Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Yandex, MİT, genelkurmay, Google Earth, Çankaya Köşkü, NATO, Yandex Europe BV - Teknoloji Haberleri

        MİT, büyük kentlerdeki sokakları üç boyutlu olarak gösteren Rusya merkezli site için alarm verdi. MİT'in uyardığı İçişleri Bakanlığı çekim izninin görüntüsü çekilen kurumlarca verilmesini istedi.

        Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), özellikle büyük kentlerde cadde ve sokakları panoramik fotoğraflarla gösteren Rusya merkezli internet harita sitesi Yandex için alarm verdi. MİT'in uyardığı İçişleri Bakanlığı, iznin valiliklerden değil, görüntüsü çekilen kurumlardan alınmasını istedi.

        Çektiği fotoğraf ve görüntüler, harita üzerinden nokta tanımlanması yapılarak, üç boyutlu google earth gibi görüntü veren yandex.com.tr adresinden yayın yapan internet sitesinin çalışmaları yakın takibe alındı. MİT tarafından takibe alınan Rusya Federasyonu merkezli Yandex Europe BV adlı şirketin kritik noktalarda haritacılık ve panoramik görüntüleme çalışması yaptığı belirlendi.

        BAKANLIĞI UYARDI

        MİT, İçişleri Bakanlığı'na '35212741' sayılı gizli ibareli bir yazı göndererek, şirketin yaptığı çalışmalar için valiliklerden değil, MİT, Genelkurmay ve Cumhurbaşkanlığı gibi ilgili kurumlardan izin alınmasını ve bu kurumların kontrolünde yapılmasını istedi.

        MİT'in bu uyarısı üzerine hareket geçen İçişleri Bakanlığı, kritik noktalarla ilgİli olarak valilikleri uyardı. İçişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Bahrettin Demirer'in imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda, izin prosedürünün MİT ve ilgili diğer kurumlardan alınması istendi. Yazıda, MİT'in yanı sıra ilgli diğer kurumlardan görüş alınması gerektiği yer aldı.

        3 BİN ÇALIŞAN VAR

        1997 yılında kurulan Rus arama motoru Yandex, 1998 yılında kurulan Google'a göre daha kıdemli. Yandex ismi İngilizce "to index" fiilinden hareketle "yet another indexer" ifadesini kısaltılmasıyla ortaya çıkmış. Yandex Rusya arama motoru pazarının yüzde 65′ine sahip. 4 ülkede 11 ayrı ofiste 3 bin çalışanla faaliyet gösteriyor. Yandex Ukrayna, Kazakistan ve Belarus'ta da ofis açtı. Yandex, Türkiye ofisi ise İstanbul'da bulunuyor.

        MİT'İ ÇEKMİŞLER BİLE

        Yandex.com.tr adresinden yayın yapan sitede, haritanın yanı sıra cadde ve sokakların panoramik fotoğrafları da yer alıyor. Sitede Ankara Yenimahalle'de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatı'nın yerleskesi önünden geçen Cem Ersever caddesini boydan boya görüntüleri üç boyutlu olarak yayınlanıyor. Sitede, Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıklarının bulunduğu cadde ile Çankaya Köşkü'nün panoromik fotoğrafları bulunuyor.

        Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Korumalarının da güzergah tespiti için sık sık başvurduğu siteden diğer kamu çalışanları da aktif olarak yararlanıyor.

        GOOGLE EARTH'E ABD'DEN YASAK

        Yayınladığı 360 derecelik panaromik cadde ve bina görüntüleriyle kentlerin içinde yerel gezinti sağlayan Google Earth'ün ABD askeri üslerinden görüntü alması yasaklanmıştı. Pentagon tarafından tüm askeri üslere gönderilen mesajda, üslerin görüntüsünün yayınlanmasının sakıncalı olduğu üs personeli için tehlike yaratmasına yol açabileceğini belirtilmişti.

        Brüksel'de de NATO merkezinin bulunduğu caddenin Google'den görüntülerinin yayınlanmasına izin verilmedi.

        Enis YILDIRIM / Gazete Habertürk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ