verdiğini söyleyen Terzioğlu, ''Turkcell olarak 2,1 milyar TL'lik yatırımla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkının yanı sıra müşterilerimiz için iletişim kalitesinde de çıtayı bir kez daha yükseltiyoruz'' şeklinde konuştu.

        Terzioğlu, yerli üretim şartını karşılayarak bu proje ile 7GHz bandında ses ve data iletimine başladıklarını ifade ederek, böylece şebeke kalitesi ve sürekliliğini daha da geliştirmiş olacaklarını dile getirdi.

        Şebekelerde yaşanacak sorunlarda bu tür ürünlerin çok katkı sağladığına dikkati çeken Terzioğlu, aynı zamanda şebekelerin kesilebildiği doğal afetlerde de Radyolink'in çok büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.

        Terzioğlu, bundan sonra da yatırımlarında her zaman için yerli katkı payını artırmaya öncelik vereceklerini bildirerek, bunun hem Türkiye ekonomisine hem de istihdamına katkı sağlayacağının altını çizdi.

        "TÜRKİYE'DE BİR İLK"

        SimPro Genel Müdürü Alaeddin Gülbüken de Türkiye'de bir ilk olan bu projede yer almanın gururunu yaşadıklarını dile getirerek, ''İletişim teknolojilerinde KOBİ olarak yerli üretim gerçekleştirmemiz, bu alanda dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Böylece yatırımlar ülke içinde kalıyor ve teknoloji sektörünün yarattığı istihdam her geçen gün daha da büyüyor'' dedi.

        Gülbüken, projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen BTK ve TÜBİTAK'ı ve yerli üretime destek veren Turkcell'i bu girişimden dolayı kutladığını kaydetti.

        TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz da Türkiye'de telekomünikasyon alanında yerli sanayinin desteklenmesi ve ARGE projelerinin gerçekleştirilmesi amacıyla BTK tarafından atılan adımın, TÜBİTAK BİLGEM tarafından radyolink cihazlarının ve yönetim merkezi yazılımının geliştirilmesi ile sonuçlandığını söyledi.

        ARGE çalışmalarının 2008 yılında başladığına dikkati çeken Palaz, herhangi bir mali yardım alınmadan tamamıyla TÜBİTAK BİLGEM kaynakları ile 2010 yılında tamamlandığını ifade etti.

        Konuşmaların ardından Terzioğlu, Gülbüken ve Palaz ''Yerli Radyolink Projesi''ni imzaladılar.

        RADYOLİNK NEDİR?

        Radyo, telefon, televizyon ve teleks gibi iletişim araçlarının kablo bağlantısı olmaksızın, istasyonlar arasında ya da stüdyo ile verici istasyon arasında yüksek frekanslı radyo dalgaları ile bağlantı kurmaya yarayan sistem.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ